Miért alszanak egyedül a gyerekeink?

2020. 01. 24.
|
A középosztálybeli családok egyik igazán különös szokása, hogy gyermekeiket egyedül alvásra nevelik már egészen kicsi kortól. Rafinált módszerek sora segíti a szülőket abban, hogy a gyermekük fejlődésében roppant lényegesnek tartott különalvást sikerrel megvalósítsák, kerüljön ez bármilyen sokba érzelmileg. Mert a dolgot általában mindkét fél megszenvedi: a szülőknek kínzó döntéseket kell hozniuk, hogy mikor és egyáltalán vigasztalják-e a magányát kifejezetten nehezen tűrő síró gyermeket, és ha igen, melyik kialvatlan szülő van soron a vigasztalásban. A gyerekek pedig – különösen a csecsemők - egyszerűen félnek egyedül lenni, az ösztöneik azt súgják, veszélyben vannak a szüleik nélkül, ezért nem meglepő, hogy neheztelnek a felnőttekre a szeparációért.

A ma általánosnak számító alvási szokások — szülők az egyik szobában, minden gyerek külön másik szobá(k)ban — egyáltalán nem volt elterjedt a XIX. század vége előtt, akkor kezdett egyre népszerűbb lenni Európában és Észak-Amerikában. Még a gazdag családokban is, ahol amúgy volt bőven miből építkezni, a gyerekek általában együtt vagy a dadusokkal aludtak. A világ számos országában (a fejlett Japánban is!) a mai napig szinte kegyetlenségnek számít, ha egy gyereknek egyedül kell aludnia.

A nyugati társadalmakban az iparosodásnak köszönhető vagyonosodás megváltoztatta az emberek gondolkodását. Az egyén magánszféráját, a lehetőséget, hogy elvonuljon másoktól, különösen éjszaka, az alvás idejére, egyre inkább a civilizáció egyik vívmányaként kezdték értékelni, és több szempontból is hasznosnak gondolták.

A gyárak munkásszállásain például mindent megtettek, hogy próbálják enyhíteni az éjszakai zsúfoltságot, amit egyrészt a betegségek, másrészt az erkölcstelenség melegágyának tartottak.De nem csak az egészségügyi szempont volt fontos: a különalvás a „fehérség” és „európaiság” egyik meghatározó ismérve is lett. A reformerek támogatták az „egészséges és erkölcsös” egyedül alvást, és nem felejtették el megjegyezni, hogy együtt csak a „vademberek” alszanak, ami nyilván a fejletlenségüknek (primitívségüknek) tudható be.

Az egyedül-alváshoz való újfajta ragaszkodást a XX. században a pszichológia és a gyermekgyógyászat is felkarolta. Tudósok sora állt ki amellett, hogy a gyermeknek saját tér kell, hogy rendesen fejlődni tudjon, és meg kell óvni az esetleges traumától is, ami akkor érné, ha együttalvás esetén véletlenül meglátná a szüleit szerelmeskedés közben.
„A lefekvés ideje a szeparáció ideje,” – írta Dr. Richard Ferber 1985-ben – mert, ha a gyermek megtanul a szülei nélkül aludni, akkor onnantól „magára független személyként tekint.”

Természetesen vannak előnyei a saját gyerekszobának: a szülők nem zavarják a gyerekeket az esti tevékenységekkel és a gyerekek se zavarják a szüleiket, ha éppen intimebb órára vágynak; valamint könnyebb a napirendet is betartani, ha mindenki a saját idejében és helyén tud nyugovóra térni. A gyerekek bizonyos kora fölött (tinédzserek) pedig kifejezetten hasznos, ha nem egy légtérben alszik a család…Természetesen fontos, hogy a gyermekek el tudjanak vonulni, ha erre szükségük van, de ehhez nem kell feltétlenül saját szoba, megoldás lehet a padlás, egy kerti búvóhely, vagy egy hálófülke is.

Ugyanakkor gazdasági, környezeti és érzelmi előnyei is vannak az együtt-alvásnak.
Carol Worthman és Ryan Brown antropológusok szerint az együttalvós társadalmakban a családok összetartóbbak és kevesebb a generációk közti konfliktus.

De okozhatja a házastársak közti feszültségek egy részét is, ha a felek saját szobában nőttek fel: hogyan várhatjuk el a „saját erődhöz” szokott gyerekektől, hogy felnőttként tolerálják mások horkolását, mocorgását, ki-be járkálását stb.? Nem véletlen, hogy (az Egyesült Államokban) egyre több ingatlant keresnek külön hálószobával a férjnek és a feleségnek!

Ha együtt aludnánk a gyerekeinkkel, kevesebb lenne a sírás és a félelem, több lenne a bizalom, kipihentebb lenne a (kisgyermekes) szülő, talán kevesebbet veszekednének és könnyebben osztoznának a gyerekeink, és törődésből is többet kapna/adna mindenki. Amikor a gyerekek még kicsik, megnyugtatja őket a tudat, hogy nem egyedül alszanak. Ha már nagyobbacskák (és egyneműek), az éjszakai nagy suttogós beszélgetések és játékok közelebb hozzák egymáshoz a testvéreket. Emellett a közös szobában lévő testvérek rengeteget tanulnak egymástól: hogyan osszák meg igazságosan a rendelkezésükre álló teret, hogyan tartsanak rendet, hogyan jussanak dűlőre egymással a vitás kérdésekben, hogyan játsszanak együtt stb.

Forrás: Kislábnyom

Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el