A magyar hímes tojásnak párja nincs!

2020. 04. 13.
Szerző: Hagyományok Háza
Húsvéthétfő a locsolkodás napja, és ekkor van a legnagyobb szerepe a hímes tojásoknak is, hiszen ezeket kapják a locsolásért cserébe a legények. A hazai díszítésekre joggal lehetünk büszkék, érdemes hát új technikákat is elsajátítani.

A locsolkodás egy közép-európai húsvéti hagyomány, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Korábban vízbevető hétfőként is emlegették ezt a napot, ugyanis még a múlt században is divatos volt a lányokat egy vödör vízzel leönteni, vagy vízbe dobni.
Manapság már inkább a parfümökkel, kölnikkel szokás meglocsolni a lányokat.

A locsolásnak többféle magyarázata is elterjedt, egyrészt utal a termékenységre, de a vízzel való meghintés utal a keresztségre is. A szokás arra a legendára is visszavezethető, miszerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat vízzel öntötték le a katonák.

A locsolásért cserébe festett vagy hímes tojás jár a fiúknak – feltéve ha szép locsolóverset is elmondtak előtte. A piros tojás a termékenységet, illetve Jézus vérét jelképezi, valószínűleg ezért terjedt el leginkább ez a szín. Büszkeségre adhat okot, hogy a tojások díszítése Kelet-Európában terjedt el, ezen belül pedig a magyar hímes tojások az igazán különlegesek közé tartoznak.

Érdemes minél többféle mintával és technikával kísérletezni. A festéshez az íróka nagyon hasznos eszköz lehet, de szinte bármivel kísérletezhetünk akár a színesek, akár a fomákat, akár az eszközöket tekintve.

A Hagyományok Háza kisfilmjéből könnyedén megtanulható, hogyan készül az egyik jellegjezetes magyar hímes tojás, a gyimesi töltött rózsa:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!