Mit mondjunk a gyereknek a koronavírusról?

2020. 03. 20.
|
A gyerekek sokféle helyzethez jól tudnak alkalmazkodni, képesek az egészen szokatlan, szélsőséges körülményeket is játékosan felfogni, és nem sérül biztonságérzetük, kiegyensúlyozottságuk eközben. Ennek azonban az a feltétele, hogy a szülő gyerekként kezelje őket és folyamatosan biztonságot sugározzon. Deliága Éva gyermekpszichológus szedte össze, hogy mi mindenre érdemes figyelni.

Kezeld őket gyerekként

Elkerülhetetlen, hogy beszélgessünk a vírusról és a megelőzéshez szükséges lépésekről. Fontos viszont, hogy mindezt a gyerek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően tegyük. Már az egészen kicsiknek is el lehet mondani, hogy van ez a vírus, ami komoly betegséget okozhat, ezért most itthon maradunk néhány napig, hogy ne kapjuk el. Fontos, hogy az eddiginél alaposabban, gyakrabban mossunk kezet, így nagyobb eséllyel maradunk egészségesek.

Mutass példát

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy hogyan mossanak alaposan kezet. Ehhez segítségül hívhatjuk a kicsi kedvenc dalát is, aminek dúdolása közben biztosan elég ideig tart majd a kézmosás. A tenyerünk helyett tüsszentsünk a könyökhajlatunkba vagy használjunk zsebkendőt, a használt zsepiket pedig ne őrizgessük, menjenek egyenesen a kukába.

Szűrd ki, ami nem lényeges

Fontos, hogy csak olyan mennyiségű és minőségű információt adjunk át a gyerekeknek, amire valóban szükségük lehet. Ne árasszuk el feleslegesen adatokkal, nem kell tudniuk, hogy hány fertőzött van az országban vagy hány haláleset történt a vírus miatt – ezek csak a félelemérzetüket növelik. Fogalmazzunk konkrétan, tömören és egyszerűen, szorítkozzunk azokra az információkra, amikre valóban szüksége lehet egy gyereknek.

Információáradat helyett biztonság

Próbáljunk meg röviden válaszolni a gyerekekben felmerülő kérdésekre. Nem az a lényeg, hogy mindenről beszámoljunk nekik, sokkal inkább az, hogy biztonságot és nyugalmat árasszunk feléjük.

Készülj fel: téma lehet a halál

A vírus kapcsán előkerülhet a halál témája. A legfontosabb, hogy biztosítsuk a gyerekeket arról, hogy ők és a családjuk nincsenek veszélyben, de ha érdekli, nyugodtan beszélgessetek arról, hogy miért halnak meg emberek, és mi történik a halál után.

Ne tabusíts

Fontos, hogy nyíltan és őszintén beszélgessetek, ne legyenek a vírussal kapcsolatban tabutémák. Miközben válaszolsz a gyerek kérdéseire, tartsd szem előtt, hogy a megnyugtatása a cél, nem pedig az, hogy a világjárványok legnagyobb tudósa váljon belőle.

A te felelősséged, hogy rend legyen a fejében

Beszélgessetek, próbáld kideríteni, hogy mi mindent tud a jelenlegi helyzetről. Az óvodában/iskolában sok mindent hallott az utóbbi hetekben, de egyáltalán nem biztos, hogy minden igaz, amit a gyerek annak gondol. A fejekben lévő zűrzavar gyakran szorongásra adhat okot, ezért érdemes minél előbb tisztába tenni a dolgokat, és biztosítani a gyerekeket arról, hogy bármilyen kérdésük is merül fel, hozzánk nyugodtan fordulhatnak.

Nem gyerek szemének való

Ne engedd a gyereknek, hogy a vírussal kapcsolatos, felnőtteknek szóló hírműsorokat, sajtótájékoztatókat nézze. Az itt elhangzó információk ugyanis további okot adhatnak neki a félelemre, szorongásra.

Fő a nyugalom

Az állandóan változó intézkedések között sokszor még felnőttként is bizonytalanul mozgunk, de a legfontosabb, hogy az esetleges félelmedet ne a gyerek felé kommunikáld. Kérj szakmai segítséget, tájékoztatást, ha úgy érzed, túlságosan aggódsz a jelenlegi helyzet miatt.

