Nem olcsó, de magánúton is lehet koronavírus-tesztet kérni

A Menedzser Fórum számolt be arról, hogy a laboratóriumban bárki, bármikor kérheti a mintavételt, egy napon belül pedig megkapja az eredményt. Kórházi mintavétel csak akkor lehetséges, ha orvosi indoklással történik.

A szűrésre írásban lehet jelentkezni az info@g1labor.hu címen. A mintavétel előtt 8-12 órával tilos enni, inni és fogat mosni, ezektől a kórokozó felhígulhat, ezért nehezebben kimutatható.

Orron és garaton át történik a mintavétel, az erre használt steril pálcák elsőnek a transzportfolyadékba, majd szobahőmérsékleten tárolva laboratóriumba kerülnek. Mintavételkor és a laboratóriumban mindenhol a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszabályai szerint járnak el.

A teszt rendkívül érzékeny, és még a gyanús, nehezen kimutatható teszteket is továbbküldi az NNK-ba, hogy elkerüljék az álnegatív eredményeket.

Mivel csak három napja elérhető a magánúton tesztelés, nincs statisztika arról, eddig hányan vették igénybe a szolgáltatást, de az érdeklődés nagy, legfőképp olyanok fordulnak hozzájuk, akik külföldön jártak, vagy akitől a munkahely, iskola vár valamilyen eredményt.

Szóban arról is tájékoztatják az érdeklődőket, hogy lehetőség szerint a vírus inkubációs ideje után (5-6 nap) kérjék a tesztelést, mert miután a vírus bejut a szervezetbe, fel kell szaporodnia, hogy kimutatható legyen. Ezért van, hogy a karanténban fekvőknek is legalább három teszten kell átesniük.

Negatív PCR eredmény esetén a leletet e-mailben kiküldi, de gyanús, vagy pozitív eredmény esetén a Tisztiorvosi Szolgálatot azonnal tájékoztatják.

Frissítés: Az Index szombat reggeli információi szerint a labor már most túlterhelt: annyian akartak időpontot foglalni, hogy nem is tudtak minden hívást fogadni. A labor kapacitása naponta 40-50 teszt, országszerte három helyen (Budapesten, Martonvásáron és Balatonfüreden) tudják elvégezni.

Forrás: Forbes.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!