Békét kötni a gyógynövényekkel

2010. 08. 26.
|
Dr. Zsirmon István szakgyógyszerész immár 34 éve Tiszakécskén segíti a hozzá fordulókat. Az új kor szellemében webpatikát is működtet, emellett írásban is tanácsokat ad a hozzá fordulóknak. Vele beszélgettem a gyógynövények gyógyító szerepéről.
Dr. Zsirmon István szakgyógyszerész
Nyáron mindenki a szabadba vágyik, virágzanak a növények, fejüket a nap felé fordulva szívják magukba az éltető energiát. A gyógynövények ismerete olyan régi, mint az emberiség története. Shen-Nung kínai császár már az i.e. XXVII. században foglalkozott a gyógynövények alkalmazásával és utasítást adott összeírásukra.

Az egyik legrégebben fenn maradt írásos emlék az Egyiptomból származó Ebers-féle papirusz tekercs Kr.e. 1534-ben íródott. A 20 méter hosszú tekercsen több száz gyógynövényről lehet leírást olvasni. Az egyiptomiak nagy hangsúlyt fektettek a betegségek megelőzésére, ezért a piramisépítéseknél dolgozó építőmunkások gyógynövényeket kaptak az étkezés mellé, preventív célzattal.

A görögök, már azzal sokat tettek, hogy Hippokrateszt a világnak adták. A Kósz szigetén született kisfiút tudatosan az orvosi pályára szánták. Hét könyvéből megismerhetjük a régi görögök népgyógyászatát, és több mint 200 növény gyógyhatásait.

A középkorban főleg a kolostorokban folyt gyógyító munka. A szerzetesek és apácák gyógynövényeket termeltek, és hatásaikról feljegyzéseket készítettek. Bingeni Szent Hildegard (1098-1179) főapátnő Rupertsbergben gyógyította a hozzá fordulókat. A kolostorban patika is működött, ahol krémek, teák, és cseppek várták a gyógyulni vágyókat. A modern gyógynövénygyógyászat megalapozója a svájci Paracelsus volt, aki Herbarius című könyvében írta le mindazt, amit megtanult. Ő volt az első tudós, aki növényi alkoholos kivonatot, azaz tinktúrát állított elő.

Melius Juhász Péter (1532-1572) debreceni református lelkész a Herbarium az füveknek nevekről, természetekről és hasznairól című műve volt az első botanikai mű. Ezt elsősorban a köznépnek szánta, ismertette benne a termőhelyeket is. Beythe Andras „Fives Könüv"-ben 275 gyógynövényről ad leírást.

A Gyógynövénykísérleti Állomást 1915-ben alapították. Ma Gyógynövény Kutató Intézet néven szervezi a gyűjtést, a hazai gyógynövénytermesztést és a minősítést..

A patikákban manapság főleg a díszes porcelánokon, képeken figyelhetjük meg a gyógynövények neveit. Számos gyógyszernek először gyógynövényekből izolálták a hatóanyukat. A valériána gyökérből készült altató, nyugtató, a sokak által szedett májtisztító máriatövis vagy az elmúlt időkben rossz hírbe keveredett anyarozs, melyből kiváló vérzéscsillapító és méhösszehúzó, migrén elleni gyógyszer készül.

Zsirmon úr patikájában minden korosztály megtalálja a maga a gyógynövényét..

-Az internet áldás és átok egyszerre egy patikusnak. Az innen-onnan összeolvasott tippek alapján sokan várnak megoldást a gyógynövényektől, a régi írások, és füveskönyvek tanácsainak kritikátlan átvétele többet árt mint használ. El kell fogadni, hogy a gyógynövények ugyan úgy gyógyszerek, mint kémiai társaik. Lehetnek mellékhatásaik, vagy egyszerűen nem érik el velük a kívánt hatást. Mindenképpen érdemes a szedés előtt fitoterápiához értő orvossal, gyógyszerésszel vagy szakképzett természetgyógyásszal konzultálni.

Mik a legkeresettebb növényi alapú termékek?

