Karácsonyfa kisokos - 5 környezetbarát tipp

Magyarországon csak a 19. század eleje óta állítunk karácsonyfát, korábban a feldíszített és finomságokkal megrakott "karácsonyi asztal" adott ünnepélyes hangulatot a háznak. Az asztal alá szalmát tettek - az istállóbeli születés emlékére - ezt a szalmát jószágok alá vitték, vagy a gyümölcsfákra kötözték, egészséges állatokat és jó termést remélve. Noha viszonylag rövid ideje terjedt el a fenyőfaállítás a világ minden táján, mára nehéz elképzelni a karácsonyt karácsonyfa nélkül. Milyet válassz, ha fontos számodra a környezetvédelem?

1. Semmilyet vagy alternatív karácsonyfát

A kézügyességgel rendelkezők és minimalisták előnyben! Számtalan alternatív karácsonyfaötlet létezik, amelyekkel a műfenyő - vágott fenyő - bérelt fenyő dilemma teljes egészében kikerülhető. Feldíszíthetünk egy létrát, fenyőágakat (ami tulajdonképpen a karácsonyfavásáron a fák méretre vágásakor keletkező hulladék), varrhatunk, készíthetünk fát faágakból, fenyőgallyakból, papírhulladékból, csipkéből, könyvekből, vagy akár rajzolhatunk is karácsonyfát. Ezen az oldalon kedvünkre válogathatunk a különböző ötletek közül! A lehetőségeknek tényleg csak a fantázia szab határt! Fenyőillatot pedig néhány ággal, vagy illóolaj párologtatásával is varázsolhatsz.

2. Bérelj fát, majd vidd vissza!

Több kertészet is lehetőséget nyújt fabérlésre - a bérelt cserepes fácskát karácsony után visszaveszik és elültetik, a vételár egy részét pedig  visszakapod levásárolható kupon formájában. Ennek ellenére sok család végül inkább megtartja, és elülteti a szívükhöz nőtt kis fákat.

3. Támogasd, hogy ne vágjanak ki fákat fölöslegesen!

fenyofa.com-on kiválaszthatod a fát, így csak azok kerülnek kivágásra, amiket valaki megvásárolt. A fafajta és méret szerint csoportosított fenyőkről fotó készült, és a kép alapján választhatóak.

4. Válassz biciklifutárral kiszállított fenyőt!

Kantaa fenyőit biciklis futárok szállítják házhoz teherbiciklin, így a fenyőfa autóhasználat nélkül jut el az otthonodba!

5. Támogass magyar termelőket és fenyőültetvényeket

A karácsonyra szánt fenyőket nem az erdőből vágják ki, hanem főleg Somogy, Vas és Zala megyei ültetvényeken termesztik. A műfenyőnél mindenképp jobb választás a valódi fenyő, hiszen növekedésekor oxigént termel, városokban pedig karácsony a hulladékkezelőnél komposztként, vagy energiaforrásként hasznosul. Figyelj rá, hogy mindenképp magyar termelőtől vegyél fát (jellemzően piacokon, közterületeken árulnak). Ezzel hazai munkahelyeket és faültetést támogatsz.

Ha szeretnél elmélyedni a témában, akkor ezt a cikket és ezt a nemrég készült interjút ajánljuk!

Forrás: Zöldbolt, szöveg: Szirmay Katalin

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!