Adventi mélység

2019. 12. 08.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
„Szabad odaégni a sütinek, szabad kiégnie a gyertyáknak, szabad előre megenni a szaloncukrokat. Szabad nem elutazni, hanem csak úgy lenni otthon, reszkessetekbetörők és faalatti szelfik nélkül.„

Nem tudom, ki hogy van vele, figyelem magamat, ahogyan folyamatosan változom. Lassan, nagyon lassan, napról napra, hónapról hónapra, internetes oldalról oldalra, ahogy egyre újabb dolgokra bukkanok, szép lassan megváltozik a világképem. És egyszerűsítek. Olyan kevéssel meg lehet elégedni! Egy gyertya, egy dallam, egy illat, egy falat karácsonyi íz, és az, akiket szeretek.

Idén minimalista karácsonyt szeretnék. Ez nem azt jelenti, hogy egy fenyőágat se hozok be a házba, inkább azt, hogy a tárgyakat és a szokásokat egyenként átfuttatom egy belső ellenőrző ponton, s ha nem áll a béke szolgálatában, akkor mennie kell. Túl sok a program, a csilivili, a karácsonyi vásár, az utolsó pillanatos rohangálás? Menjen, rohanjon más, idegeskedjen más. Annak ajándékozok, akinek én akarok, és nem azért, mert szokás, hanem mert így döntöttem. Mindig veszekedünk karácsonykor? Akkor talán elengedem a saját belső elvárásaimat, hogy minden tökéletes legyen. Szabad odaégni a sütinek, szabad kiégnie a gyertyáknak, szabad előre megenni a szaloncukrokat. Szabad nem elutazni, hanem csak úgy lenni otthon, reszkessetekbetörők és faalattiszelfik nélkül.

Nem vagyunk egyformák, ilyen-olyan hangulati elemre szükségünk van, legyen az fenyőág, szegfűszeges narancs, egy bizonyos gyerekkori dallam, cipősdoboznyi ajándék valaki ismeretlennek. De az volna az igazi, ha megtalálnánk a leglényegesebbet, a legbelső magját az ünnepnek. És akkor egyszerre lehullana minden sallang, amit csak a szokások, a reklámok és a belsővé vált külső elvárások tétetnek meg velünk minden karácsonykor.

Egyre inkább divat manapság a minimalizmus, a zero waste, valamint a hygge és a többi csodálatos skandináv fogalom arra a világra, amikor még képernyő nélkül kuckóztak be az emberek a télben, hogy egymásra és önmagukra figyeljenek. Ezek az irányzatok elsősorban azért nagyon hasznosak, mert tudatosabbá tesznek: nem egyedül élünk a világban, és lassan a gyermekeinkre és unokáinkre ömlik majd a műanyagszemét-özönvíz, ha ugyan nem ránk hamarosan. És a gyermekeinkre már így is épp elég lelki nyavaját örökítünk azzal, hogy túl sok képernyővel töltjük ki a napjainkat. Akkor már inkább nyugalom és béke.

Azonban nem a béke a lényeg, nem is a minimalizmus. Mindez csak eszköz.

Ha engedünk annak az ősi késztetésnek, hogy begubózzunk, amikor odakint sötét van és hideg, akkor a nagy és folyamatos tenni vágyásban egy kicsit megállva szemügyre vehetjük, hogy mi van bennünk ott nagyon mélyen. Ott, ahova nem szoktuk beengedni még magunkat sem, sőt, alaposan elfedjük a mindennapi rutinnal és az örökölt szokásokkal, különösen ünnepek környékén. Nem véletlenül van azonban Krisztus születésének, a remény nagy hívószavának az ünnepe az év legsötétebb hetében.

Aki volt már valaha hajnali őrségben egy-egy gyerekkori táborban, az megérti; mert ha el nem aludt, bizonyára átélte a zsoltáros szavait: Lelkem várja az Urat, jobban, mint éji őr a hajnalt (130. zsoltár). Ha pedig a külső sötétséget szimbolikus nyelven átfordítjuk, és egy nagy lélegzettel a saját életünkre alkalmazzuk – és kinek az életében ne volnának belső sötétségek – akkor értelmet nyer a reménység. Mert volt, nagyon is volt az emberiség történetének egy olyan pillanata, amikor az Isten, aki bármi mást is megtehetett volna, megjelent térben és időben, és velünk mindenben közösséget vállalt: a tehetetlen gyermekségben, a verejtékes munkában, a meg-nem-értettségben és a kiszolgáltatott halálban egyaránt.

