Egész Európában átírja a húsvétot a járvány

Meghaladta világszerte a másfél milliót az új koronavírus által igazoltan fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig a 90 ezret - olvasható a Johns Hopkins marylandi egyetem összesítésében. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségből összesen több mint 340 ezren gyógyultak meg.

A járvány európai gócában, Olaszországban újból emelkedett az új megbetegedések és a halálesetek száma. A francia általános orvosok szakszervezetének becslése alapján 1,67 millió francia fertőződhetett meg eddig az új típusú koronavírussal. Az említett időszakban az egészségügyi minisztérium összesítése szerint ugyanakkor jelenleg mintegy 82 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 30 ezren vannak kórházban.
Tovább javult a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzéssel vasárnap este kórházba szállított, majd hétfő óta intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök állapota. Nagy-Britanniában csütörtökig 881 új halálesetet jelentettek, az előző napi 938 után. Eddig 7987 páciens halt meg kórházban a vírus okozta szövődményekben, több mint 60 ezer diagnosztizált fertőzöttet tartanak számon.

Az új típusú koronavírus lassuló terjedésének óvatos optimizmusra feljogosító adataival együtt is igen törékeny a járványügyi helyzet Németországban, és gyorsan megsemmisülhetnek az eredmények, ezért továbbra is a távolságtartási és tisztasági szabályokra kell összpontosítani, és fegyelmezetten kell viselkedni - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett oltást.

Jelentősen, 1580-nal emelkedett a fertőzöttek száma, valamint 283-an haltak meg egy nap alatt Belgiumban a koronavírussal összefüggésben. Hollandiában újabb 1102 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ahol átlépve a húszezret, 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett már jelentés. Luxemburgban háromezer fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.
Lengyelországban meghosszabbítják a koronavírus terjedését lassító mozgáskorlátozásokat, az iskolai távoktatást, elhalasztják az érettségi vizsgákat, elrendelik a szájmaszk viselését. A tömegrendezvények tilalmát határozatlan ideig tartják fenn. Az egyházi szertartásokon húsvét idején is legfeljebb öt hívő vehet részt a lelkészek mellett. Csehországban csütörtökön tovább bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei.Egyelőre alacsony a halálozási arány Horvátországban és Szlovéniában, de a járvány még nem tetőzött: előbbiben szerda óta egy, utóbbiban három halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek. Horvátországban a csütörtöki hivatalos közlések szerint egy nap alatt 64-gyel, 1407-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 20 halálos áldozata van a járványnak. Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 33-mal, 1124-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 43-an haltak meg a járvány következtében.
Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma, és elérte az 1892-őt, a halálesetek száma 57. Koronavírusra tesztelték Volodimir Zelenszkij elnököt és Denisz Smihal kormányfőt is rögtön azután, hogy a múlt hónapban fény derült az első parlamenti képviselő, Szerhij Sahov fertőzöttségére.

Oroszországban meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma, a halottak száma 76. Fehéroroszországban csaknem 400-zal, 1066-ról 1486-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Kórházban 1331 embert ápolnak, többségüknél a betegség enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású, 139 ember gyógyult ki eddig a betegségből, 16 azonban belehalt.

A járvány ellenére Bulgáriában nyitva lesznek a templomok húsvétkor, mert sok az elcsüggedt ember – jelentette be csütörtökön Bojko Boriszov miniszterelnök, bár a járvány miatt elrendelt szükséghelyzetet május 13-ig meghosszabbították.

Többeket letartóztattak a Fülöp-szigeteken, mert a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat megszegve, vallási odaadásuk jeleként önmagukat ostorozták az utcán nagycsütörtökön, a húsvéti szent háromnap első napján.

Az indiai hatóságok koronavírus-gócpontok tucatjait azonosították és zárták le Újdelhiben és több nagyobb államban a koronavírus-fertőzöttek növekvő számának csökkentésére irányuló erőfeszítéseik részeként. Dél-Koreában héthetes mélyponton az új fertőzések száma, Japánban több mint ötezer eset van.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!