Tippek a kevesebb kidobott élelmiszerért

2020. 03. 23.
Nemcsak a kidobott élelmiszerek mennyiségét csökkenthetjük radikálisan, de valójában rengeteg időt és pénzt is spórolhatunk, ha a hétvégi nagybevásárlás előtt átgondoljuk, milyen ételeket főzünk a következő héten. Így pontosan azt tudjuk megvenni, amit várhatóan el is készítünk majd, ráadásul sokkal jobban tudunk tervezni a friss alapanyagokkal is. Hét közben pedig nem kell folyton azon tanakodni, mi is legyen másnap a vacsora.

A bevásárlólista csodái

Akár megtervezzük előre, hogy a következő napokban mit tervezünk főzni, akár csak körbejárunk a konyhában, és átgondoljuk, mire van szükségünk, mindenképpen érdemes listát írni a szükséges élelmiszerekről. Így sokkal hatékonyabban tudunk majd navigálni az üzletek és piacok kínálatában, és jóval valószínűbb, hogy azt vásároljuk meg, amit aztán valóban el is készítünk.

A bevásárlólista különösen fontos lehet a konyhában kevésbé gyakorlottak számára: amikor még nem annyira érzed az improvizálást, és a hipermarket polcai között bolyongva az inspirálódás helyett inkább növekvő aggodalmat (és növekvő éhséget) tapasztalsz, akkor nagyon nagy segítség lesz, ha eleve listával indulsz neki a vásárlásnak. Nézz ki előre néhány szimpatikus receptet, írd össze a hozzávalókat, és próbáld elkerülni a közértben a nasi-szektort.

Vásárold a számodra megfelelő kiszerelést

Bevásárlás előtt érdemes átgondolni, milyen kiszerelés a legpraktikusabb a háztartásunkban. A nagyobb csomagok általában gazdaságosabbak, és kevesebb szemetet is termelünk, ha nem adagonként műanyagba bugyolált élelmiszert fogyasztunk. Vannak specializált üzletláncok, amelyekben kifejezetten nagyobb tételben tudunk vásárolni, és persze néhány alapanyag, mint a tészták, liszt és olívaolaj esetében jobban megéri a családi csomag.

Azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek felbontás után valamelyest veszítenek a minőségükből. Sokunkkal előfordul, hogy megbontott, de csak félig elhasznált csomagok sorakoznak a konyhában például fűszerekből, kávéból vagy teából, de a kevésbé intenzív aroma miatt már nem annyira vonzó a termék, hogy siessünk felhasználni. Így bár elsőre úgy tűnhet, a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, a kisebb kiszereléssel sokszor kevesebb kidobott élelmiszert termelünk.

Főzz szezonális alapanyagokból

Manapság egyre többen beszélnek róla, ezáltal egyre könnyebb informálódni is arról, hogy épp milyen alapanyagnak van szezonja. Érdemes figyelni gasztrobloggerek oldalait, belelapozni néhány receptújságba, vagy egyszerűen csak szóba elegyedni a piacon a kofákkal: mit javasolnak, mi az a zöldség vagy gyümölcs, ami éppen az adott időszakban érik, ezért friss, és a legtöbb tápanyagot tartalmazza.

Bizonyos ételeknek egyébként kifejezetten hosszú szezonja van – alma, sütőtök, saláták majdnem egész évben elérhetők. Érdemes felderíteni minél több receptet, amelyek ezekre a hozzávalókra építenek, így szinte bármikor feldobhatjuk velük a konyhai repertoárunkat.

A görbe zöldségben is van vitamin

Kevesen gondolnak bele, de a miközben a piacon vagy a közértben a legszebb almát és paradicsomot válogatjuk, épp nagy mértékben hozzájárulunk az élelmiszerek pazarláshoz. Mindenkinek az jár a fejében, hogy a pénzéért bizony a tökéletes zöldséget és gyümölcsöt szeretné hazavinni, ezzel azonban rengeteg olyan termék marad a polcokon, amit nem vásárol meg senki, pedig néhány folttól vagy épp a tökéletlen formától eltekintve semmi baja nincs. Ugyanolyan tápértéket kapunk, ha kiválasztjuk a kissé sérült gyümölcsöt vagy az egyen mérettől eltérő zöldséget. Ne feledjük, a girbegurba sárgarépában pont ugyanannyi vitamin van, mint a teljesen egyenesben.

Tavaly egyébként a Tesco Magyarországon is bevezette az Egyesült Királyságban már több éve sikerrel működő programját: a „Perfectly Imperfect” (Tökéletesen tökéletlen) kínálatban olyan gyümölcsök és zöldségek szerepelnek a szokásos árnál olcsóbban, amelyeken látszik némi hiba, de ízre pontosan ugyanolyanok, mint a szépségverseny-győztes társaik. Érdemes tenni egy próbát, ezzel is segítve a környezetünket.

Tartsd fenn a körforgást

Ezekben a pillanatokban is vannak olyan élelmiszerek a konyhádban, amikre már legalább fél éve rá sem néztél? Bár vannak olyan alapanyagok (tipikusan a száraz áru és a konzerv termékek), amik akár évekig is elállnak, nem érdemes olyan sokáig várni az elfogyasztással. Az ilyen „életmentő” hozzávalók nagyon jól jönnek egy hosszú és fárasztó nap végén, amikor valami tápláló de gyors vacsorát szeretnénk összeütni, ezért érdemes ilyesmiket tartani otthon. De időről időre nézzük meg a termékek lejárati idejét, és használjuk fel a időben a titkos csodafegyverként funkcionáló élelmiszereket is.

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!