Sokan elalvást könnyítő szerek után érdeklődnek. Elsőnek mindig növényi kivonatokat ajánlok, és ha a tünetek 2-3 hét után is fennállnak, arra bíztatom a hozzám fordulókat, hogy keressék fel orvosukat, mert a panaszaik akár szervi bajra is utalhatnak. A citromfű, a golgota virág, a komló, és a macskagyökér önállóan, vagy teakeverék formájában sokat segíthet. De akinek nincs módja, hogy teát főzzön, az válogathat a gyári, a tablettázott formátumban is kapható készítmények között. Ezekhez az anyagokhoz nem lehet hozzászokni, és nem okoz elvonási tüneteket, mint egyes vényköteles altatók. Az alvást könnyítő szerek mellett a fogyókúrás termékek is kedveltek a vevők körében, de jó, ha mindenki tudja, hogy életmódváltás, diéta és mozgás nélkül kevés az esély arra, hogy leadjuk felesleges kilóinkat. Sokan szenvednek reumás panaszoktól, és a megoldást a növényektől várják. A megfelelő gyógynövényekből készített teák fájdalmat csillapítanak, és nyugtatják a fájó izületeket. A belőlük előállított krémek, kenőcsök helyileg alkalmazva közvetlenül hatnak. Nagyon kedveltek a növényi kivonatokat tartalmazó köptetők, köhögéscsillapítók, melyekben egyebek között hársfa, lándzsás útifű kakukkfű, izlandi zuzmó is található. A pemetefű cukorkaként futott be karriert, nyákoldó, emésztésjavító, nyugtató hatása miatt.

A bíbor kasvirág felé főleg az őszi hideg időszakban fordul a figyelem. A növény immunerősítő hatása miatt kedvelt, kapszula, folyadék, csepp alakban egyaránt. Túlzott használat viszont túlhajtja az immunrendszert, és már nem véd. A fáradságra a ginseng nyújthat megoldást, depresszióra, rossz hangulatra pedig a levendulát és az orbáncfüvet érdemes kipróbálni.

A máj védelmére Zsirmon úr a máriatövis mellett a kurkumát, és a pitypanggyökeret ajánlja, a hosszú út során pedig jó szolgálatot tehet a gyömbér, mely emésztésjavító hatása mellett hányinger leküzdésére is jó hatású- és gyerekeknek is adható.

És hogy miért válasszuk a gyógynövényeket? Sok esetben előfordul az, hogy a kémia fejlődésével sikerült szintetizálni a növényi tiszta hatóanyagokat. Ezek azonban nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A gyógynövények a maguk komplex formájukban hatásosabbak, mintha azoknak csak a kivont, tiszta hatóanyagát fogyasztanánk. A természet ugyanis gondoskodott róla, hogy a hatóanyagok mellett olyan más anyagok is legyenek, amelyek segítik a hatás kialakulását.

A gyógyteák elkészítésének és fogyasztásának szabályai:

A gyógynövényeknek a gyökerét, szárát, virágzatát vagy a termését használjuk fel.

Általában forrázatot készítünk levelekből és virágzatból. Ezeket a részeket soha ne főzzük és ne forraljuk. Érdemes odafigyelni, hogy a víz forrásban legyen, mert ha nem, akkor esetleg bizonyos anyagok kioldódása nem történik meg. A forrázatot 3-8 perc után szűrjük le.

Főzet készülhet a keményebb részekből, gyökerekből, héjból, szárból, gumóból, termésből. A főzet lényege a forralás, a föld feletti részeket általában 5 percig, a gyökereket, kérgeket pedig 10-20 percig kell forralni. A leszűrt főzetet ajánlatos azonnal elfogyasztani.

Előfordul, hogy a növény hőérzékeny hatóanyagot tartalmaz, ilyen például a csipkebogyó, ebben az esetben alkalmazzunk áztatást. Ez langyos vízben történik szobahőmérsékleten, 8-10 órán keresztül áztatjuk, majd leszűrjük, és a gyógytea azonnal fogyasztható.

Szúnyogriasztó:

Csak néhány csepp illóolaj és némi alkohol vagy krém szükséges a hatékony de természetes szúnyogriasztó megalkotásához.

Néhány csepp levendula-, citrom-, citromfű olaját összekeverve némi alkohollal egyszerűbb krémbe belekeverve és a szabadon lévő bőrfelületre felkenve a gonosz szurkálók menekülni fognak tőlünk. Ezt gyerekre is használhatják.
Októberi akció

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 700 Ft

39,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 330 Ft

26,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C MAX 1500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

90 db

3 780 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 950 Ft

39 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 340 Ft

53,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Oscillococcinum® gólyócskák

10×3 adag

6 260 Ft

208,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 900 Ft

118,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 180 Ft

59 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 350 Ft

45 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 690 Ft

8,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 db

2 530 Ft

253 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 460 Ft

41 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

ACC Instant 600 mg belsőleges por

10 db

2 300 Ft

230 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 450 Ft

204,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 690 Ft

84,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 900 Ft

95 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 750 Ft

125 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el