A fenyegetésnek nincs helye

Semmiképp se fenyegetéssel, büntetéssel vedd rá a gyereket arra, hogy mosson kezet és tartsa be a szükséges előírásokat. Megindokolhatod neki, hogy miért fontosabb most, hogy figyeljünk a biztonságunkra, de feleslegesen ne kelts pánikot benne.

Fontos, hogy értse, mi miért történik

Ne csak elvárd a gyerektől az új, szigorúbb szokások betartását. Magyarázd el, hogy miért változnak a tisztasági rituálék, és miért fontos, hogy most nagyobb figyelmet fordítsunk mindenre. Ő is könnyebben alkalmazkodik majd, ha érti, hogy miért van szükség változtatni az eddig működőképes rutinon.

A védekezés fontossága

Ha az óvoda/iskola bezárása miatt vagy más okból kifolyólag otthon kellene maradni, tudassuk a gyerekkel, hogy bár a helyzet szokatlan, de a számára fontos emberek nincsenek közvetlen veszélyben, csupán a megelőzés miatt alakultak így a dolgok. Fontos, hogy nyugodtak maradjunk, hiszen a gyerekek szavak nélkül, a viselkedésünkből is könnyen leszűrik, ha aggódunk, ha valami nem oké.

A világ biztonságos hely

Beszélgessetek, állítsd vissza a gyerek biztonságos világba vetett hitét. A mostani egy átmeneti állapot, el fog múlni, utána pedig visszatér minden a megszokott kerékvágásba. Elmondhatod neki, hogy bízol benne, hogy a tudósok és az orvosok hamarosan megtalálják a betegség ellenszerét, de addig is fontos, hogy mindent megtegyünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Legyen kiszámítható az otthon töltött idő

Használjátok ki az együtt töltött időt. Akkor is, ha neked esetleg otthonról is dolgoznod kell, állítsatok fel egy alternatív napirendet, amihez igazodva mindkettőtök számára kiszámítható, hogy mikor mi fog történni. Felesleges elvárni egy kisgyerektől, hogy egész nap lekösse magát, inkább tervezz benti elfoglaltságokat.

Ne engedj teret a punnyadásnak

Otthon hajlamosak vagyunk ellustulni, ki se kelni az ágyból, ha pedig muszáj, inkább csak magunk elé vesszük a laptopot. A gyerekek is képesek órákat eltölteni kedvenc meséjük előtt, de az ilyen tevékenységek gyorsan a hangulat rovására fognak menni. Igyekezzetek minél több mozgásos játékra időt szánni: tornázni, zenére mozogni, célba dobni akár otthon is lehet. A gyerekek természetes mozgásigénye ilyenkor halmozottan jön elő. Ahelyett, hogy megtiltanád neki, hogy százszor körbefussa a kanapét, igyekezz úgy alakítani a rendelkezésre álló teret, hogy lehetősége legyen mozogni.

Ő is érzi, amit te

Ne feledd, hogy a gyerekek sokkal könnyebben alkalmazkodnak új helyzetekhez, képesek sokkal lazábban állni a dolgokhoz, de csak akkor, ha a körülöttük lévő felnőttekből nem sugárzik a feszültség.

Szuper lehetőség

Általánosságban elmondható, hogy nem töltünk elég minőségi időt együtt. Ha úgy hozza az élet, hogy akár hetekig is otthon kell maradnunk, próbáljunk erre lehetőségként tekinteni, ami hirtelen az ölünkbe pottyant. Akkor is, ha szülőként muszáj otthonról dolgoznod, próbáljátok úgy beosztani a napot, hogy legyen időtök egymásra is.

Forrás: Dívány

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Márciusi akció

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 549 Ft

31 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres PrimoMed sebápoló spray

60 ml

2 199 Ft

36,7 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

BioCo Porc & Izom Csont Komplex kondroitinnel filmtabletta

120 db megapack

4 299 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin™ Antitussicum szirup

100 ml

1 899 Ft

19 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 449 Ft

60,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit D-vitamin Forte 3000 NE tabletta

90 db

2 299 Ft

25,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 699 Ft

54 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 999 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 899 Ft

289,9 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 649 Ft

264,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta

24 db

2 599 Ft

108,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Immuno Sleep kapszula

30 db

3 499 Ft

116,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Panadol Rapid 500 mg filmtabletta

24 db

1 149 Ft

47,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 749 Ft

174,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta

20 db

1 649 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 549 Ft

127,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein FORTE filmtabletta

90 db

7 299 Ft

81,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el