Fülzúgás – lehet a gyereknek is?

2019. 12. 17.
|
Amikor azt halljuk, hogy valakinek zúg a füle, általában felnőttekre gondolunk, ez érthető is, mivel nagyon sok esetben vérkeringési zavar következménye. Mivel a gyermekkorban az érrendszer működése lényegesen jobb a felnőtt, vagy idős szervezethez képest, nem is gondolunk gyermekre. Pedig hallássérült gyermekek 59%-ánál jelen van a fülzúgás, sőt az egészséges gyermekeknél is sok esetben panaszt okoz.

A fülzúgás definíciója:

A fülzúgás (fülcsengés) egy olyan kóros hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hang inger nem éri.

A gyermek időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében, ill. a fejében. Ennek a hanghatásnak a színezete lehet egyfajta morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás. Hangerejét tekintve ez a tünet lehet egy olyan zaj, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, vagy halkabb motorhang. Egyidejűleg többféle hang is felléphet. Legtöbbször csendes környezetben a kellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban képes zavarni a mindennapi életet.

Felosztását tekintve két nagy csoportot különíthetünk el.

1. csoport: objektív fülzúgás, amikor az érzékelt hang a hallószerv körüli struktúrákban keletkezik.

Ilyenkor a gyermek fül-orr-gégész számára is sokszor hallható a hang, (fonendoszkóp segíthet). Például a rágóízületi porckopásnál a rágáskor keletkező ízületi súrlódási hang a hallójáratba vezetődhet.

A következő szervi eltérések idézhetik elő:

 Éreredetű (pulzáció):

 – Verőér/visszér keringési zavarok – sokszor születéstől jelen lehetnek.

 – Érfalat érintő tumor (néha a dobhártyán áttetsző pirosas képlet látható)

 – Vénás pangás (szív-érrendszeri eredetű keringési zavar, vérszegénység, agyalapi értágulat)

 – Érelmeszesedés

 – Rendellenes lefutású főverőér

 – Hallócsonton (kengyel) megtapadó verőér

 – Kisebb ér-eredetű hurkok (fejlődési eltérés)

Külön kiemelendő egy különleges megbetegedés, amely az egyre gyakoribb elhízás mellett jelentkezhet és főleg fiatal lányokra jellemző. Halláscsökkenéssel, néha túlhallással kísért ez a megbetegedés, amelyhez fejfájás, szédülés is társulhat látás zavarokkal (papilla ödéma). Igazából a koponyán belül jön létre magas vérnyomás, amely egyébként az agyi tumoroknál szokott jelentkezni. Jóindulatú eltérés, ha időben veszik észre, mert ha a testsúlyt sikerül csökkenteni, akkor a panaszok is megszűnnek.

Izom-ideg beidegzési zavar

 – Szájpadi izomzat görcsös rángása (Sclerosis Multiplex, kiserek megbetegedései, agytörzs tumorai). Ilyenkor orrendoszkóppal, néha szájon át is látható a gyors (sokszor 60-200 ütés/perc) orrgarati finom rángás, amely a fülkürt funkciót is lerontja. Az audiológián készített nyomásváltozási görbén is jól látható a ritmikusan változó compliance. Javítható a helyzet helyileg adott izomlazítókkal, botulinum toxin befecskendezéssel.

 – Kengyel nevű hallócsontunk izmának a görcse. Oka jelenleg még ismeretlen. Ilyenkor váltakozó jellegű,súlyosabb formában kívülről is hallható érdes, morajló, ropogós hang keletkezik. Néha a dobhártya mozgatásával (Brünings) is kiváltható. Gyógyítása az élénkítő szerek kerülésével, izom lazítókkal, végső esetben a kengyel feszítő izom és a kalapácscsont feszítő izom sebészi szétválasztásával lehetséges.

Kóros fülkürt működés: (nyitott fülkürt)

Ilyenkor az Eustach kürt abnormális nyitottsága az óceán morajlásnak megfelelő, az orrlégzéssel szinkron jelentkező hang. Amikor a gyermek lefekszik, akkor a tünetek csökkennek. A nyomásváltozási görbén a légvételtől függő compliance változás jelentkezik.  A gyermek hangja ilyenkor visszhangzós, sokszor énidegen. Kialakulása hirtelen súlyvesztésnél, valamint az orrgarat besugárzás melléktermékeként lehetséges.

Krónikus fülkürthurutnál a lágyszájpad izmainak működési zavara áll a háttérben. A kattogó hang mellett telítettség érzés is jelentkezik a fülben. A lágyszájpadi záródási zavaron túl az orrgarat szöveti elváltozását (tumor) is ki kell zárni. 

