Dr. House-t játszhatsz a telefonodon

2020. 03. 06.
A legtöbb orvosi mellényúlás a diagnosztikában fordul elő. Egy rosszul vagy későn felismert betegségnek komoly terápiás következményei lehetnek, miközben az is számít, hogy a szükséges vizsgálatokat költséghatékonyan végezzék el. Ezt ismerte fel a debreceni gyökerű Insimu csapata, applikációjuk elvileg végtelen számú diagnosztizálni való virtuális beteget állít elő orvostanhallgatóknak és gyakorló orvosoknak.

Tóth Gábor iszonyú hálás lett volna, ha a debreceni orvosi egyetemen, amikor ő odajárt, már létezett volna az a szimulációs eszköz, amit azóta többedmagával kifejlesztett.

„Az orvostanhallgatók értelemszerűen még nem rendelhetnek el vizsgálatokat, nem gyakorolhatnak élő betegeken, nem hozhatnak önálló döntéseket, csak elméletben tanulják meg a teljes diagnosztikus folyamatot. Így természetesen nem hibázhatnak, de nem is tanulhatnak a saját hibáikból” – mondja Gábor, ma már végzett orvosként, PhD-vel és többéves egyetemi oktatói gyakorlattal a háta mögött, az Insimu betegszimulációs alkalmazást fejlesztő startup társalapítójaként és CEO-jaként.

Az Insimu applikációja ezt a hiányt pótolja: olyan eszközt ad az orvostanhallgatók kezébe, amivel gyakorolni tudják a klinikai döntéshozatalt. „Dr. House-t játszhatnak a telefonjukon” – mondja Gábor, az alkalmazás révén ugyanis virtuális pácienseken kell betegségeket diagnosztizálniuk, méghozzá ezt költség- és időhatékony módon, bizonyítékokra alapozva kell megtenniük.

„Mindegyik szónak nagy jelentősége van” – hangsúlyozza Gábor, hiszen a diagnózis bizonyítása alapvető, az erőforrások és az idő pedig a valóságban is korlátozottak. Nem mindegy, hogy egy orvos milyen gyorsan és pontosan állítja fel a diagnózist, hogy elvégezteti-e a szükséges vizsgálatokat és nem csak blikkdiagnózist ad, miközben nem csináltat feleslegeseket sem. 

Hogy az InSimu csapata miért pont a diagnosztikára koncentrál, és miért nem mondjuk műtéti szimulátort fejlesztett, azt viszonylag könnyű belátni. Gábor egy amerikai felmérést idéz, amely szerint az egészségügyi ellátás során felmerülő hibák körülbelül 90 százaléka diagnosztikai jellegű, még ha ez a probléma kevésbé látványos is.

Tóth Gábor, az Insimu társaalapítója (Fotó: Sebestyén László)

 

Forrás : Magyar Orvosi Kamara

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!