Férfi meddőség - hogyan küzdjünk meg vele?

2020. 01. 30.
|
A gyermek utáni sóvárgás sem kizárólag nőknél jelentkezik csak, hiszen manapság már egyre nagyobb szerepet kapnak a gyerekek életében az apák is. Míg hosszú évtizedekig az apák csak „mellékszereplők” voltak a gyermekvállalás terén, napjainkban egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a leendő testi és lelki változások őket is érintik. Így a fogantatásban a férfiaknak is éppen olyan fontos szerepük van mind biológiai, mind pedig lelki értelemben.

A férfiasság sérelme

Ahogyan egy nő is rendkívül nehezen élheti meg azt, hogy a teste nem képes arra, amire valójában teremtve lett, azaz a világra hozni egy gyermeket, úgy egy férfi büszkeségét is bánthatja, ha a nemzőképességével probléma van. Tovább nehezíti ezt az állandó orvoshoz járás és mintaadás, amihez valljuk be, a férfiak azért jóval kevésbé vannak hozzászokva, mint a nők. Míg egy fiatal lány szerencsés esetben már egészen kamaszkorától rendszeresen jár nőgyógyászhoz, addig a férfiak nagy része csupán akkor fordul urológushoz, ha valami konkrét problémája van. Ebből kifolyólag az ilyenfajta vizsgálatok és a legféltettebb kincsükre vonatkozó kitárulkozás sokkal szokatlanabb a számukra, ami megnehezíti és jelentősen megnyújthatja a szükséges szakember felkereséséig eltelt időt.

Életmód tanácsokon innen és túl

Az életmód tanácsokon kívül, amelyeket már mindenki az unalomig ismer, aki a témában jártas (pl. ne dohányozzon, kerülje az alkohol és a koffein tartalmú italokat, ne stresszeljen, egyen organikus zöldségeket és gyümölcsöket), van néhány olyan tipp, ami szintén elősegítheti a várva várt baba érkezését.

A támogatás elfogadása

A nők természetükből adódóan valamennyivel könnyebben és nyíltabban beszélnek az érzelmeikről és így a meddőségről is, míg a férfiak sokkal inkább hajlamosak magukba zárkózni és szégyenként felfogni a jelenséget. Ugyanakkor köztudott tény, hogy bármiféle megküzdés egyik legjobb stratégiája a társas támogatás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az ember fűnek-fának beszél a problémáról, de a házastárssal folytatott nyílt kommunikáció vagy egyéb fontos férfiak (barátok, apa) bevonása, és a velük történő beszélgetés felesleges terhektől és stigmáktól szabadíthatja meg az ezzel küzdő férfit.

A gyermeket férfi és nő hozza létre

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a szervi, hanem a lelki elakadást is érdemes mindkét nemnél vizsgálni. Bár maga a gyermek biológiai értelemben az anya hasában fogan meg, ez korántsem jelenti, hogy a fogantatást csak és kizárólag az anya elfojtott mintázatai, szorongásai, családi kapcsolatai nehezítik. Éppen ezért fontos, hogy egy férfi is „rendbe tegye magát lelkileg”, átgondolja az apasággal kapcsolatos érzelmeit és mintáit, mert elképzelhető, hogy ez az, ami a gyermekáldás útjában áll. Ehhez igénybe vehet szakmai segítséget vagy különböző önsegítő könyveket, hanganyagokat is.

A mintaszerzés kellemesebbé tétele

A meddőségi kivizsgálások és reprodukciós eljárások elkerülhetetlen része a férfiak által történő mintaadás. Bár a legtöbb film azt sugallja, hogy ezt kizárólag egyedül, egy sötét szobában, erotikus tartalmú újságokkal körülvéve lehet megtenni, a valóság ennél sokkal kellemesebb. Manapság már a legtöbb klinikán lehetőség van az otthoni mintaadásra is, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben az otthon levett mintát 1 órán belül kell az adott intézménybe szállítani. A mintaadásban szintén érdemes házaspárként részt venni, ami sok esetben mind a férfinak, mind pedig a nőnek nagy segítség. Ugyanez igaz amúgy az otthoni próbálkozásra is, hiszen a sokszor rutinszerű, naptárra történő együttlétek gyakran megölik az intimitást. Fontos ezért megadni a módját ezeknek az alkalmaknak, esetleg új dolgokkal feldobni a szexuális életet, mert ezáltal elkerülhető, hogy az amúgy kellemes cselekvés unalmassá és kötelezővé váljon.

Új célok keresése

Nincs idegesítőbb mondat a meddőséggel küzdők számára, mint az, hogy „Nem szabad rástresszelni.” vagy „Majd, ha nem akarod ilyen görcsösen, akkor biztos sikerülni fog.”, hiszen az idő elteltével az ember nemcsak egyre idegesebb, de a gyerek után is egyre jobban vágyakozik. Ennek ellenére valóban hasznos módszer lehet az, ha a figyelmünket nem kizárólag egyetlen területre, szerepre irányítjuk és megpróbáljuk az életet a gyerekkel való küzdelem mellett is élni. Érdemes ilyenkor a karrierre, munkára koncentrálni, belekezdeni valami olyan hobbiba, amibe mindig is szerettünk volna vagy ha lehetőségünk van rá, akkor minél többet utazni, élményeket szerezni. Hiszen attól még, hogy egy férfinál az apaság késik, attól még lehet szenvedélyes szerető, határozott üzletember, megértő férj és kíváncsi felfedező is.

Humor

A humor, mint tudjuk, az élet sava-borsa. Habár elsőre furcsának tűnhet, hogy vajon mi vicceset találhatna valaki a meddőséggel való küzdelem során, de a humor és a nevetés köztudottan feszültségoldó, stresszcsökkentő, valamint szorongásoldó lehet. Aki vágyakozott már valaha gyermek után vagy járt már meddőségi kivizsgáláson, az jól tudja, hogy bizonyos helyzetek némi öniróniával sokkal könnyebben kezelhetők, bár az ember sokszor legszívesebben inkább elsírná magát. A férfiaknál a vicceknek és a humornak még inkább fontosabb szerepe van (talán nem is véletlen, hogy több a férfi, mint a női humorista), hiszen sokszor szívesebben nyúlnak ehhez az eszközhöz, mint mondjuk az érzelmek nyílt felvállalásához vagy a könnyekhez, így ebben a nehéz helyzetben se vonakodjunk tőle.

Forrás: Webbeteg, szöveg: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
192 047
Kórházban:
7 537
Elhunyt:
4 229
Tesztek:
1 580 197
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.11.27. 09:11

A nyitólapról ajánljuk

Novemberi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 760 Ft

46 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 280 Ft

45,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 590 Ft

185 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 990 Ft

29,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 670 Ft

55,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma - galagonya - fagyöngy kapszula

100 db

3 850 Ft

38,5 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Datif PC® NEO bukkális tabletta

40 db

1 700 Ft

42,5 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Coldrex tabletta

24 db

2 130 Ft

88,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 040 Ft

204 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

100 g

2 900 Ft

29 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 410 Ft

96,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

2 070 Ft

103,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Oscillococcinum® NEO golyócskák

10×3 adag

6 470 Ft

215,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC 200 mg granulátum

30 db tasak

2 110 Ft

70,3 Ft/db tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Baby 24 mg/ml belsőleges szuszpenzió

100 ml

1 720 Ft

17,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 470 Ft

49 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Septolete® Extra citrom-bodza 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 600 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Tussirex Junior köhögés elleni szirup

120 ml

1 800 Ft

15 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Actival Junior rágótabletta

60 db

2 360 Ft

39,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 360 Ft

118 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el