Több szexuális partner, nagyobb esély a rákra?

Szerző: Szimpatika
Összehasonlítani baráti társaságban, kinek hány szexuális partnere volt életében, úgy tartjuk, férfias dolog. Egy friss kutatás eredményei szerint azonban komolyabb következményekkel bírhat: ha tíznél több emberrel bonyolódtunk intim kapcsolatba életünk során, az növelheti bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát.

A nőknél többet ront a helyzeten a több partner
A nemzetközi kutatócsoport által készített tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik tíznél több partnerről számoltak be, 69 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki rákbetegség életük során azokhoz képest, akik legfeljebb egy partnerrel éltek nemi életet egész életükben. A nőknél a tíznél több partner 91 százalékkal emeli meg a tanulmány szerint a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának az esélyét. „Számítottunk rá, hogy találunk összefüggést a partnerek száma és a rákkockázat között, hiszen ahogy azt már tudjuk, a szexuális úton terjedő betegségek egy része daganatos betegség kialakulásához vezethet – mondta dr. Lee Smith, a Cambridge Egyetem tudományos kutatója, a tanulmány vezető szerzője. – Logikus, hogy a nagyobb számú szexuális partner nagyobb esély a nemi betegségekre is.” A kutatás vezetője hozzátette még, hogy a kutatásuk nem konkrét ráktípusokat vizsgált, mivel erről nem állt rendelkezésükre információ, illetve a dohányzási szokásokat sem vizsgálták, pedig az az egyik legnagyobb rizikófaktor a rákbetegségnél.

A HPV a fő ludas
A nőknél valamivel jobban megemeli a rákkockázatot a tíznél több szexuális partner, mint a férfiaknál. Ez meglepte a kutatókat. „Ez azért lehet, mert a nőknél erősebb összefüggés van a szexuális úton terjedő a humán papillomavírus és a méhnyakrák kialakulása között, mint a férfiaknál a HPV és a péniszrák kialakulása között” – magyarázta a kutatás vezetője.
A HPV olyan vírusfertőzés, amely okozhat szemölcsöket a nemi szerven, ám tipikusan tünetmentes fertőzés. Pont ezért veszélyes, hiszen anélkül adhatja tovább valaki, hogy tudna róla. Ha kezelés nélkül hagyják a fertőzést, a HPV méhnyakrákot vagy végbélrákot okozhat, ezen betegségek első számú kiváltó oka.

A testsúly és dohányzás is számít
A kutatók következtetései egy olyan adatbázis vizsgálatából származnak, amely csupán a szexuális partnerek és általánosságban a rákkockázat kapcsolatának elemzésére volt alkalmas. Emiatt tervezi a kutatás vezetője, hogy egy olyan vizsgálatot is végez, amelyben a különböző ráktípusoknál is megnézik, hogy a partnerek száma milyen hatással van rájuk. „Sajnos a vizsgálat nem vett figyelembe két olyan fontos tényezőt sem, amelyek az első számú kiváltói a legtöbb rákbetegségnek, ezek pedig a testsúly és a dohányzás” – mondta Natasha Paton, az Egyesült Királyság Rákkutató Központjának szóvivője.

Ahelyett tehát, hogy a szexuális partnereink számán aggódnánk, a legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és azért, hogy csökkentsük a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, ha megtartjuk az egészséges testsúlyunkat és nem dohányzunk” – tette hozzá a szóvívő. Ráadásul az adatbázis önbevalláson alapul az ilyen vizsgálatoknál, így az is könnyen elképzelhető, hogy a résztvevők nem voltak teljesen őszinték azzal kapcsolatban, kinek hány emberrel volt intim kapcsolata élete során.

Fő a biztonság
A kutatás vezetője reméli, hogy a tanulmányuk a biztonságos szexre ösztönzi az embereket. Nem csak a fiatalabbaknak, az idősebbeknek is fontos a védekezés, hiszen nem csak a nemkívánt terhesség jelent problémát. „A biztonságos együttlét szabályainak betartása mindenkinek érdeke, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek nem csupán kellemetlenek, de más egészségügyi kockázataik is vannak.”

 

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!