Legkedveltebb nyúlfiguráink

2020. 04. 13.
Szerző: Varga Julis
Az animációs filmek jelentős nyúlalakjai közül csemegéztünk össze párat, hogy megnézzük, hányféle bundába lehet öltöztetni a tapsifülest.

A nyúl és az ember kapcsolata sok ezer évre nyúlik vissza: húsa már az ókori rómaiak körében is kedvelt csemegének számított, alakja pedig számos nép folklórjában, mitológiájában és kultúrájában megtalálható, az észak-amerikai indián törzseknél éppúgy, mint a Távol-Keleten, az aztékoknál és Európában is. Csak a teljesség igénye nélkül: biztos beugrik Aesopus állatmeséje a furfangos teknősről és a pórul járt nyúlról vagy az indiai, kínai és japán mitológia Holdnyula, illetve a keleti horoszkópok Nyúl állatjegye.

A nyúl elvégre egy sokféleképpen értelmezhető és számos emberi tulajdonsággal felruházható állat – akár egymásnak ellentmondóakkal is, hiszen lehet akár gyáva és bátor, szende és magabiztos, félszeg és délceg, aranyos és veszélyes (ekkora fogakkal?!) illetve mifelénk mostanában a tojást is ő hozza húsvétkor, de ebben a cikkben ezt a részt most nem taglaljuk. Épp ezért tud nagyon hálás karakterként működni akár mesében, akár irodalomban, akár filmben, viccekben, képregényekben, kifejezésekben - hiszen sokféleképpen megformálható és megalkotható anélkül, hogy nyúlságát megkérdőjeleznénk.

Híres és/vagy jelentős nyúlalak az ókor óta is született temérdek, és el is tartana egy darabig, ha az összeset érdemben sorra szeretnénk venni, ezért most az animációs, illetve rajzfilmek jelentős nyúlalakjai közül csemegéztünk össze párat, hogy megnézzük, hányféle bundába lehet öltöztetni a tapsifülest.

Bob és Bobek

A Bob és Bobek a csehszlovák animációs film aranykorának egyik legfontosabb rajzfilmsorozata, ami 1979-től összesen 8 évadot és 91 epizódot élt meg. A sorozat egy nagy, Bob, és egy kisebb nyuszi, Bobek lehetetlen kalandjait követi nyomon – és amely természetesen tökéletesen megfelelt a keleti blokk tömeges fogyasztásra készült alkotásokra vonatkozó elvárásainak, vagyis ideológiailag korrekt rajzfilm került a tévék előtt cseperedő szocialista ifjúságnak. Persze a két nyúl értéke és sikere nem csak ebben volt mérhető. A két nyulat ugyan első ránézésre csak a mérete különbözteti meg egymástól, Bob egy szorgalmas, a fizikai erőnlét fontosságát hangsúlyozó és bölcselkedő karakter, míg Bobek inkább a többet ésszel, mint erővel figura: ő a régi bölcsességek helyett inkább az új és okos megoldások híve.

A Bob és Bobek szülőatyja Václav Bedrich nemzetközi hírű cseh gyermekfilmrendező és képzőművész volt, akinek sikerült két olyan nyúlkaraktert teremtenie, amit még a legügyesebb gyerek is le tudott rajzolni – mégis tökéletesen nyúlszerűek a maguk nemes egyszerűségében.

A kockásfülű nyúl

A kockásfülű nyúl pár évvel előzte meg Bobot és Bobeket: ő 1974-ben született a Pannónia Filmstúdióban, ahol 1976-ig összesen két évadnyi animációs rövidfilm készült a főszereplésével. 2018-ban feltámasztották a karaktert, de közel sem akkora sikerrel, mint amekkorával régen futott.

A főhős nyuszi egy igazi talpraesett problémamegoldó, akinek még szuperképessége is van: összecsavart füleivel képes repülni, és a lehető leggyorsabban földet érni ott, ahol szükség van rá. És van: a kockásfülű nyúl nem tűri az igazságtalanságot, az egyenlőtlen harcot és azt, ha szerettei számukra megoldhatatlan problémával szembesülnek. Nem is csoda, hogy a gyerekek körében máig ható sikernek örvendett, és sokan szorongattak kézzel készült, kockás anyaggal bélelt fülű frottírnyulat, mint örök kabalát, ami az ágy alatti démonokat is fél kézzel – és leleménnyel – intézi majd el.

A nyuszi történeteinek forgatókönyvét Marék Veronika írta, akinek többek között Annipannit, Boribont és Kippkoppot is köszönhetjük, az epizódokat pedig Richly Zsolt rendezte, akinek olyan alkotások fűződtek még a nevéhez, mint a Kíváncsi Fáncsi, a Heltai Gáspár meséin alapuló Fabulák és az Árgyélus királyfi.

Ugrifüles

Szintén a Pannónia Filmstúdió (mi más) remeke volt a A legkisebb ugrifüles című bábanimációs sorozat is, amely a mai napig megállja a helyét, ha a gyerekek szórakoztatásáról van szó. A nemrég elhunyt Csukás István történeteiből Foky Ottó rendezte meg az összesen két évadot megélt sorozatot 1975-ben és 1976-ban, amihez igazi színészlegendák (kik mások) adták a hangjukat: Gálvölgyi János, Esztergályos Cecília, Váradi Hédi, Haumann Péter, Halász Judit, Harsányi Gábor, Kern András és még sorolhatnánk.

A legkisebb ugrifüles egy csupaszív karakter, aki kedves tüskéshátú barátjával mindenféle hétköznapinak induló kalandba keveredik. Ugrifülest tulajdonképpen mindenki szereti, mert nem kenyere másokat bántani – és sokszor olybá tűnik, mintha a többiek közül ő tudná a legtöbbet a világról – így nem csak egy kedves nyúl, hanem okos is.

A cikk folytatása a Kultúrparton olvasható.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!