Egészségtelenebbek és kövérebbek az autótulajdonosok

Szerző: Szimpatika
Peking utcái annyira túlzsúfoltak, hogy nem vásárolhat csak úgy bárki autót: ahhoz, hogy új kocsi kerüljön az utakra, egy speciális lottósorsoláson kell részt venni, ahol a szerencsésebbek megkaphatják a lehetőséget, hogy új autót vegyenek maguknak. Ez 2011 óta így működik, az utakra kerülő új kocsik száma évente 240 ezernél áll meg. A kínai kutatóknak így lehetőségük volt teljesen random mintán megfigyelni, hogy öt év alatt hogyan változik a lottó nyerteseinek és veszteseinek élete és egészsége – írja a Treehugger.

Ahogy arra számítani lehetett, a nyertesek lényegesen kevesebbet bicikliztek és sétáltak, öt év alatt 42 százalékkal csökkent az ilyen aktivitásuk. Ez naponta lebontva 24,18 perccel kevesebb mozgást jelent. Öt év alatt ez az autósok súlyában is meglátszott, átlagosan 5,2 kilogrammot szedtek fel a 40 év alattiak, az idősebbek pedig 10,34 kilót.

A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy az autózás nemcsak azoknak az egészségére és súlyára van hatással, akik egyébként sem szívesen sétálnak vagy bicikliznek, hiszen azok, akik autót vásárolhattak, teljesen véletlenszerűen lettek kiválasztva. A kutatók úgy gondolják, hogy ez teljesen egyértelmű bizonyíték arra, hogy tényleg a kocsi a problémaforrás, és ez teszi egészségtelenebbé az embereket. Azt is megjegyezték, hogy az autók a balesetveszély miatt is rontják a statisztikát, és nagyobb az esély, hogy rövidebb életet élnek azok, akik minden nap kocsival járnak, hiszen megnő az esélyük a balesetekre is.

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!