Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

Szerző: MTI
Az elsők között kaptunk a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszerből, részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására – jelentette be a külügyminiszter.

Szijjártó Péter emlékeztetett, a világ számos pontján zajlanak kutatások, amelyeknek az a céljuk, hogy a koronavírus elleni gyógyszert megtalálják. A Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.
A tárcavezető tájékoztatása alapján száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett Magyarországra  a japán kormány adományaként. Ezek a gyógyszerek a lehető legjobb helyre, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják – hangsúlyozta.

Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta: az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre, és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében. Korai fázisban adagolva a gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból.

Kiemelte, most az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse.
A professzor közölte, száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.

Miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárás során lehet embernek beadni, ezért is határozott úgy a magyar kormány, hogy klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt.  A HECRIN Konzorcium – melynek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentághothai János Kutatóközpontja a vezetője, elnöke pedig Kovács L. Gábor – az ország négy orvosképző egyeteme, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi meg a gyógyszer vizsgálatát.

A gyógyszerekkel a megbetegedett embereket szeretnék gyógyítani, a vakcina a megelőzést szolgálja. Az „szinte kizárt, hogy régről meglévő vakcinát lehetne a koronavírus-fertőzés ellen felhasználni", ezzel együtt a gyógyszereket lehetséges „újrapozicionálni".

Kovács L. Gábor szerint kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létező gyógyszerről bebizonyosodik: valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal vírussal fertőzöttek gyógyításában, s a „favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak".

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!