Veszélyes a mikrós popcorn?
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/09/2008-09-22-popcorn02.jpg)
A veszélyt a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) abban látja, hogy a zacskók belsejében perfluorooktán található, mely valószínűsíthetően rákkeltő.
Az oldal szerint a diacetil mely a vajízért felel is veszélyes lehet, mert légzőszervi betegséget okozhat. Korábban a popcorn gyártó cégek fizettek ki százmillió dollár kártérítést azon munkásoknak akik megbetegedtek a belélegzett diacetiltől. A vegyület egyébként természetes, viszont sütés közben párolog, és hosszú távon belélegezve súlyos- életveszélyes panaszokat okozhat.
A pattogatott kukorica előállítása nem ördöngősség. Akik amúgy sem kedvelik a mikrót teljesen egyszerűen előállíthatják a tűzhelyen is a pattogatott kukoricát. Bár én több edényt is tönkretettem, ennek ellenére töretlenül hiszek az olcsóbb és egészségesebb megoldásban. Fél kiló pattogtatni való kukorica bio minősítésben 400-500 Ft, akit nem érdekel a vegyszermentesség az 600 grammot szerezhet be 300-350 Ft-ért. Ezzel összehasonlítva az előre csomagolt termékek ára 100 gramm 120-180 Ft körül alakul ízesítéstől függően.
Hogyan készítsünk otthon pattogatott kukoricát? Ha nagyon lusták vagyunk létezik pattogatott kukorica készítő gép is, de nem érdemes megvenni, ha csak nem ragaszkodunk a mindennapi tengerinkhez.
A művelethez kell egy magas falú edény és fedője, némi zsiradék, és persze a kukorica.
A zsiradékot felforrósítjuk ( nem érdemes hidegen sajtolt olajokat használni, teljesen megfelelő a napraforgó) majd belerakjuk a kukoricát. Igény szerint kerülhet bele fűszer is, érdemes kísérletezni a fokhagymával vagy akár a csípős paprikával is. Aztán rátesszük a fedőt, és rázogatjuk a lábost, amíg pattogó hangot hallunk. Nem érdemes túl sokat egyszerre beletenni, mert az alsó szemek leégnek kipattogzás helyett.
Az egész művelet kb 5-8 percet vesz igénybe, és már ülhetünk is le kedvenc filmünk elé, a magunk készítette mesterséges adalékanyag mentes rágcsával.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!