Várandósság koronavírus-járvány idején

A Magyar Orvosi Kamara szülész-nőgyógyász és gyermekgyógyász kollégák véleményét összegezve igyekszik segítséget nyújtani a kismamáknak.

Mit tehetek, hogy megvédjem magunkat a koronavírustól?

Javaslataink ugyanazok, mint más egészséges állampolgárok esetén: fokozott személyi higiéné, felületfertőtlenítés, alapos kézmosás (20 másodpercig, szappannal), illetve arcmosás lemosóval/ szappannal. A nehezen eltávolítható sminket kerülni érdemes. Az arcot nem piszkáljuk és legfőképpen: otthon maradunk. Nem most van az ideje a látogatók fogadásának. Ha ki kell mozdulni pl. vizsgálat miatt, mi javasoljuk a sebészi maszk vagy otthon elkészített pamut maszk viselését. Ha van másik gyermek a családban, javasolt a játékokat naponta áttörölni fertőtlenítő hatású kendővel. Kisgyermekeknél a koronavírus széklettel a fertőzést követően hetekig ürülhet.

Várandós nőként mekkora a kockázat, hogy beteg legyek a koronavírustól?

Nagyon kevés adat áll rendelkezésre, de nagy valószínűséggel a terhes nők is ugyanolyan eséllyel kapják el a vírust, mint mások. A tünetek is az életkorinak megfelelőek, az esetek többsége enyhe-közepes tünetekkel zajlik, kis részben kórházi kezelést eredményez.

Ha várandósként megfertőződöm a koronavírussal, megnő a kockázata a vetélésnek vagy egyéb komplikációknak?

Nem áll rendelkezésre annyi adat, hogy nagy biztonsággal lehessen nyilatkozni, de eddig nem írtak le fokozott vetélésre vagy egyéb komplikációra utaló jelet. A többi koronavírus (pl. SARS) fertőzés során nem tapasztaltak magzati károsodást. A koronavírus e rokonainál a koraszülés kockázata talán kissé nőtt, de a kapcsolat itt sem direkt volt. Ha az első 12 hét alatt jelentkezik láz, akkor fontos annak csillapítása (a gyógyszerek közül a paracetamol jön szóba) és utána a fokozott figyelem a terhesgondozáson, mint minden hasonló esetben.

Terhesgondozásra érdemes járnom?

A 12. és 20. heti ultrahangvizsgálat fontos, és időponthoz kötött, minden más az ésszerűség határán belül mozgatható, erről telefonon egyeztessenek a gondozó orvossal. A szülés előtti hetekben a CTG és ultrahang időponttal tervezhető, a várakozás tömegmentes helyen történjen (erre külön figyelni kell a cukorterheléses vizsgálatok hosszú idejénél). A háziorvost telefonon tájékoztassa, beszéljék meg van-e szükség személyes találkozóra. A védőnő számos olyan vizsgálatot végez, amit nem szabad kihagyni, de a leletek megbeszélését telefonon érdemes megoldani.

Mekkora a kockázata, hogy átadom a babának a vírust, ha megfertőződöm?

Kevés adat áll rendelkezésre a koronavírus születés előtti átadását illetően, az ilyen esetszámok nagyon alacsonyak. A koronavírussal diagnosztizált terhes nők esetében eddig se magzati károsodást nem mutattak ki, se azt, hogy a vírus születés előtt átjutott volna a magzatvízbe vagy a magzatba. Egyetlen esetben mutatták ki újszülöttben a fertőzést.

Vírusfertőzött vagyok. Szoptathatok?

A jelenlegi adatok szerint a vírus nem jut be az anyatejbe, a szoptatás folytatása javasolt. Cseppfertőzéssel viszont terjed a vírus, tehát nagyon fokozott higiénére van szükség, sűrű kézmosásra, maszk és kesztyű viselése javasolt.

Forrás : Magyar Orvosi Kamara

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!