XYY-szindróma

Forrás: Géndiagnosztika
A tünetegyüttes – más kromoszóma-rendellenességekkel ellentétben – nem társul szokatlan fizikai jellemzőkkel, így a legtöbb XYY-szindrómás férfi nem is tudja magáról, hogy kromoszóma eltérést hordoz. E miatt a terhesség alatt felismert XYY-szindróma esetén a genetikai tanácsadók általában a terhesség megtartását javasolják. Az XYY-szindrómában érintett férfiak magasabbak lehetnek az átlagnál. Szexuális fejlődésük is normális marad, a gyereknemzésre pedig szintén képesek.

Fejlődési problémák a tanulási képességekben, a beszéd és a nyelv, továbbá a motorikus képességek (például az ülés vagy a járás) fejlődésében jelentkezhetnek. Előfordulhat az izomtónus gyengesége, kézremegés vagy más, akaratlan mozgások is. Viselkedési és érzelmi zavarok szintén társulhatnak ehhez a tünetegyütteshez. Az iménti jellemzők előfordulási gyakorisága nagy változékonyságot mutat az érintettekben.

A két Y-kromoszómával rendelkező fiúk és férfiak egy kis százalékánál az autizmus spektrumzavar is jelen van. A szociális készségeket és a kommunikációs képességeket érintő tünetek súlyosságában nincs éles határ, az átmenetek folytonosak a különböző kategóriák között.

Milyen gyakori a dupla Y-szindróma?

A tünetegyüttes 1000 fiú újszülöttből nagyjából egynél jelenik meg.

Milyen genetikai rendellenességek okozzák a dupla Y-szindrómát?

A testi sejtjeink alapesetben 46 kromoszómát tartalmaznak, amelyekből kettő úgynevezett ivari kromoszóma (X és Y). Az ivari kromoszómák a férfi és a női nemi jellegek kialakításában játszanak szerepet: a férfiakban egy X és egy Y, a nőkben pedig két X-kromoszóma van jelen. A dupla Y-szindróma esetében a Y-kromoszóma egy többlet példánya is jelen van a szervezet összes tesi sejtjében, így az érintettek összesen 47 kromoszómát hordoznak. Nem ismert egyelőre, hogy pontosan mi áll az érintettek magasabb testalkatának és tanulási problémáinak, illetve a fentebb már említett, egyéb lehetséges zavarainak hátterében.

Előfordulhat a tünetegyüttes mozaikos formája is: a plusz példányban jelenlévő Y-kromoszóma ilyenkor csak a testi sejtek egy részében van jelen, a sejtek tehát kétféle kromoszómakészlettel rendelkeznek (46,XY/47,XYY).

Örökölhető-e a dupla Y-szindróma?

A tünetegyüttes a legtöbb esetben nem öröklődik. A kromoszóma-rendellenesség a hímivarsejtek képződésekor egy véletlen sejtosztódási hiba – a kromoszómák szét nem válása – következtében alakul ki. A létrejövő hímivarsejtek egy részébe így egy helyett két Y-kromoszóma kerül. Ha a petesejtet egy ilyen, hibás kromoszómakészlettel rendelkező hímivarsejt termékenyíti meg, akkor a születendő gyermek összes testi sejtje két Y-kromoszómát fog hordozni.

A tünetegyüttes mozaikos formája szintén nem öröklődik. Itt ugyancsak a sejtosztódás során véletlenszerűen végbemenő eseményről van szó, de nem az ivarsejtek, hanem a fejlődő embrió testi sejtjei esetében. A sejtek egy része így normális kromoszómakészletű lesz, egy részük viszont 47 kromoszómás.Dupla Y-szindróma kariotípus

 

Forrás: Géndiagnosztika

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!