Egy kicsi testőr lakik a torkunkban

2010. 08. 21.
Szerző: Szimpatika
Mit csinálnak a mandulák? Tényleg ki kell őket vetetni, ha gyakran begyulladnak? Mennyire veszélyes a műtét? Ezekre és más kérdésekre is válaszolt Dr. Horváth Miklós, fül-orr-gégész.
Az orr és a torokmandulák a szervezet védekező rendszerében töltenek be fontos szerepet. Az endoszkópos felvételen jól látható a páros szerv. Az orrmandula viszont egy jóval eldugottabb helyen az orrgaratban található és csupán egy van belőle. Dr. Horváth Miklós, fül-orr-gégész avatott be minket a mandula titkaiba.

„Az orr és a torokmandula az immunrendszer alkotórésze. A testtől idegen anyagok felismerésében van szerepe és az ezek ellen történő ellenanyagtermelés megindításában.'"

A legsúlyosabb problémát az állandó gyulladásban lévő okozza. Ilyenkor folyamatosan jelen vannak benne a különböző betegségeket kiváltó kórokozók. Így sokszor a bőrbetegségekért, a reumás megbetegedésekért és akár a szívbélhártya gyulladásért is a mandula a felelős.

„Tapasztalati úton jöttek rá, hogy ha eltávolítják a mandulát, akkor meggyógyulnak bizonyos betegségek például a bőrbetegségek, reumás megbetegedések." Ilyenkor csak a gyors műtéti beavatkozás segít.
Egészséges mandulát nem szokás eltávolítani. Kivéve, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a mandula daganatot rejt. Ilyenkor, a szövettani vizsgálathoz, az egész szervet kiveszik.

„Amikor például nyirokcsomó áttétet találunk a nyakon és sehol a szervezetben nem találunk daganatot, amiből ez az áttét keletkezhetett. Ilyen esetben indokolt lehet egy látszólag ép mandula eltávolítása is, hiszen esetleg megtaláljuk a nyaki áttét forrását a mandulában."

Bár az orr és torokmandulák a szervezet védekező mechanizmusában vesznek részt, elvtávolításuk mégsem okoz egészségkárosodást. Ennek oka, hogy vannak más védőbástyái is szervezetünknek. S hogy mi ennek az oka? A magyarázat az egyedfejlődésben keresendő.

„A manduláknak a szerepe az immunrendszer fejlődésében, elsősorban az élet első, második és harmadik évében van. Tehát felnőtt korban, idősebb gyermekkorban, a manduláknak az aktív immunvédekezésben már nincs jelentős szerepük."

A mandula műtétek kis műtétnek számítanak, a beavatkozás csak rövid ideig tart és általában altatásban végzik. A műtéti kockázat és a lehetséges szövődmények száma minimális. Ennek ellenére, ha nincs baj vele, jobb, ha helyén marad.

forrás: Freepress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!