Nem csak képzelődsz: az anyák kórosan kialvatlanok az első 6 évben

Szerző: Szimpatika
A kutatásban közel 5000 német szülő alvásmintáit vizsgálták: azt nézték meg, hogy az alvás időtartama és a kialudtság érzése hogyan alakul gyermekük születése után. Azt találták, hogy nem javul jelentősen, amíg a gyerek iskoláskorú nem lesz.

Ez azért érdekes, mert anyaként előfordulhat, hogy lelkifurdalásod van, amiért fáradtnak érzed magad, mikor már nem is kicsi babával vagy otthon. Nos, ne legyen. A statisztikák szerint valóban kialvatlan vagy, nem csak képzeled. Márpedig ha elfogadod, hogy a probléma valós, könnyebben is tudsz megbirkózni vele.

És nem csak arról van szó, hogy jó vagy rossz alvó a baba. Arról is van szó, hogy a szülői feladatokkal megnövekedett a tennivalóid száma, a veled szemben támasztott elvárások, és emiatt egyszerűen kevesebbet alszol – mondja Dr. Sakari Lemola pszichológus.

A kutatásban azt is megállapították, hogy az anyák kevesebbet alszanak, mint az apukák. Ez a trend rögtön a gyerek születése után elindul, és kitart egészen az iskolába menésig. Az első három hónapban az anyák egy órával kevesebbet alszanak átlagosan, mint a szülés előtt. Ebben az első három hónapban az apák 15 perccel alszanak kevesebbet.

Mire a gyerek 4-6 éves lett, a kutatásban azt találták, hogy az anyák még mindig 20 perccel kevesebbet alszanak, az apák esetében fennmarad a 15 perc.

A szülők az első gyermek születése után esnek el a legtöbb alvástól, a tapasztaltabb szülők már többet alszanak.

Kisgyerekes szülők most talán elkeserednek, hogy akkor sem lesznek még nagyon kipihentek, mikor a gyermek óvodáskorú lesz, de óvodáskorú gyerekek szülei pedig nyugtázhatják: nem velük van a baj, amiért még most is fáradtnak érzik magukat!

Forrás: Pöttyöslabda

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!