Mit mondjunk a gyereknek a koronavírusról?

2020. 03. 16.
|
A prevenciós intézkedéseknek köszönhetően, ma már mindenhol találkozhatunk a koronavírus fertőzést megelőző kiírásokkal, instrukciókkal! Amikor hasonló intézkedésekre van szükség, a gyerekek ilyenkor megfigyelik a környezetükben élő embereket, és a reakcióikból következtetve bekapcsolják a saját „reakció struktúrájukat”. Ha rövid időn belül nem kapnak egy adekvát megnyugtató választ, és valamilyen konkrét, számukra értelmezhető érzelmi viszonyulást, akkor a kreatív fantáziájuk beindul és a filmes, youtube-os, fantasy online tapasztalatokkal kreálhatnak egy „belső pánik” képet, akár világvégével összevetve, hiszen a halálfélelem is beindulhat akkor, ha csak a hírekre alapoznak feltételezéseket!

A gyerekek a lelkiállapotunkat is másolják!

A gyerekek ma pillanatok alatt tájékozódnak a virtuális világban mindenről. Ne gondoljuk azt, hogy most ők nem bújják az internetet, a videókat, sőt éjszakába menően csetelnek, hogy mi lesz! Rálátásuk viszont nincs arra, hogy milyen hírre érdemes alapozni, vagy mire nem. Érdemes lenne minden szülőnek leülni nyugodt körülmények között a gyermekével erről  elbeszélgetni. Ez ne tartson hosszú ideig, legyen konkrét és megnyugtató, gyermekre szabott minimális információval ellátott beszélgetés. De ezt megelőzően fontos, hogy a szülő elérje önmagában azt, hogy megnyugodjon, mérlegeljen, racionalizáljon pl. abban, hogy a megelőző intézkedések értünk vannak, hogy elkerülhető legyen a súlyosabb állapot. Minden nap friss információkkal ellátnak bennünket, ez nem pánikkeltés, hanem jogszerű információ minden állampolgárnak. Időben fogunk tudni mindenről. Az önnyugtatás és önsegítés képessége mindannyiunkban ott van, bízhatunk magunkban. Szülőtársak segítsék abban egymást, hogy miként osszák be ezekben a napokban a teendőket. A legfontosabb, hogy az otthonainkban nyugalom legyen, és ahhoz, hogy ezt ilyenkor eltudjuk érni, először önmagunkban kell egy megnyugvó állapotot előállítani! Ez a mi belső döntésünk képessége! Akinél esetleg jobban elszabadultak az érzelmi területek, félelmek, kérjenek egymástól vagy szakembertől segítséget!

Minden rendben lesz, most az a legfontosabb, hogy összefogással és egymást segítve részt vegyünk a prevencióban. A biztonságunkat megtudjuk tartani, és ezt a gyermekeinknek is tudjuk biztosítani!

 

10 pont, miként is beszéljünk a gyermekkel a kialakult koronavírus helyzetről, mit tegyünk, mit ne tegyünk ebben a folyton átalakuló helyzetben;

