Lassítható-e a bőr öregedése?

2019. 11. 18.
Legnagyobb felületű és leglátványosab­ban öregedő szervünk a bőr. Külső ré­tegét, a felhámot közvetlenül érik a külvilág károsító hatásai: sugárzások, hő, horzsolások, vegyszerek, allergiát keltő pollenszemcsék, kozmetikumok. A bőrsejtek megújulása miatt a káros hatások nagy része legfeljebb rövid időre hagy nyomot, mégis 80 éves ko­runkban rosszabb bőrben vagyunk, mint 20, 40 vagy 60 évesen. A bőröregedés elsősor­ban a káros környezeti hatások kerülésével lassítható.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebb fo­lyadékot fogyasztunk, és a bőr vízmegtartó képessége is csökken. A bőr elvékonyodá­sához hozzájárul a kollagénrostok csökkent termelődése, a bőr rétegei közötti anyagfor­galom romlása is. A bőr szárazabbá válásá­ban a hormonális átalakulások és a bőrben lévő verejték- és faggyúmirigyek „kifáradá­sa” is szerepet játszanak. A jól hidratált bőr sima és bársonyos, a száraz bőr repedezetté válhat, viszkethet, könnyebben sérül, fertő­ződik. A bőrszárazság az alsó lábszáron és az alkaron jelentkezik a leghamarabb. Bőséges folyadékfogyasztással, a levegő párásításá­val, hidratáló krém/kenőcs/oldat használatával védekezhetünk ellene.

Figyelem: a gyakori, hosszan tartó fürdés nem ned­vesíti, hanem szárítja a bőrt! Nőknél a vál­tozókor után az ösztrogén hormon pótlása gátolja a bőr száradását, vékonyodását, de nem kockázatmentesen, ezért csak alapos okból és korlátozott ideig végezhető ilyen kezelés.

Fakó bőr, „öregségi foltok”

A bőr felső rétegének elszarusodó, elhaló sejtjei folyamatosan lelökődnek a bőrről, és a mélyebb bőrrétegek felől új sejtekkel pót­lódnak. Időskorban lassul a sejtmegújulás – ez az oka annak, hogy a bőrszín jellegzetesen megváltozik, veszít élénkségéből és egyenet­lenebbé válik. Ráadásul barnás, szeplőkre em­lékeztető „öregségi foltok” sokasága jelenhet meg a bőrön, leginkább a napfénynek kitett testtájakon: kézen, arcon, nyakon, a dekoltázs területén. A megfakult bőrszín általános vele­járója az öregedésnek, kozmetikai kezelések­kel azonban jól befolyásolható. Az öregségi foltokat viszont könnyebb megelőzni, mint láthatatlanná tenni. Figyeljünk arra, hogy ne érje a bőrünket túl erős napfény: napsü­tésben szabad ég alatt tartózkodva mindig védekezzünk a nap ultraibolya sugarai ellen hosszú, bő ruházat és széles karimájú kalap viselésével, a védtelen bőrterületeket kenjük be nagy faktorszámú fényvédő készítmén­nyel. Hasonló óvintézkedésekkel más öreg­kori bőrelváltozások – pl. aktinikus keratózis, szoláris lentigó – is megelőzhetők, nem be­szélve a bőrrák jól és kevésbé jól gyógyítható formáiról.

Petyhüdtség, ráncosodás

Az öregedő bőrben megváltozik a fő kötő­szövet-alkotó fehérjerostok, a kollagén és az elasztin szerkezete, termelődése. Emiatt a bőr veszít rugalmasságából, aminek feltűnő jelei le­hetnek az arc bőrének megereszkedése, a toka, a lógó szemhéjak és szem alatti táskák. A ránco­sodás is az arc bőrén a legfeltűnőbb. Az arcbőr ráncainak egy része anatómiai okokból alakul ki pl. kétoldalt az orr mentén és a száj környékén, másik része az arcizmok mimikai mozgásai következtében vésődik bele az arcba. A hirtelen fogyás a törzsön és a végtagokon is elősegíti a bőr megereszkedését, ráncosodását. Az erős napsugárzástól megkímélt bőrön lassabban jelennek meg a ráncok és a csüngő bőrredők, és a bőrünk is meghálálja, ha el tudjuk kerülni a nagyobb testsúlyingadozásokat.

Forrás : OTSZonline

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!