7 tipp az átláthatóbb hűtőért

2019. 12. 04.

1. Nem azt tesszük a hűtőbe, amit kéne

Nem minden friss termény szereti a hűtőt. A paradicsomot, dinnyeféléket, krumplit, fokhagymát, citrusféléket és hagymákat tartsuk kint, mivel a hűtőben az ízük és az állaguk is megváltozhat. Tegyük viszont hűtőbe a banánt, nektarint, barackféléket, körtét, szilvát, almát. Az alma jól mutat egy gyümölcstálon, de jobb neki a hűtő. Ugyanilyen ideális persze egy hűvös kamra, vagy spájz.

Az utóbbi termények utóérnek, ezért ha még kicsit kemények, akkor viszont nyugodtan kint hagyhatjuk őket, hogy beérjenek, az érés során viszont egymást is "érlelik", tehát csak félérett gyümölcsöket hagyjunk a hűtőn kívül.

2. Rosszul, vagy rosszkor mossuk meg a friss zöldséget, gyümölcsöt

Sokan szeretnek egy hétre előre előkészíteni a hozzávalókat, a zöldségeket pedig azonnal megmossák, amint hazaértek a piacról, vagy a boltból. Lehet, hogy így könnyebb nekilátni a főzésnek, a salátafélék és sok más zöldség is azonban megpenészedhet, vagy megrohadhat a rajta maradt víz miatt. A legjobb, ha közvetlenül a főzés előtt mossuk meg a zöldségeket.

3. Hagyjuk a salátaféléket nyálkássá válni

Leginkább a zöldfűszerek és a salátafélék tudnak megnyálkásodni.Egy trükk, hogy egy törlőruhát teszünk melléjük a dobozba, hogy az felszívja a nedvességet. Ha átnedvesedett, vegyük ki, szárítsuk meg, és használhatjuk a következő adagnál is.

Érdemes még megpróbálni felhasználásig konyharuhába csavarni a levélzöldséget, illetve a száras zöldséget betehetjük egy kancsó vízbe, és úgy a hűtőbe. A spenótot, mángoldot, rukkolát, leveles zöldfűszereket akár egy gyors megmosás és szárítás után le is fagyaszthatjuk, így szinte frissen használhatjuk fel őket.

4. Előre tesszük a friss élelmiszert

A régebben vásárolt, vagy hamarabb romló ételek legyenek mindig jól látható helyen! Amikor hazavisszük a piacról a frissen megvásárolt élelmiszert, a régieket vegyük ki, tegyük hátra az új élelmiszert, és a régit pakoljuk vissza - előre.

5. A maradék "rejtegetése"

Mit dobunk leggyakrabban a kukába? Azokat a pici maradékokat, amik a hűtő hátuljában, egy kis tányérral letakart fazékban, vagy dobozkában várják a sorsukat. Érdemes üvegbe tenni a maradékot, hogy jól láthatóan felhívja magára a figyelmet.

A zöldségek, gyümölcsök megmentésére Bea Johnson egyik tippje az, hogy szeleteljük fel és tegyük ki őket szem elé, vagy ha utazunk, vigyük magunkkal a felszeletelt zöldséget és gyümölcsöt. Ilyen módon sokkal könnyebben rákapnak a gyerekek is, és meglepően gyorsan elfogy a készlet.

6. Nincs "maradékos" tároló a hűtőben

Egy fél hagyma itt, egy fonnyadásnak indult répa ott, túl könnyű feldolgozatlan maradék alapanyagokat egy mozdulattal a hűtő mélyére - vagy a kukába rejteni. Ha tartunk egy vászontáskát, vagy dobozt az ilyen maradékoknak, akkor mindig látjuk őket. Akár egy titkos meglepetés-készletként is tekinthetünk rájuk, amikor főzünk, hogy hozzádobhassuk egy tésztafeltéthez, levesbe, rántottához, babhoz, szószhoz, vagy belesüssük az összeset egy quichebe. Ha a zöldségmaradékok mégis elkezdenének megszomorodni, akkor készítsünk gyorsan egy zöldség alaplevet az egész készletből. A zöldségek héját csak akkor használjuk az alapléhez, ha bio termesztésből származnak!

+1 Nem szezonális zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk

A messziről érkezett, vagy üvegházban termelt zöldségek és gyümölcsök ízélmény tekintetében is elmaradhatnak szabadföldi társaiktól, emellett gyakran hamarabb is romlanak az esetleges mesterséges érlelés, vagy a sok utazás miatt. Szegény banánok, narancsok, avokádók és mangók szinte soha nem nyújtják azt az élményt és tápanyaggazdagságot, mint hazájukban, érdemes kitekintenünk inkább a hazai szuperélelmiszerek felé.

Forrás: ZÖLDBOLT

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!