Intelligens ultrahangkészülék az orvoslásban

2020. 01. 20.

A Butterfly (pillangó) nevű készülék az ausztrál Royal Melbourne-i kórház és a Melbourne-i Egyetem közös fejlesztése.

A kórházban szívsebészként dolgozó Alistair Royse szerint az új kézi ultrahang használatával akár ki is váltható a hagyományos vizsgálat, a diagnózis felállítása és a kezelés pedig egyaránt gyorsabbá válhat. A gyakorlatban mindez az jelenti, hogy vizsgálatkor nem kell a hagyományos készüléket áttolni a beteg szobájába, vagy átküldeni a pácienseket a vizsgálatra alkalmas rendelőbe. A folyamat egyúttal biztonságosabbnak is mondható, mivel az új eszköz használata nem jár sugárzással. Ráadásul az orvosok és az ápolók azonnal láthatják az esetleges problémákat anélkül, hogy meg kellene várniuk a vizsgálati eredményeket.

Hosszabb távon a tervek szerint a háziorvosok is használhatnák a kézi ultrahangot, a felvételeket pedig a szakorvosok is azonnal láthatnák.

„A felhő alapú, valós idejű megosztás és archiválás technológiai előrelépés lehet szemben a kórházban használt statikus rendszerrel, amely esetében az archiválás fizikai értelemben véve történik” – hívta fel a figyelmet Royse professzor.

A hagyományos gépektől eltérően a Butterflyban számítógépes chip-ek találhatók apró disc-ekkel (lemezekkel), nem pedig a kórházi gépeknél jellemző kristályok vannak benne („normál” esetben ugyanis ezek generálják az ultrahangot).

A költségek tekintetében is nagymértékű eltérés mutatkozik. A Butterfly ugyanis 3.000 dollárba kerül, míg a kórházakban használt legolcsóbb mobil ultrahang ára akár 20.000 dollár is lehet. 

Az azonnali vizsgálati eredmények továbbá a betegeknek számára is hozhatnak egyfajta megnyugvást, látván, hogy az orvosok már „helyben” meghozhatják a kritikus döntéseket és azonnal cselekedhetnek. Ez pedig adott esetben akár életmentő is lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!