  1. A szülő, a gondozó felnőtt keressen egy nyugodt napszakaszt, amikor békés körülmények között beszélgethet a gyermekkel, tv és rádió nélkül!
  2. A beszélgetésben ne azt hegyezzük ki, hogy „nagy baj van”, hanem, hogy „van egy olyan vírusos betegség, amely miatt most jobban kell vigyáznunk magunkra, lehet, hogy majd itthon is fogunk maradni, hogy ne kapjuk el másoktól. Ehhez arra kell figyelnünk, hogy amikor kezet mosunk, akkor fertőtlenítőt is használjunk; ha tüsszentünk, akkor a piszkos zsebkendőt kukába dobjuk, és ha így teszünk, akkor hamarosan már nem is fogunk róla hallani! De most ez eltarthat egy kis ideig” . Itt átvezetném azt, hogy megmutatnám az alapos kézmosást, együtt kipróbálnánk, és ha hiányos a tudása a gyermeknek, akkor megtanítanám. Amúgy is a kézmosás is egy felgyorsult funkció lett, nem elég alapos! A nagy gyermekekkel is! Nem szabad sok információt mondani, hiszen a gyerekeket túlterhelheti a sok információ. Inkább megkérdezném, hogy van-e kérdése, vagy mindennap beszélgetnék vele pár percet, hogy elmondhassa, amivel találkozik, amit hall, és amit lát. Fontos elérnünk azt, hogy ne szorongjanak. Figyeljünk magunkra mi is, hogy otthon hogy beszélünk a kialakult helyzetről, mert előfordul az is, hogy a szomszéd szobában beszélgetünk egy felnőttel telefonon, és ilyenkor mindent meghallanak csukott ajtó mögött is. A nyugalmunk megtartása ebben az időszakban az egyik legfontosabb feladat!!
  3. A gyerekek elől érdemes elzárni mindenféle hírforrást. Ha már eddig nézték, letisztázni, hogy nem mindig úgy történnek a dolgok, mint ahogy azt az interneten látták. Vannak kis informatikus gyerekek, akik már elkezdtek kifejleszteni olyan játékot, amiben küzdenek a vírus ellen, és nem sokat alszanak.
  4. Nézzenek olyan filmeket, ami erősíti az ember hitét, bizalmát a világban, ez most nagyon fontos! Az érzelmi biztonság, pszichológiai biztonság mindenek előtt!
  5. Ne vigyék el a gyerekeket magukkal nagybevásárlásra!!! Most ebben nem kell őket életre nevelni! Nincsenek ahhoz hozzászokva, hogy milyenek az emberek, ha mohón vásárolnak!
  6. Ha utcán közlekedünk, figyeljünk mindannyian ebben az időszakban is a gyerekekre közösen! Egy jó szó, egy kis segítség és odafigyelés sokat jelent minden gyermek számára! Közfeladat! A te gyermeked az én gyermekem is!
  7. A gyerekeket fel kell világosítani arról, hogy ne higgyenek el mindenkinek mindent, mert ilyen helyzetekben bizony megjelenhetnek az online térben azok a zaklatók, akik kicsalni próbálják őket a félelmeiket felhasználva, akár rátok hivatkozva! Sőt arra figyeljenek, hogy ti nem fogtok szülőként idegenekkel üzengetni (ez főleg önállóan közlekedő gyerekeknél), sőt a serdülőkkel megállapodhattok valamilyen titkos jelszóban is!
  8. Az otthoni instrumentális zene a háttérben nagyon szépen megtudja a lelki életünket nyugtatni! A közös ima, relaxáció, közös sport, együttevés, közös játék, mesélés, fényképnézegetés, nyári tervekről való beszélgetés, humor nézése segíti a családi kohéziót. Menjetek sétálni, focizni, itt a tavasz, most van erre is lehetőség!
  9. A kapcsolattartás, oktatás kiváló formája az internet, közösségi oldalak, skype, telefon, messenger stb., használjuk a kapcsolattartáshoz, hogy beszélhessenek a kis barátaikkal, nagyszülőkkel, rokonokkal! Nagyon sokat segíthet ez akkor is, amennyiben életbe lépne az, hogy az intézmények zárnak, vagy bármilyen okból kiesnek a közösségből.
  10. Minden nap legyen szó egy kicsit arról, amiket átélnek! Erre a szülőknek is szüksége lehet! Minden nap a megnyugvást próbáljátok kialakítani! Ha ezt látják tőletek, és hallják is, akkor az érzelmi biztonság érzése gyorsan kialakul! Nem szabad azt érezni, hogy nem lehetünk hatással a dolgok alakulására, mert abból születik a pánik. A közösségi összefogás, az egymásra figyelés, és egymás segítése hatalmas erő, amellyel most jelen tudunk mindannyian lenni a társadalomban.

Forrás: Felelős Szülők Iskolája, szöveg: Polus Enikő mentálhigiénés szakember, családsegítő

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el