Mézeskalács – a karácsonyillatú sütemény
Vegyünk 1 kg jó alföldi malomból való finomlisztet. Két bögrére valót félreteszünk belőle, a többit 33 dkg porcukorral, másfél-két csapott kávéskanál szódabikarbónával, 5 dkg vajjal elmorzsoljuk.
Mozsárban összetört, átszitált, mézeskalácsba való fűszerekkel ízesítjük, belesuppantunk két egész tojást és két sárgáját, valamint 35-40 dkg virágmézet.
Ezután jön a gyúrás. A félretett lisztet is most tesszük bele, és amikor a massza már levakarhatatlanul ragad, és minden reménytelennek látszik, akkor kell Szent Ambrushoz, a mézeskalácsosok védőszentjéhez fohászkodni. Ha közben a kezünk is rendesen jár, akkor egyszer csak lejön róla a tészta.
Ezután légmentesen becsomagolva legalább egy napig a hűtőben tartjuk (de hetekig is eláll).
A figurákhoz fél centi vastagra, a házikókhoz vékonyabbra nyújtjuk a tésztát. Felvert tojással lehet díszíteni, mintát rajzolni, de a magok és fonatok ragasztására is jó.
A díszítésre használt szezám-, napraforgó- és tökmagot, szeletelt mandulát hústűvel helyezzük fel.
A tészta gyorsan sül, figyelni kell. A kész házikóelemek éleit egy serpenyőben megolvasztott és „halk” tűzön tartott cukorba mártva ragasztjuk össze. A jégcsap-díszítés felvert tojáshabbal történik.
Ez a fajta tészta sütés után sokáig kemény marad, de párás helyen megpuhul és fogyasztható.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!