CT vagy MRI vizsgálat? Mi a különbség?

2019. 11. 22.
A két kis rövidítés elég közismert már: képalkotó vizsgálatokat takarnak, amelyek segítenek feltérképezni a test elváltozásait, a szervezet betegségeit, okokat igyekszünk feltárni a segítségükkel. De mi a különbség a kettő között? Min múlik, hogy CT vagy MRI vizsgálatra kell menni?

A két kis rövidítés elég közismert már: képalkotó vizsgálatokat takarnak, amelyek segítenek feltérképezni a test elváltozásait, a szervezet betegségeit, okokat igyekszünk feltárni a segítségükkel. De mi a különbség a kettő között? Min múlik, hogy CT vagy MRI vizsgálatra kell menni?

A legalapvetőbb különbség, hogy míg a CT (komputertomográfia) röntgensugárzással dolgozik, az MRI mágneses rezonancia révén vizsgálja a szöveteket.

CT vizsgálat

A CT-vel a csontok sérüléseit, a csontszerkezet elváltozásait, koponyasérüléseket, tumorokat lehet kimutatni, megvizsgálni, illetve a testben jelentkező különböző gyulladásokat is feltérképezhetjük vele. Nagy segítséget nyújtanak a CT berendezések sürgősségi esetekben, valamint a tüdő vizsgálatában is.

Az eljárás valójában a röntgen egyfajta továbbfejlesztése: a páciensnek csak mozdulatlanul kell feküdnie egy asztalon, ami a gyűrű formájú készülékbe csúszik. A gyűrű a vizsgálat során körbeforog, és a test különböző részeiről „szeletenként”, egymás után sok-sok felvételt készít. Ezekből a felvételekből aztán egy számítógép megszerkeszti az adott testrész részletgazdag és pontos háromdimenziós képét, ami alapján a szakorvos később gyorsan felállíthatja a diagnózist is. A teljes vizsgálat mindössze 15-20 percig tart.

Teljesen fájdalommentes, apróbb kellemetlenségeket csak akkor tapasztalhat, ha a vizsgálathoz kontrasztanyagra is szükség van. Ezt vagy vénásan adják be, vagy meg kell inni, és azért lehet rá szükség, hogy bizonyos területekről még pontosabb képet mutathasson. A várandósság alatt a CT vizsgálat nem végezhető, csak különösen indokolt esetben.

Ez a képalkotó eljárás rendkívül nagy segítséget jelent a diagnosztikában. Ugyanis ha a test bármely területén, például az agyban, a mellkasi, hasi, kismedencei szervekben, a csontokban gyulladás, tumor, fejlődési rendellenességek, vérzés, daganat vagy egyéb kóros elváltozás van, az a hagyományos röntgenfelvételeken nem feltétlenül látszik, míg a vizsgálattal pontosan lokalizálhatók, kiterjedésük is precízen meghatározható.

Jó példa erre azoknak a pácienseknek a vizsgálata, akik nagymértékben ki vannak téve a tüdőbetegségek kockázatának. A hagyományos tüdőszűrésnél sokkal hatékonyabban vizsgálható a tüdő CT készülékkel, hiszen annak legapróbb elváltozásait, korai stádiumú gócait is kimutathatja. A korai diagnosztika pedig a tüdőbetegségek (és számos más betegség) kezelése és a gyógyulás szempontjából is kulcsfontosságú tényező lehet. Azonban a CT nem pusztán a meglévő elváltozások azonosítására, hanem ugyanígy a betegségek kizárására is alkalmas. A megelőzés és a rendszeres szűrések pedig az egészségünk megőrzésének fontos alapjai.

A CT vizsgálat rövidebb ideig tart az MRI-nél, és nem jár olyan zajjal sem, mint az MRI (ami egyesek számára emiatt kényelmetlen lehet).

MRI vizsgálat

A vizsgálat során nem röntgensugárral, hanem egy mágneses tér és rádióhullámok segítségével tudunk a szervek és szövetek pillanatnyi állapotáról felvételeket készíteni. Ezzel a rendkívül pontos radiológiai eljárással feltérképezhetjük a gyulladásokat, idegrendszeri vagy akár gerincbetegségeket, daganatos elváltozásokat, az erek állapotát, vérellátási zavarokat, áttéteket.

Rendkívül megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás, amely részletes felvételt készít az emberi testről, ezáltal segíti a pontos diagnózis felállítását és a terápia meghatározását.Az ínak, ízületek, a gerinc vizsgálatára használják elsősorban. A lágy-szövetek finom eltéréseit is kimutatja, az erek, a vesék, az epe épp úgy hatékonyan vizsgálható vele, mint az emlők vagy a nyirokcsomók akár.

Az agy, a csontok, az ízületek, mellkasi, hasi szervek, emlők, kismedence célzott MRI vizsgálata mellett lehetőség van a teljes test daganatos vagy érrendszeri térképének elkészítésére is.

A vizsgálat 20-60 percet is igénybe vehet, és bár vannak egyesek számára kellemetlen velejárói, mint a zajok, vagy hogy a felület, amin a páciens fekszik, egy szűkebb, henger/alagút formájú részbe húzódik be a vizsgálat során, valójában az egész folyamat teljesen fájdalommentes. Amennyiben kontrasztanyag használatára van szükség, annak mellékhatásaira sem kell úgy készülni, mint pl. a CT esetében, mivel az eltérő technológia miatt ezek nem jódtartalmú készítmények.

Az MRI vizsgálat teljesen veszélytelen, nem jár sugárterheléssel, emiatt akkor sincs probléma, ha sűrűbben kell vizsgálatokat végezni, a szerveztre nincsen káros hatása sem rövid, sem hosszú távon. A legalább a második trimeszterben lévő kismamák, vagy a gyerekek is biztonsággal vizsgálhatók.

A berendezések segítségével egy olyan magas szintű, biztonságos és precíz szűrő-diagnosztikai vizsgálat végezhető el, ami lehetőséget ad a célzott kezelések mielőbbi megkezdésére, illetve a szűrés révén az egészség megőrzésére.

Fontos tudni, hogy a vizsgálat nem végezhető el olyan személyeken, akiknek mágnesezhető implantátumuk van (ma már többnyire nem ilyen anyagból készítik, de ilyenek lehetnek a különböző fém protézisek, érszorítók vagy a pacemaker például), ezért erről minden esetben alaposan tájékozódni kell. Súlyosabb klausztrofóbiával küzdő páciensek számára altatásban végezve javasolt.

 

Forrás : Margit Medical Center

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!