2. csoport: szubjektív fülzúgás, amikor a hangélményt csak a gyermek érzékeli. (jóval gyakoribb)

Lehet egy vagy kétoldali. A fiú és a lány arány 1:1. Halláscsökkenést a megbetegedés nem okoz. Pulzáló fülzúgásnál az érzékelt hang lüktető jellegű, vagy zúgó színezetű. Ilyenkor ér eredetre gondolhatunk. A háttérben megemelkedett, vagy turbulensé vált éráramlás diagnosztizálható a hallószervi struktúrák mellett. Mind objektív, mind szubjektív formája is ismeretes.

Fajtái:

Fül eredet:

 – halláscsökkenés (fülzsír, zajkárosodás, Meniére megbetegedés, Akusztikus neurinóma)

 – Hallószervre ható toxikus gyógyszerek, vagy származékaik.

Idegpálya sérülésből adódó:

 – fej trauma (ostorcsapás),

Metabolikus eredet:

 – pajzsmirigy megbetegedések, Hyperlipidémia, B12 vitaminhiány,Psychés eredet: depresszió, szorongás

Fertőzés:

 – meningitisz, (szifilisz)

  – Zajártalom krónikus formája gyermekkorban fülzúgást (Mp3-5 lejátszók) eredményezhet.

Néha akut formája is jelentkezhet valamilyen dörej, robbanás kapcsán (labda-gumi defekt). A hallócsontláncolat sérülésén túl a belső fül is érintett lehet. Vezetéses halláscsökkenés kíséri ilyenkor a fülzúgást. A középfülgyulladások 3 %-ban tinnitus is megjelenik, mint időszakos tünet.

A vezetéses halláscsökkenés különféle formái: hallójáratot eltömítő kompakt fülzsír, gennyes középfülgyulladás, dobüregi folyadék, hallócsontláncolat meszes fixációja, dobhártya szakadás, hallójárat gyulladás a háttérzajt csökkenti, így a normális hallószerv melletti (belső) zajokat felerősítheti. A kiváltó okot gyógyítva a belső hangok megszűnnek, így a zúgás is.

További szubjektív tinnitust eredményez az agykéreg hiperérzékenysége, amikor önmagába visszafutó körök keletkeznek.

Abnormális kapcsolat jöhet létre a csiga szintjén, amikor a szőrsejtek hiperaktív érzékenységet tanúsítanak, vagy a csigából elvezető idegrostban, vagy magában a felszálló pályában, esetlegesen a halásért felelős agykéreg szintjén.

Valahogy, úgy kell elképzelnünk, mint amikor a bakter házát, ha megvesszük, minden éjjel felébredünk a vonat érkezésekor. Amennyiben az agyunk képes lapozni, akkor csak akkor ébredünk fel, ha a vonat nem a menetrend szerint érkezik.

Gyermekkori vonatkozásban nézve a fent említett különféle formákat láthatjuk, hogy a keringészavar könnyebb kizárhatóságán kívül szinte minden fajta előfordulhat, ami a felnőtteknél is panaszt okoz.

Kezelési lehetőségek:

Szervi háttér megbetegedés (középfülgyulladás) kezelésével a fülzúgás is megszűnik. A krónikus fülzúgás kezelésének az alapja a “Tinnitus Retraining Terapia” (TRT), ami átképzést, azaz az agy áthangolását jelenti. “A tinnitus retraining” terápia során zajgenerátort, pszichoterápiát, szükség esetén gyógyszeres kezelést és egyénre szabott relaxációs gyakorlatokat végzünk. Ezeknek a segítségével tudja a beteg a fülzúgását a tudata alá száműzni.

Azt a régen ismert tényt használjuk fel, hogy az idegsejtek a hallópálya ingerátkapcsolási pontjain át összeköttetésben állnak a hallópályán kívüli agyi területekkel. Sokszor a fülzúgásért tehát nem a fül, hanem inkább az agy működészavara a felelős.

Halk zene, az elalvást zavaró fülcsengést elfedheti. Jó hatású az enyhe altató és nyugtató is. Minél régebbi a fülzúgás, annál kisebb a remény a megszüntethetőségre.

Gyermekeink a rohanó világunkban megtanultak minden szélsőséges hang helyzethez alkalmazkodni. Az esetlegesen megjelenő fülzúgásukat sem tekintik kórosnak a mindennap forgatagában, így nem is említik sok esetben a szülőknek. A korai diagnózis itt is fontos lenne az esetleges oki háttér mielőbbi kizárása végett.

Természetesen szülőként, ha rákérdezünk, beszélünk a problémáról, akkor a gyermekünk részletesen beszámol az egyébként nem kórosnak vélt fülzúgásáról. Gyermekgyógyászati szempontból is kiemelendő, hogy bármilyen kórtörténetet veszünk fel a gyermekünkről (akár az aktuális érettségi szint ellenőrzése) a halláspanasz gyanúja esetén kérdezzünk rá a fülzúgásra is.

Dr. Garay Zsolt, Heim Pál gyermekkórház

 

 

 

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
63 642
Aktív eset:
45 461
Gyógyult:
16 646
Elhunyt:
1 535
Karanténban:
27 050
Mintavétel:
1 002 093
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.27. 09:11

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el