A járványok világáról indított blogot a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A járványok világa címmel indított blogot a MNM - Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvár és Adattár.

A múzeum a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel határozatlan ideig zárva tart, ezért munkatársai a virtuális térben veszik fel a kapcsolatot a látogatókkal, a https://semmelweismuseum.blog.hu honlapon elérhető szakmai blogon - közölte az intézmény az MTI-vel.

Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
A napokban útjára indított blogon a múzeum munkatársainak írásait teszik közzé a járványok történetével, a ragályos betegségekkel, a velük szemben alkalmazott védekezési módokkal kapcsolatban, de megjelennek ott a gyűjtemény ritka, olykor meghökkentő tárgyai is.
A mostani helyzetben az életet gyökerestül felforgató problémák, kérdések, az egészségügyi felhívások és rendelkezések tartalmi elemeinek egy része már néhány évszázaddal korábban is jelen volt valamilyen formában az emberiség tudatában, a járványok kezelésében, az egészségügyi gyakorlatban - írták.

A folyamatosan frissülő blogon már nyolc bejegyzés olvasható, amelyek informatív történeteket tárnak az olvasók elé járványtörténeti témákban, például a halotti rítusokról, a feketehimlő első ellenszeréről és a kézmosás történetéről.
A blog készítői bejegyzéseikkel az online oktatási segédanyagok elkészítését is támogatják történelmi, orvostörténeti témában.

vastüdő MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Fotó: Blahák Eszter

„Közzétesszük ezeken az oldalakon azokat az érdekes és izgalmas történeteket, amelyeknek tárgyi emlékeit, írott forrásait vagy egyéb dokumentumait gyűjteményeinkben őrizzük. Feltett szándékunk, hogy a kényszerű zárva tartásunk ideje alatt is minél több látható legyen mindabból, ami közkincs. Szeretnénk a régmúlt és a közelebbi múlt tapasztalataival, és saját kutatási eredményeinkkel reflektálni a jelen történéseire, valamelyest elterelni a figyelmet a mostani nehézségekről, de egyben egy tágabb történelmi perspektívában elhelyezni azokat. Kollégáink bejegyzéseikben különféle megközelítésekben tálalják az elmúlt évszázadok ragályainak históriáit. A kortársak írásain keresztül bepillantást engednek a betegségek lefolyásába, gyűjteményünk tárgyain keresztül pedig a gyógyítás koronként változó eszközeinek néha meghökkentő, ám mindig a gyógyulás reményével kecsegtető világába.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!