Mióta gyermekem van, a karácsonyi történetnek az a része ragad meg a leginkább, ami Máriára várt, akinek a szülése éjjelén útra kellett kelnie, hogy az istálló bizonytalanságából a teljesen ismeretlen bizonytalanságába vessék magukat. Ismerve a naturalista részleteket, el sem tudom képzelni, hogy hogy tudta ezt megtenni. Valószínűleg nagyon nagy volt a hite. Mint ahogy Istennek is nagy a hite bennünk.

Adventben és karácsonykor mindig nagyobb hangsúlyt kapnak a szegények (akik, ugye, mindig voltak és lesznek, szép ideológiák ide vagy oda). De az volna az igazi, ha nemcsak rájuk figyelnénk egy kicsit jobban (és nem csak decemberben), hanem azokra is, akiket nehéz elfogadnunk, mert nagyon mások. Akikre még gondolni sem szeretünk. Meg akiknek ténylegesen nehezebb életük van, mint nekünk. Vagy látszólag könnyebb. És az is eszünkbe juthatna, hogy a mi életünkben és lényünkben is vannak nehezen elfogadható és gondolni-sem-szeretem dolgok.

És itt kezdődik minden: ahogy a végtelen Isten beszorította magát a mi véges világunkban és a földi testbe, vállalva minden rosszat, ami csak embert érhet, érdemes erre a pontra évről évre visszatérni. Mindannyiunkban vannak sötét és ciki és szégyenletesnek gondolt dolgok. De ha legalább rájuk nézünk, és engedjük, hogy az a pici gyermek a jászolban szintén rájuk nézzen, ugyanaz, aki majd felnőve az életét adja azért, hogy a mi életünk ne értelmetlen dolgok után való rohangászással teljen – akkor lehetséges, hogy ez a karácsony már nemcsak a szép fényekről és ajándékokról szól. Hanem arról is, hogy mindig van hová előre haladnunk, emberségben, a magunk és mások elfogadásában, valamint abban a fajta szeretetben, amelyik nem méricskél, hanem egyszerűen csak teszi a dolgát.

Ez az átalakulás persze van olyan fájdalmas, mint Voldemortnak lenne összetenni a szétszabdalt lelkét: a saját gondolkodásunkat és életünket kell revideálni újra és újra. Mégis, engedjük meg magunknak, hogy a sötétségbe merüljünk. El sem tudjuk képzelni, mennyi fény vár a mélyén.

Forrás: Kultúrpart

„Tájoló” kvíz

Ha januárban kitölti Tájoló kvízünket, megnyerheti az IBUSZ retro táskáját, amit kifejezetten azoknak ajánlunk, akik bíznak abban, hogy a korlátozások után idén kinyílhat a világ, és végre becsomagolhatja mindenki az útipoggyászát!

E havi Tájoló kvízünk kérdéseire a válaszokat korábbi cikkeinkben találhatják a szimpatika.hu oldalon. A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt az oldal tetején található keresés funkció!

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
361 881
Kórházban:
3 809
Elhunyt:
12 198
Tesztek:
3 067 663
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2021.01.27. 08:52
Januári akció

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknal 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

3 149 Ft

105 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

BioCo C+Cink RETARD C-vitamin 1000 mg filmtabletta

100 db családi csomag

2 849 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

PAXIRASOL® 8 mg tabletta

30 db

1 349 Ft

45 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 399 Ft

36,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél

100 ml

1 399 Ft

14 Ft/ml
Kézfertőtlenítőszer

Acneminum tabletta

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum NEO golyócskák

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 249 Ft

1124,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 199 Ft

110 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret belsőleges oldatos cseppek

100 ml

3 049 Ft

30,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

10 db

2 299 Ft

229,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

2 249 Ft

93,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flamborin® 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 099 Ft

55 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal Neo szirup cseppfogó üvegbetéttel

200 ml

2 049 Ft

10,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 249 Ft

224,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin erdei gyümölcs szopogató tabletta

20 db

1 849 Ft

92,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 147 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Vegnum Multi-D étrend-kiegészítő multivitamin kapszula

30 db

3 799 Ft

126,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el