Koleszterinszint csökkentése természetes módszerekkel

Forrás: Kardióközoont
A koleszterin egy zsírszerű anyag, ami a májban termelődik, illetve csak állati eredetű termékekben, élelmiszerekben található. A koleszterinszint lehet magas az életmódunknak köszönhetően és lehetséges, hogy „örököltük” a magasabb értékeket, de dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos, hipertonológus szerint mindkét esetben sokat tehetünk a csökkentéséért a megfelelő életmód programmal.

Ezért veszélyes a magas koleszterinszint

A köznyelvben "jó koleszterinnek" nevezzük a nagy sűrűségű (high density - HDL) koleszterint, "rossz koleszterinnek" a kis sűrűségű (low density - LDL) koleszterint. A tartósan fennálló  emelkedett koleszterinszint következménye, hogy az érfalban gyulladásos sejtekkel körbevett, fibrinsapkával lefedett koleszterin lerakódások, plakkok keletkeznek, amelyekbe később kalcium is rakódik. Ezt a folyamat maga az érelmeszesedés, amely gyakran csak az első fázisnak tekinthető. A folyamat előrehaladtával az erek fokozatosan beszűkülnek, elzáródnak, csökken vagy megszűnik bennük a véráramlás. Ennek következménye lehet a szívinfarktus, az agyi katasztrófa (stroke), vagy az artériás trombózis (végtagi elzáródás), az érelzáródás helyétől függően. A kutatások pedig azt bizonyítják, hogy a három közül bármelyik előfordulása növeli a másik kettő bekövetkezésének esélyét is. Nagy eséllyel előfordulhat, hogy egy infarktuson átesett beteg néhány éven belül a stroke-ot is kap, ahogyan egy szélütés után nagyobb a kockázata egy szívinfarktusnak. A végtagi érszűkülettel küzdő beteget pedig fokozottan veszélyeztetettnek kell tekinteni a másik két trombotikus betegségre vonatkozóan.
- Vagyis a koleszterinszint csökkentése mindenképpen szükséges. Elsősorban az életmódon érdemes változtatni, ami akkor sem kerülhető el, ha szükséges a gyógyszeres kezelés is. Ez a National Heart, Lung and Blood Institute szakmai irányelve is – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, hipertonológus.

A koleszterincsökkentő életmód fő szabályai

Kerüljük a transzzsírokat

A transzzsírok olyan élelmiszeripari eljárásokon keresztülment élelmiszerekben találhatók, amelyek olcsóbbá és tartósabbá teszik azokat. Ugyanakkor az American Heart Association (AHA) szerint két különböző káros hatással is bírnak: növelik a vérben az LDL koleszterin szintjét és csökkentik a HDL koleszterinét. Transzzsírsavak megtalálhatók többek közt a margarinokban, a részben hidrogénezett növényi olajokban, a feldolgozott és előrecsomagolt élelmiszerekben. 

Fogyasszunk kevesebb telített zsírsavat

A vörös húsok, a csirkebőr, a vaj, a zsíros tej és tejtermékek és bizonyos sütőolajak, mint a pálma- és a kókuszolaj gazdagok telített zsírokban – amelyek emelik a vérben az LDL koleszterinszintet. Ezért az AHA ajánlása szerint ezeknek csupán a napi kalória bevitel 5-6 %-át szabadna kitennie. 

Válasszuk az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat

Egyszeresen telítetlen zsírsavak nagy mennyiségben találhatók az olíva-, repceolajban, földimogyoróban, mogyoróban, mandulaolajban, avokádóban, a diófélékben és a magvakban. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a teljes koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét anélkül, hogy a HDL-szintet befolyásolnák. A többszörösen telítetlen zsírsavak jó forrásai a diófélék, a tonhal, a pisztráng, a lazac, és az olyan olajok, mint a kukorica vagy a napraforgó. A többszörösen telítetlen zsírok közé tartoznak az esszenciális vagy létfontosságú zsírsavak, amelyeket a szervezetben nem tudunk előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni azokat. Az esszenciális zsírsavaknak két fontos alcsoportja van: omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Együnk több rostosat

A teljes értékű, növényi eredetű táplálkozás, többek között a magas rosttartalom miatt, bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet. Jó forrásai a zöldségek, gyümölcsök, babfélék és a teljes kiőrlésű gabonák.

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres mozgás bizonyítottan erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, javítja a hangulatot, csökkenti a vérnyomást és növeli az ún. jó, HDL-koleszterinszintet. Bizonyos alapbetegségek vagy csupán bizonytalanság esetén érdemes szakértő vezetésével elkezdeni a mozgást, mert például érelmeszesedés esetén fontos, hogy alacsony szintű aktivitással induljon az edzésprogram, kezdetben ugyanis ezzel lehet elérni a pozitív hatásokat. A cél az optimális testsúly elérése, a túlsúly gyarapodás megelőzése vagy csökkentése, hiszen a koleszterinszintet a súlytöbblet is erősen meghatározza. Már 3 kg súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár, valamint nő az inzulinérzékenység és csökken a trigliceridszint is.

- A koleszterinszint csökkentéséért sokat tehetünk a megfelelő életmód kialakításával, amelyet a szakértő vezetés még hatékonyabbá tehet. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor gyógyszer is szükséges a normál értékek beállításához. Ilyen például, amikor öröklötten magas a koleszterinszint, illetve amikor már olyan előrehaladott az állapot, hogy a metabolikus szindróma más elemei is növelik a szív-érrendszer betegségek rizikóját. Ennek eldöntése és a megfelelő kezelés elrendelése mindenképpen orvosi feladat – ismerteti dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos, hipertonológus.

Forrás: Kardioközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!