Mi minősül gyógyszernek?

Szerző: Szimpatika
Betegségek gyógyítására, panaszaink enyhítésére szinte megszámlálhatatlanul sok készítmény létezik, ezek közül viszont nem mind minősül gyógyszernek. A gyógyszerré történő minősítésben a bizonyított gyógyhatás a döntő tényező.

Ennek igazolásához alapos, a terméknek az emberi szervezetre gyakorolt minden hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között kell tesztelni.

Nem minősíthető gyógyszernek az olyan készítmény, amely nem rendelkezik tudományosan alátámasztott, és az illetékes hatóságok által jóváhagyott gyógyhatással.

Vannak olyan anyagok, amelyek ugyan előfordulnak gyógyszerek hatóanyagaiként, mégis azt mondhatjuk, hogy ennek ellenére nem csak gyógyszer alkotórészei lehetnek. Ilyen például a koffein. A feketekávéban lévő koffein is felszívódik, és bizonyos élénkítő hatást fejt ki, ennek mechanizmusa hasonló a „farmakológiai hatásmechanizmushoz”, azonban a feketekávé mégsem tekinthető gyógyszernek. Hogy miért? Tény, hogy bár bizonyos élettani hatást kivált, nem elégíti ki a gyógyszerrel kapcsolatos minőségi követelményeket.

Sok ilyen anyagot sorolhatnánk. Például a gyógyszerhatóanyagként, teaalapanyagként vagy fűszerként is szereplő kakukkfüvet. Az egyszerű víz is használatos megfelelő formában gyógyszerként, infúzióban adagolva, de nyilvánvalóan nem tekintjük gyógyszernek akkor, mikor iszunk vagy főzünk vele, vagy éppen tisztálkodásra használjuk.

Nyilvántartás kell, bármiről is legyen szó

A fenti példákból is láthatjuk, hogy azt, hogy mi tekinthető gyógyszernek és mi nem, sokszor nagyon nehéz eldönteni. Előfordulhat, hogy egy anyag bizonyos körülmények fennállása esetén kizárólag gyógyszer lehet, más körülmények fennállása esetén viszont nem-gyógyszer kategóriába sorolva lesz hozzáférhető a betegek számára.

Egy azonban biztos: a gyógyszerként engedélyezett gyári készítmények hazánkban minden esetben vagy az OGYI-T, OGYI-HGAL (homeopátiás gyógyszer), OGYI-HG (homeopátiás gyógyszer javallattal), OGYI-TN (hagyományos növényi gyógyszer) vagy az EU (az Európai Unió által engedélyezett szer) kezdetű nyilvántartási számmal kezdődnek. Ezeket a betűket „per”-számokkal további számok követik. Azaz például OGYI-T-000000/00 vagy EU/1/01/111/111-111. Ez a szám a gyógyszer dobozán megtalálható. A beteg vagy fogyasztó tehát ilyen módon meg tudja állapítani, hogy gyógyszert vagy egyéb, gyógyszernek nem minősülő szert alkalmaz.

Ne feledjük tehát: a betegségek gyógyítására, panaszaink enyhítésére sokféle szert kaphatunk. Ezek nem mindegyike gyógyszer, még akkor sem, ha azt a gyógyszertárból hozzuk el!

Mit tartalmaz a gyógyszer?

A gyógyszerek elsődleges összetevője/tevői a hatóanyag(ok), de ahhoz, hogy ezek az anyagok a megfelelő helyen módon fejtsék ki hatásukat, még számos segédanyagra is szükség van.

A hatóanyagok az egészséget fenntartó, kóros folyamatokat megelőző, gátló, illetve gyógyító hatású anyagok, melyek lehetnek természetes eredetűek, vagy akár mesterségesen – szintetikus úton – előállítottak.

A segédanyagok feladata a gyógyszer könnyebb fogyaszthatóságának elősegítése, továbbá biztosítják a gyárthatóságát és a megfelelő ideig való tárolhatóságát. Ide tartoznak többek között a kötőanyagok, töltőanyagok, nedvességmegtartó anyagok, valamint az ízjavítók és színezőanyagok.

A gyógyszerszedés szabályai

Az orvos a készítmény rendelése előtt mindig mérlegeli a becsült kockázat és várható haszon arányát, ennek megfelelően írja fel az orvosságot. Mint minden, a szervezetbe való külső beavatkozás, a gyógyszerszedés is rejt magában veszélyeket (mellékhatások, allergiás reakciók), ám ha a gyógyulás megkívánja, a legkisebb hatásos adagban alkalmazva ezek a veszélyek csökkenthetők.

Amennyiben viszont nem követjük az orvos utasításait, az könnyen a terápia kudarcát jelentheti, akár még egészségünket is károsíthatjuk. Sajnos gyakran találkozni olyan betegekkel, akik az adekvát terápiás javaslat ellenére sem gyógyulnak megfelelő mértékben: esetükben gyakran a gyógyszerszedés nem megfelelő módja deríthető ki. Megkülönböztetünk külsőleg és belsőleg alkalmazandó gyógyszerformákat. A külsőleg alkalmazandók legtöbbször hintőporok, rázókeverékek, olajok, krémek, kenőcsök, cseppek (pl. szemcsepp), különböző folyadékok.

Forrás: Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!