Kihalás fenyegeti a szentjánosbogarakat

Szerző: Szimpatika
Egy új tanulmány alapján komoly veszélyben vannak a szentjánosbogarak – számol be az AFP. Egyes fajok jól elboldogulnak az átalakuló környezetben, sok populációt viszont a kihalás fenyeget. Sara Lewis, a massachusettsi Tufts Egyetem biológusa szerint egyes rovaroknak különleges környezetre van szükségük az életciklusukhoz, ezeket az állatokat súlyosan érinti az élőhely elvesztése. A Malajziában őshonos Pteroptyx tener például lárvaként a mangroveerdőkben él, ezen ökoszisztémák látványosan pusztulnak a mezőgazdaság kiterjedése miatt.

A fényszennyezés tovább nehezíti a szentjánosbogarak életét. A hímek és a nőstények a párzási időszakban fénykibocsátásuk alapján azonosítják egymást, a mesterséges fények ugyanakkor megzavarják az élőlényeket. A rovarok általában igen rövid ideig képesek szaporodni, a fényszennyezés pedig tovább csökkenti a pártalálás esélyét.

Nem meglepő módon sok más rovarhoz hasonlóan a növényvédő szerek is pusztítják a szentjánosbogarakat. Az már sokkal váratlanabb, hogy a turizmus is fenyegetést jelent az élőlényekre. Párzási időszakuk a világ számos pontján számít látványosságnak, a megnövekedő forgalom viszont veszélybe sodorja a rovarokat.

A kutatók szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a klímaváltozás is fenyegeti a szentjánosbogarakat, de nem zárható ki, hogy idővel ezzel a rizikófaktorral is számolni kell. A tengerszint emelkedése például korábbi élőhelyeket nyelhet el.

Forrás: National Geographic

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!