A férfiak jobbnak látják volt párjukat, mint a nők

2019. 11. 25.
Múltbéli kapcsolataikról, volt párjaikról fagattak nőket és férfiakat egy friss vizsgálatban a Grazi Egyetem pszichológusai. Az Ursula Athenstaedt vezette kutatás meglepő eredményre jutott: a férfiak sokkal pozitívabban tekintenek vissza korábbi partnereikre, mint a nők.

“A vizsgálatunkból – amely az első volt a világon azzal kapcsolatban, hogy a férfiak és nők hogyan tekintenek múltbéli párkapcsolataikra – az derült ki, hogy a férfiak sokkal több pozitív érzést hordoztak magukban korábbi partnereikről, mint a nők” – összegezte az eredményeiket Athensteadt és csapata.

Nosztalgia vagy düh?
A kutatásba közel háromszáz résztvevőt vontak be. A férfiaknak és nőknek legalább négy hónapos, heteroszexuális múltbéli párkapcsolattal kellett rendelkezniük, emellett az is alapkövetelmény volt, hogy a szakítás öt éven belül történt legyen. A kutatók arra kérték az alanyokat, hogy gondoljanak az expartnerükre és töltsenek ki egy tizennyolc pontból álló tesztet vele kapcsolatban. Olyan mondatokat kellett értékelniük a kutatásban résztvevőknek, mint például “a volt partneremnek sok pozitív tulajdonsága van”, “kerülöm a kapcsolattartást a volt partneremmel” és “amikor a volt partneremre gondolok, mérges leszek”. A kutatók elemezték a kapott válaszokat, és határozott különbség rajzolódott ki a férfiak és nők által adott reakciók között. A férfiak jelentősen pozitívabban értékelték volt párjukat, mint a nők.

A társadalmi előítélet téved
A kutatók ezután összevetették a kapott eredményeket az emberek szakítással és exekkel kapcsolatos előítéleteivel. Ehhez egy rövid követéses vizsgálatot végeztek közel hatszáz emberrel. Ebben azt kérték a résztvevőktől, hogy az alábbi három állítást értékeljék aszerint, mennyire értenek vele egyet: “a férfiak sokkal pozitívabb érzésekkel vannak a volt párjaik felé, mint a nők”, “a nők sokkal pozitívabb érzésekkel vannak volt párjaik felé, mint a férfiak”, “nincs különbség a két nem között abban, hogyan vélekednek volt párjukról”.


A legtöbb ember (a válaszadók 62 százaléka) úgy vélte, hogy nincs különbség a két nem között, 24 százalékuk szerint a férfiak látják pozitívabbnak volt párjukat, 14 százalékuk szerint pedig a nők. Más szóval a két nemről alkotott társadalmi sztereotípiák nem igazán egyeznek a valósággal az exekkel kapcsolatban.

Miből ered a különbség?
A kutatók is hasonlóan összegezték az eredményeiket. Ami az emberek számára nyilvánvalónak tűnik, valójában nem fedi a valóságot. A nők sokkal több tüskét hordoznak volt párjukkal kapcsolatban, mint a férfiak. “Bár jól kirajzolódott a különbség a két nem között a korábbi romantikus kapcsolataikról való vélekedésben, a tanulmányunk azt nem tisztázta, miből fakadnak ezek a különbségek a két nem között” – mutatott rá a kutatás vezetője, mi lesz a következő lépés, amit megvizsgálnak a párkapcsolatokról. Gyanújuk szerint evolúciós és társadalmi okai egyaránt lehetnek ennek a mély szakadéknak a két nem között, ám további kutatásra van szükség, hogy biztosan megállapítsák.

Forrás: Marie Claire

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!