Bridget Jonestól a Fekete Özvegyig: ők a nők kedvenc hősnői

2020. 03. 08.
Szerző: Szimpatika
Úgy tűnik, a brit nők a 2001-ben bemutatott film óta maximálisan azonosulnak a csetlő-botló, alkohol-, illetve cigarettafüggőséggel, továbbá súlyproblémákkal küzdő szingli nő alakjával, aki egyik kínos helyzetből kerül a másikba. Cserébe elképesztő humorral és öniróniával meséli el naplójában kalandjait, és katasztrófafilmbe illő magánéletét. A brit nők szavazásán, amit az idei nőnap alkalmából rendeztek meg a szigetországban, fölényesen nyert Bridget Jones mint minden idők legkedveltebb, egyben leginspirálóbb irodalmi/filmes hősnője – írja a brit Mirror.

A második helyen a valós történet alapján született film főszereplője, Erin Brockovich végzett, akit a 2000-ben bemutatott amerikai filmben Julia Roberts formált meg felejthetetlenül, a színésznő nem véletlenül kapott Oscar-díjat, továbbá Golden Globe-ot alakításáért. Azt pedig mondani sem kell, hogy Erin Brockovich miért került fel a kedvenc hősnők listájára, hiszen ő az egyszerű kisember, az anyuka, aki nyomoz, harcol, majd megvédi saját kisvárosát a vállalattól, amely titokban szennyezi a település vizét, ezzel megbetegítve az ott élőket.

A dobogó harmadik fokára a Harry Potter okos, eminens, bátor hősnője, az Emma Watson által alakított Hermione Granger került fel. Anna Smith brit filmkritikus és rádiós a listát elemezve elmondta, a britek, a női közönség igenis szereti a rétegzett személyiségű, árnyalt karaktereket, akikben van szenvedély, de nem hagyják el a humorukat akkor sem, miközben az élet legnagyobb nehézségeivel néznek szembe. Ahogy a lista arról is árulkodik szerinte, hogy a nők nem kedvelik a hamis női sztereotípiák alapján megformált karaktereket. 

A kutatás azt is feltárta, hogy ötből két nő azokat a női karaktereket kedveli a legjobban, akikkel képes azonosulni, olyan módon, hogy vagy saját magát, vagy egy közeli hozzátartozóját, barátját látja az adott karakterben. Ötből négy brit nő pedig sokkal jobban értékeli azokat a filmeket, amelyekben nő a főszereplő, különösen akkor, ha tud kapcsolódni az illetőhöz, mert szórakoztató és igazán inspiráló nő. 

Az szintén izgalmas eredmény, hogy a megkérdezett nők több mint a fele úgy ítélte meg, hogy ma sokkal több erős nő jelenik meg a vásznon és a könyvekben, mint 10 évvel ezelőtt, aminek természetesen örülnek. Körülbelül negyedük gondolja azt, hogy most már megérett a világ egy női 007-es karakterre.

A lista első 20 + 1. helyezettje: 

  1. Bridget Jones, eredetileg Helen Fielding regényéből
  2. Erin Brockovich
  3. Hermione Granger
  4. Mary Poppins
  5. Matilda, Roald Dahl ifjúsági regényének kis boszorkánya
  6. Belle A szépség és a szörnyetegből
  7. Miss Honey, szintén a Matildából
  8. Mulan
  9. Merida, a bátor
  10. Leia hercegnő
  11. McGalagony professzor, szintén a Harry Potterből
  12. Sarah Connor a Terminátorból
  13. Scarlett O’Hara, az Elfújta a szél hősnője
  14. Jázmin hercegnő az Aladdinból
  15. A Marvel univerzum Fekete Özvegye
  16. Alice 
  17. Rose DeWitt Bukater a Titanicból
  18. Marvel Kapitány
  19. Tiana hercegnő
  20. Holly Golightly az Álom luxuskivitelből
  21. Ally Maine, a Csillag születik énekesnője

Forrás: NLC

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!