A reggelizés fogyaszt

2010. 08. 19.
Szerző: Szimpatika
Nem hiába mondják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Érdemes negyed órával korábban felkelni, és rászánni az időt a reggelire, mielőtt munkába rohannánk. Ez nem csak azért fontos, mert reggel mikor felkelünk alacsony a vércukorszintünk. Ha okosan választjuk meg a reggelire valót, akár fogyhatunk is vele.
A legjobb ilyenkor nyáron, ha egy kiadós és kellemes reggeli keretében összeül a család, ha teheti, akkor a szabadban. Fontos, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket, és minél több vitamint jutassunk a szervezetbe természetes módon, tehát együnk idényzöldséget és gyümölcsöt. Ezen kívül van egy jó hírünk is a fogyókúrázók számára. Ha a napi első étkezés alkalmával jól választjuk meg, hogy mit eszünk, akár felpörgethetjük a zsírégetést is. A kulcs az emésztésnek ellenálló, más néven rezisztens keményítőben gazdag ételek fogyasztása.

Így már délelőtt is dolgozik a szervezetünk azon, hogy lebontsa a fölösleges zsírt. A rezisztens keményítő az élelmi rostok közé tartozik. Ezt a keményítőformát az egészséges vékonybél nem tudja lebontani, ezért változatlan formában kerül a vastagbélbe. Az emésztésnek ellenálló keményítőt megtalálhatjuk a burgonyában, főleg főtt, majd lehűtött formában, a banánban, a teljes vagy részleges kiőrlésű búzában, gabonapelyhekben, illetve a müzliben. Tehát érdemes belevenni az étrendünkbe ezeket az ételeket is, amennyiben már a reggelitől kezdve fogyni szeretnénk. Ha müzlit eszünk, érdemes magunknak mixelni, vagy olyat választani, ami nem cukrozott, mert akkor hiába a sok rost, vércukor szintünk hirtelen megugrik, ami éhségérzettel jár.

A keményítőnek e fajtája csökkenti az ételek kalóriaértékét is. A rostban gazdag táplálkozás amúgy is nagyon fontos, hiszen a rostok teltségérzetet okoznak, ezáltal csökkentik az étvágyat, és kedvezőbb az energiatartalmuk is. A rostban gazdag élelmiszerek zsírtartalma alacsony, és általában cukor is kevesebb van bennük, továbbá vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag élelmiszerforrások. A rostban gazdag ételek túlzott fogyasztása sem ajánlott, ugyanis napi 35 gramm felett már akadályozhatja az ásványi anyagok felszívódását és kiürülését. A hirtelen és nagy mennyiségben elfogyasztott rostos ételek után fellépő esetleges felpuffadást és hasmenést pedig bizonyos fűszerekkel, például a köménnyel, kiválóan enyhíthetjük.

Állítsuk össze kedvenc müzlinket teljes kiőrlésű gabonával készült pelyhek, magok, szárított gyümölcsök, stb. keverékéből. Ezt tegyük egy lezárható műanyag tálba a konyhapultra vagy szekrénybe. Ehhez vásároljunk fél literes kiszerelésben (így gazdaságosabb és környezetkímélőbb) natúr joghurtot vagy kefirt, esetleg tejet , vagy gabonatejet (igény szerinti mennyiségben), valamint  jól tárolható gyümölcsöt (alma, banán, kiwi, stb.). Reggel csak annyi a dolgunk, hogy egy müzlis tálba tegyünk 2-3 ek müzlit, ráöntjük a joghurtot. Mindezt előkészíthetjük előző este, de aznap reggel is. Amíg elkészülünk a müzli megpuhul, és ízletesen elfogyaszthatjuk.

Müzli: zab-, rozs-, árpapehely, olajos magvak( dió, mandula, mogyoró), lekvár, összevágott gyümölcsök, de kerülhet bele aszalmány is. A variációk száma szinte végtelen, érdemes kisérletezni, mig megtaláljuk a tökéletes reggelinek valót.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!