Miért jó lencsét enni Szilveszter után?

Persze nem árt, ha tudjuk, hogy nem csak a következő év gazdag napjainak reményében érdemes fogyasztani az Ázsiából érkezett hüvelyest. A népi hagyományok szerint minden szemes étel, főleg a lencse, az aprópénzt szimbolizálja, így a szerencsét, és gazdagságot jelképezi. Aki január 1-jén lencsét eszik, az a szokások alapján bízhat abban, hogy az meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.

A lencse ugyanakkor az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék is, aminek számos jótékony hatása ismert. A magyar népgyógyászat is korán felismerte a hüvelyes növény fogyasztásának kedvező hatásait.

A lencse igazán pozitív tulajdonságokkal lett megáldva, ezért gyakori fogyasztása jó hatással van a szervezetre. A vegetáriánus életmódot folyatóknak különösen ajánlott ez a csemege, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz melyet más forrásból nem, vagy csak nehezen lehet pótolni. Fehérjetartalma mellett, energiatartalma sem csekély, így a diétázóknak viszont érdemes elkerülniük a lencsés ételeket. Ugyanis nem csak a szénhidrát, de a nyerszsír is nagy értékben megjelenik benne.

Ezek az apró magok nagy mennyiségű aminosavat rejtenek magukban, mellyel szintén megelőzik más hüvelyes rokonát a lencsének. Emellett könnyebben fel tudja dolgozni a szervezet az elfogyasztott lencsét a babnál vagy a borsónál. Tehát a hagyományőrző lencsés évindítással nemcsak a bőség érdekében, de még az egészségünkért is teszünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!