Takarítással az egészségért

2020. 01. 28.
Szerző: Tompa Diána
Poratkamentes Magyarországot néven új kezdeményezés indult, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a jelentős közegészségügyi problémát okozó poratkák általi megbetegedésekre, illetve hasznos tanácsokkal szolgáljon a megelőzésükre. Dr. Kontschán Jenő atkaszakértővel beszélgettünk.

Télen az emberek több időt töltenek a lakásukban, ahol különböző poratkafajok okozta megbetegedéseknek vannak kitéve. Míg a nyári időszakban főleg a külső allergének okoznak problémát, addig télen a belső, a lakásból származó allergének. A poratkák általi megbetegedések világszerte rengeteg embert érintenek; ilyen az allergiás asztma, illetve az orr- és torokhártya-gyulladás. Tünetei nagyon hasonlóak: prüszkölés, orrváladékozás, tüsszögés, ritkább esetekben akár kisebb fulladásos, asztmás reakciók.

Mit lehet tudni a poratkákról?

A poratka egy gyűjtőkifejezés, nem egy állatfajt értünk alatta, hanem 3-8, vagy akár 15 atkafajt is, amik különböző atkacsaládokból származnak. A megbetegedéseket az ürülékükben lévő fehérjék okozzák, melyek allergiás reakciókat váltanak ki az embereknél. Rendkívül kisméretű állatok, maximum fél milliméter a testhosszúságuk, olyanok, mint az apró fehér porszemek. Lebontó életmódúak, így minden olyan szerves anyaggal táplálkoznak, ami a környezetben megtalálható, de akár az emberről lehulló bőrsejtekből, és az azokon fejlődő különböző mikroszkopikus gombákból is jól elélnek. Leginkább a 25-27 Celsius-fokos hőmérsékletet kedvelik, ami magasabb páratartalommal párosul. Megtalálhatóak a világ számos pontján, és viszonylag régóta élnek az emberrel együtt, de elszaporodásuk oka erősen civilizációs ártalom, hiszen a városiasodás miatt sokkal könnyebben kerülnek át egyik helyről a másikra. Ezen kívül az ember a természettől távolabb került, érzékenyebbé vált a természetes élőlények által okozott allergiás megbetegedésekre.

Hogyan kerülnek a lakásba?

Az utcán rákapaszkodnak a ruhánkra, hajunkra, testünkre, így magunkkal visszük őket az otthonunkba. Készült egy vizsgálat, ami kimutatta, hogy a poratkák legnagyobb számban a kanapén találhatóak meg, hiszen oda leülünk utcai ruhában is, míg az ágyba már pizsamában fekszünk be. Amint a kanapéra leülünk, a poratka átkerül a szövetbe, szivacsba, ahol remek élőhelyet talál, és egy teljes ökoszisztéma alakul ki az ágyunkban, párnánkban. Velük együtt különböző ragadozó atkák is beköltöznek a lakásunkba, amik valamennyire szabályozzák az egyedszámukat.

Hogyan lehet a lakást poratka-mentessé tenni?

A poratkák velünk élnek, ezért egy alapos takarítással se tudjuk őket teljesen eltüntetni, de például egy 60 fokos mosás már nagymértékben vissza tudja szorítani az atkák számát, illetve az erős és alapos porszívózás is. Viszont mivel az atkák életben maradhatnak a porzsákban is, ezért javasolt a porzsák ürítése, kidobása vagy mosása. Valamint ajánlott télen és nyáron is kirakni a szabadba a matracokat, párnákat, szőnyegeket, függönyöket, hiszen sem a fagyos hideget, sem a kánikulát nem kedvelik. Természetesen léteznek vegyszeres védekezési módszerek is, de az emberek jelentős része nem szeret erős vegyszereket használni az otthonában, főleg nem ott, ahol alszik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!