Tényleg igyunk kollagént a szép bőrért?

Szerző: Szolnoki Nikolett
Sajnos hiába lubickolnánk Kleopátra szamártejes-kollagénes-mézes aranykádjában gyöngyvirágtól lombullásig, maximum kicsit hidratálna. A saját megtépázott kollagénállományunk úgy szorítaná vágyakozva kis orrát a felhámhoz belülről, mint kisgyerek karácsonykor a kirakatüveghez. Túl nagy. Nem jut be semmikép.

Együk szépre magunkat

Jön az ötlet, akkor együk meg! Itt a gyomor és a bélrendszer a kerékkötő, akik csak végzik a dolgukat: idegen fehérjének tilos tábla. Válogatás, megfontolás és harmatnyi jóindulat nélkül miszlikbe, azaz aminosavakra szabdalnak szét mindent, ami a szemük elé kerül. A munka dandárját az erősen savas gyomor pepszin nevű fehérjebontó enzime, az utolsó morzsák kinyírását pedig a vékonybélben a hasnyálmirigy által termelt tripszin és kimotripszin végzi. Nincs mese, nincs kivétel, nincs pardon. Így jár a sűrű húsleves, a rántott marhalábszár és a zselatinos-rezgő-gyümölcstorta is. 

Hidrolizált kollagén

Ühüm. Semmi baj. Ha így, hát így. Itt az újabb ötlet: bízzunk abban ha mi óvatosan aminosavakra vagdossuk a kollagént, megesszük és sikeresen átcsusszan ezen a szigorú felszívódás procedúrán, akkor a szervezetben a bőrnek lesz elég esze ahhoz,hogy ha megkapja a legó darabokat, pont kollagént fog belőle építeni. (Mert ugye minden-minden fehérjét ugyanabból a húsz aminósavból legózunk össze.) Ha így is van, akkor tényleg csak néhány izgalmas akadály marad (van-e elég építő enzimünk, azok jól működnek-e, jó-e még a sablon vagy már ezek is csorbán döcögnek és tele leszünk selejttel), de mindegy. Ami tőlünk telik, megtettük. 

Kutatások

Nincs túl sok, nem mindegyik placebo kontrollált, nem lehet kizárni más faktorok bőr-állapot befolyásoló hatását, mint mindig itt is nagyon nehéz standardizálni a vizsgált csoportokat korban, probléma nagyságban stb. és állandó nyűg a kellő esetszám is, de mindenesetre azok az eredmények, amikről olvasunk kecsegtetőek. Nő a rugalmasság, nő a hidratáltság, nő a tömörség. 6%, 18%, számottevően, érezhetően, mindegy, akkor is nőtt! Nem az volt a kérdés, hogy mikor lesz újra bababőrünk, hanem hogy van-e változás. Hát van. 

Pro és kontra

A hidrolizált kollagén italporok azonban vagy drágák, vagy eredettől függően enyv vagy kikötő ízűek. Rosszabb esetben mindkettő. A változás amit elérnünk a 'kézzel-szemmel-alig-fogható' és a 'lehet-hogy-tényleg-de-el-sem-merem-hinni' között mozog. Miért? Mert egy rendes bőrápoló mire kollagénre gondol, már réges régen és azóta is, folyamatosan napvédőzik, C vitamint és más antioxidáns szérumot használ, niacinamidot és retinolt épít a rutinjába. Vagyis mindent megtesz a hanyatló kollagénállomány turbósításáért.

Amikor én kollagéneztem (lsd. minden reggel, 4 hónapon át teába vagy reggeli turmixba kevertem hidrolizált, füvön-nevelt-marha kollagénből származó 10 gramm aminosav keveréket) szebb volt a bőröm a több évvel ezelőtti magamhoz képest. De a hidrolizált kollagén ivás mellett még 8 másik dologtól is szép lehetett. Ugrásszerúen, észbontóan és összecsapom-a-kezem-és-itt-helyben-elájulok szerűen nem lett szebb. Vagyis aki mindent megtesz amire csak gondolni tud és van még havonta a beauty-oltáron beáldozható vagy az anti-ageing kaszinóban eljátszható kis pénze, biztosan próbálja ki! De e nélkül is járható a selyemút. Módjával kis sűrű húsleves, rántott marhalábszár és zselatinos-rezgő-gyümölcstorta is megteszi. Ez is a kaland, a kísérletezés, a játék része, nem?

Szerző: Szolnoki Nikolett, Csodapatika. blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!