Egy új kezelés kiválthatja a szívátültetést

A világon elsőként ültettek át bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni képes, úgynevezett indukált pluripotens (IPS) őssejtekből nyert szívizomszövetet Japánban. A transzplantációt hétfőn végezték egy klinikai kutatás keretében, hogy megtudják, mennyire hatásos és biztonságos a kezelés egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő páciensnél idézi az MTI az Oszakai Egyetem orvostudományi intézetének kutatócsoportjának közleményét.

Szava professzor egy 2018-as sajtótájékoztatón. Fotó: Miho Takahashi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun

A kutatók reményei szerint az IPS-sejtek átültetése alternatívája lehet a szívátültetésnek, amely olykor az egyetlen lehetőség a súlyos szívelégtelenség kezelésére.

Egyelőre 10 olyan páciens részesül a kísérleti kezelésben, aki iszkémiás kardiomiopátiában szenved, egy olyan betegségben, amelyben a szív izmai nem jutnak elegendő oxigénhez érelzáródás miatt. A Szava Josiki vezette csapat már 2019 márciusában el akarta végezni a kísérleti kezeléseket, de a tervet el kellett halasztani, mert egy Oszaka térségét sújtó 2018 júniusi földrengésben megrongálódott az Oszakai Egyetemi Kórház, ahol az indukált pluripotens őssejteket növesztették.

A tokiói Keio Egyetemen is tervezi egy kutatócsoport IPS-ből nyert szívizomszövetek transzplantációját egy másik szívbetegség, a dilatatív kardiomiopátia (kitugálos szívizom-elfajulás) kezelésére.

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!