VírusRadar: újabb applikáció a járvány elleni védekezésben

Szerző: Szimpatika
Május 13-tól letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben.


Az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik. Egyrészt dönteni kell annak letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak.

Hogyan működik a VírusRadar?

Az alkalmazás Bluetooth segítségével kommunikál más felhasználókkal, és titkosított, anononimizált adatokat cserél a környező eszközök távolságáról, ha azok az elmúlt 14 napban veszélyes távolságban voltak.

Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor a felhasználó megoszthatja az alkalmazás adatait a járványügyi szakemberekkel. A szakemberek felkérhetik az információkat használó fertőzött személyt az adatok megosztására, ezáltal értesítve azokat az embereket, akik szoros kapcsolatban voltak fertőzött személlyel.

Az applikáció tömeges használatának köszönhetően az azonosított fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, kétméteres távolságon belül, legalább 20 percig. Így felvehető a kapcsolat ezekkel az emberekkel, célzottá válik a tesztelés és az elkülönítés a járványügyi protokollok, eljárásrendek szerint.

Az önkéntesség mellett az adatvédelem is biztosított, az alkalmazás a készüléken nem tárolja a fertőzöttel kapcsolatba kerültek telefonszámát, erről csak az illető hozzájárulása esetén kaphat információt a hatóság.

Magyarországon 5,5 millió ember használ okostelefont. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra kér mindenkit, hogy a kedvenc alkalmazásai mellé töltse le és kezdje el használni a VírusRadart, mivel minél többen használják az alkalmazást, annál több esetben lehet még időben figyelmeztetni a lehetséges fertőzötteket, és ezzel tovább csökkenthetők a járványügyi kockázatok.

Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az alkalmazás Android operációs rendszerrel már letölthető, és iOS-en is hamarosan elérhetővé válik. Az alkalmazás működéséhez aktív Bluetooth kapcsolatra van szükség.

Az alkalmazás megvalósulásához hozzájárult adományként a NextSense és a Biztributor Kft., a regisztráció aktiválásához szükséges SMS-ek díjmentes kiküldését pedig a Vodafone Magyarország biztosítja.

Az alkalmazás itt tölthető le: Vírusradar

Forrás: virusradar.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!