Tökéletesen perfekcionista vagy?

2020. 04. 02.
|
„Tökéletes!” – hangzik a legnagyobb dicséret a tökéletesen megsütött húsért, a tökéletesen megválasztott öltözékért, és a tökéletesen kivitelezett tornagyakorlatért a döntőben. Ám valakit perfekcionistának hívni már korántsem ekkora bók, hiszen az ilyen ember folyton stresszes, sosem lazít, és képtelen elengedni az irányítást. Sosem elégedett, képtelen a kompromisszumokra, ellenben (vagy pont ezért) gyakran igen sikeres.

 

A perfekcionisták, akiket ismerünk (vagy éppen mi magunk), általában hivatásuk csúcsán helyezkednek el, gazdagok, híresek, remek munkát végeznek. Ám ezért nagy árat fizetnek – nem véletlenül szeretné a legtöbb ember elkerülni, hogy perfekcionistának kiáltsák ki munkatársai vagy a családja.

A perfekcionizmus nem a tökéletességről szól, hanem arról, hogy sosem érezzük elégnek, elég jónak magukat. Kétségtelen, hogy bizonyos karakterjegyei segítik a sikeres karrier építését, ám megvannak a hátulütői. Mik a kevésbé ismert jelei a perfekcionizmusnak?

1. Mindig jól néz ki

A megjelenése mindig tökéletes, sehol egy lepattogzott körömlakk vagy hanyag frizura. Ám nem minden perfekcionista fókuszál a megjelenésére, elég csak Steve Jobs fekete garbójára és farmerére gondolni. Viszont aki igen, az könnyen csúszik bele az étkezési rendellenességek, különösen az anorexia csapdájába.

2. Addig nem osztja meg az ötleteit, amíg nincs kész

A gondolat, hogy félig kész terveket osszon meg másokkal, halálra rémiszti a perfekcionistát. Az irodai ötletelésben sem vesz részt szívesen, megvárja, míg készen áll a műve, vagy legalábbis már nincs több ideje módosítani rajta, és csak akkor adja elő a kollégáknak is. Azt kívánja, bárcsak tudna lazább és gyorsabb lenni, ám egyszerűen elbizonytalanítja az ilyen helyzet.


3. Listák szerint él

A perfekcionista rendezett és hatékony, tizenöt perces intervallumokra osztja be a napját, és mindenre van egy listája. A legtöbbet akarja kihozni az idejéből, amivel nincs is semmi baj. Ám van, hogy nem a produktivitás a cél. Miközben arra koncentrálunk, hogy a listánkról egyesével kihúzhassuk a tennivalókat, elveszik a rugalmasság, a spontán beszélgetés a kollégákkal. Ezzel nemcsak a jókedv és a munka élvezete hiányozhat a mindennapokból, de a kreativitás szikrájának sem hagyunk esélyt.

 

4. Nehezen lazít

Lecsatlakozni, hátradőlni, vagy csak egy mély levegőt venni? Sok perfekcionista számára a semmittevéssel töltött idő egyszerűen bűn. Még a szabadságuk alatt sem képesek szünetet tartani, mondván akkor lehet a legjobban dolgozni, hiszen senki sem háborgatja őket. Lehet, hogy megpróbálták, de képtelenek meditálni. Ugyan nem biztosak benne, hogy jól csinálták, ám zavarja őket a tudat, hogy nem sikerült elsőre, és nem jók benne. Ráadásul egyhelyben ülni – mint tudjuk – elvesztegetett idő.

5. Mindennek a helyén kell lennie

A perfekcionista emberek gyakran csak akkor képesek koncentrálni, ha minden a helyén van. Beágyaztak maguk után, a konyhapulton egyetlen morzsa sem lehet, az asztaluk pedig rendezett és semmi felesleges nincs rajta. Igaz, hogy a rendezett környezet hozzájárul a belső békéhez, ám egy bizonyos szinten túl ez a perfekcionizmus rejtett jele lehet. Érdemes elgondolkodni rajta, vajon a takarítás, rendrakás és szortírozás elveszi-e az időt és az energiát a fontosabb teendőktől? Követjük a gyerekeket vagy a párunkat a lakásban a porszívóval, és megszállottan pakolunk utánuk napközben?

6. Halogatás

Bár a halogatás lustaságnak vagy a figyelem hiányának tűnik, ám ha közelebbről nézzük, a perfekcionisták aggodalma – tökéletes-e a munkájuk, rossz döntést hoznak-e, megbánják-e később – szintén a halogatás egyik formája. A tennivalók végtelen listáinak készítéséről nem is beszélve. A perfekcionisták hajlamosak mindent megtenni azért, hogy minél később kelljen kiadni a kezeik közül a kész művüket.


7. Nem bíznak mások munkájában

A perfekcionisták azt vallják, hogy bármiről is legyen szó, az a biztos, ha ők csinálják meg. Ha valaki más végzi el a munkát, úgysem lesz tökéletes, így végül úgyis rájuk marad.

8. Utálják a pazarlást

Nem csak az időpazarlást tartják halálos véteknek, az elpazarolt étel, a kerülőút vagy összegyűjtött és fel nem használt bónuszpontok is ugyanúgy hatalmas stresszt okoznak számukra. Sőt a perfekcionisták képesek azért egy rossz kapcsolatban maradni, mert rettenetesen frusztrálja őket a tudat, hogy ha szakítanak, a sok idő és energia, amit a kapcsolatukra fordítottak – érzésük szerint – kárba veszik.

 

Mit tehet a perfekcionista?

Ha a perfekcionizmus ellenünk dolgozik, első lépésként emlékeztessük magunkat arra, hogy a tökéletlenség nem jelenti azt, hogy nem megfelelő valami. Koncentráljunk a tökéletességre való törekvés azon oldalaira, amelyek előre visznek, és dolgozzunk azon, hogy a hátulütőit magunk mögött hagyjuk. Kezdésnek például álljunk ellen a vágynak, hogy listát készítsünk ezekről.

Forrás: Marie Claire

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
3 741
Aktív eset:
1 565
Gyógyult:
1 690
Elhunyt:
486
Karanténban:
11 934
Mintavétel:
162 925
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.05.24. 06:55

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Májusi akció

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cationorm® műkönny szemcsepp

10 ml

2 535 Ft

253,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax DUO 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 020 Ft

1010 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® oldatos szemcsepp

10 ml

1 520 Ft

152 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 590 Ft

215,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 970 Ft

19,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Idelyn Beliema® Effect hüvelytabletta

10 db

3 400 Ft

340 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 410 Ft

24,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Rapid Forte 400 mg lágy kapszula

20 db

2 250 Ft

112,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resistant vízálló sebtapasz

28 db

680 Ft

24,3 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 220 Ft

22,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 970 Ft

98,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el