Gyerekek is kaphatnak stroke-ot

2019. 11. 06.
|
Címkék: agy  agyvérzés  stroke 
Évente négyezer stroke következtében kialakuló maradandó fogyatékosság vagy haláleset lenne megelőzhető, ha az emberek felismernék a tüneteket és időben segítséget hívnának – nyilatkozta a Vasárnap Reggelnek Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) főigazgatója.

Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) főigazgatója Fotó: Móricz-Sabján SimonAgyi infarktus vagy agyvérzés?

Az átlagember számára három tünet alapján ismerhető fel a szélütés: az arc szimmetriájának elvesztése, a beszéd megváltozása vagy nyelési nehézségek, valamint a kar, a végtagok féloldali gyengesége. Ha valaki ilyet tapasztal, azonnal mentőt kell hívni„ – mondja Óváry Csaba. A látó­térkiesés és a forgó jellegű szédülés, még ha nem is a leggyakoribb, de ugyanúgy tünet lehet. Annak a legnagyobb az esélye a gyógyu­lásra, aki a lehető leghamarabb kerül stroke-centrumba. Mindegy, mennyi idős, ha gyerekeknél vagy fiataloknál vannak ilyen tünetek, akkor is azonnal mentőt kell hívni. Az esetek egy részében persze kiderülhet, hogy más betegség áll a háttérben, előfordulhat, hogy migrén, epilepszia vagy az ionháztartás zavara okozza ezeket a tüneteket, de ezt otthon nem lehet eldönteni. Ezért lényeges, hogy ilyenkor késlekedés nélkül kerüljön olyan kórházba a beteg, ahol stroke-centrum van.

Minden elveszített perc csökkentheti a gyógyulás esélyét. A stroke korábban felsorolt klasszikus tünetei nem járnak fájdalommal, így sokan arra várnak, hogy jobban legyenek, ahelyett, hogy azonnal mentőt hívnának. Fokozottan érvényes ez a fiatalokra, akik sokszor nem veszik elég komolyan a tüneteket, mert nem gondolják, hogy ez velük is megtörténhet. Ha valaki egyedül él, a helyzet még kritikusabb, hiszen egy ponton túl már lehet, hogy nem is lesz képes segítséget hívni.

A stroke egy összefoglaló név, ütést, csapást jelent, magyarul szélütésnek, gutaütésnek is nevezzük. Az összes agyi érkatasztrófát magában foglalja. Agyi infarktusról – ez a gyakoribb – akkor beszélünk, ha a stroke hátterében agyi érelzáródás van, agyvérzésről pedig egyszerűsítve akkor, ha magas vérnyomás, vagy más okok miatt valamelyik agyi érszakasz megreped, és ez roncsoló vérzést okoz az agyban. Ez a ritkább, az összes stroke-nak körülbelül tíz százaléka. Azt, hogy melyik alakult ki, a tünetek alapján nem lehet biztosan megmondani, csak CT- vagy MR-vizsgálattal. Hogy a stroke milyen eredményesen kezelhető, ma már leginkább azon múlik, mennyi idő alatt jut a beteg megfelelő orvosi kezeléshez.

Az időablak azt az időtartományt jelöli, amíg jó esély van egy sikeres beavatkozásra. Aki három, agyalapi verőér-elzáródás esetén hat órán belül megfelelő kórházba kerül, körülbelül 50 százalék eséllyel meggyógyulhat. A betegek fele, akiknél sikerült érmegnyitó beavatkozást végezni, három hónappal az eset után már képesek az önellátásra. Azok közül viszont, akiknek időn túl kezdődik meg a kezelése, csak tíz százalék épül fel.

Minden 10 percnyi veszteség rontja az esélyeket

A kritikus időhatár legfeljebb négy és fél óra a vérrög gyógyszeres feloldására, ha pedig egy nagy ütőérág záródik el, akkor hat óra, speciális esetekben az utóbbi időhatár kitolódhat, de összességében elmondható, hogy minden tízpercnyi veszteség tovább ronthatja az esélyeket – fejtette ki Óváry Csaba.

Az agy ugyanis nagyon érzékeny, gyorsan sérülő szövet. Minden egyes érintett milliméter további tüneteket okozhat. Ha egy agyterület nem kap vért, akkor nem jut hozzá a működéséhez elengedhetetlenül szükséges oxigénhez és tápanyaghoz. Ez testünk bármely részénél probléma lenne, de az agyban található idegsejtek különösen érzékenyek. Már néhány perces hiány a pusztulásukat okozhatja, és az agy érintett területének működése megszűnhet. Az ilyenkor szükséges beavatkozásokat stroke-centrumokban tudják elvégezni. Ezekbe ma már a lakosság 90 százaléka egy órán belül eljuthat, tehát ha valaki a stroke jellegzetes tüneteit észleli, fontos, hogy ne halogasson, azonnal hívjon mentőt! Nem szabad ilyenkor baráti véleményeket kérni vagy házi­orvosra várakozni, mielőbb kórházba kell jutni!

Sokakat meg lehetne menteni

2015-ben egy amerikai kutatóorvos a megmentett életek számának szempontjából a penicillin feltalálásának jelentőségéhez hasonlította annak a katéteres beavatkozásnak az elterjedését, amelyet Magyarországon minden egyetemi központban és nagyobb megyei kórházakban is el tudnak végezni. Az OKITI-ben tavaly több mint 350, idén várhatóan csaknem 500 ilyen beavatkozást végeznek a specialisták. A stroke-ellátás színvonala az elmúlt évtizedben nagyon sokat fejlődött. Hazánkban is terápiás forradalom zajlott 1995 óta ezen a területen, mióta bevezették a vérrögoldó kezeléseket – mondja Óváry Csaba. Az országban létrejött 39 stroke-centrum, és ezzel olyan eljárások váltak hozzáférhetővé, amelyekhez korábban nem lehetett sürgősséggel hozzájutni. Ráadásul a mai képalkotó vizsgálatoknak köszönhetően ki lehet választani a betegek számára a személyre szabott gyógyító eljárást. Persze a stroke helyétől és attól függően, hogy milyen nagyságú területet érint, különbözőek a gyógyítás esélyei. Nagyon súlyos esetben előfordulhat, hogy ma sincs segítség. Az azonban tény, hogy a maradandó károsodást szenvedők és a stroke miatt életüket vesztők körülbelül 50 százaléka elvileg menthető lenne, ha időben kerülnének megfelelő centrumokba. Négyezer emberéletről beszélünk évente, hiszen ma már lenne kapacitás a gyógyításukra.
Évente 30 ezer körüli az új akut stroke-os beteg száma Magyarországon, és a stroke-ot kapók közel harmada egy éven belül meghal. Ezért ez a harmadik leggyakoribb halálok hazánkban.

A kockázatok évente egy vérnyomás-ellenőrzéssel is csökkenthetők

Minden olyan betegség, amely az erek károsodásával jár, érelmeszesedést vagy trombózis kialakulását okozhatja, kockázati tényezőt jelent. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérzsírszint, a szívbetegségek, ritmuszavarok, maga a szívinfarktus, de a dohányzás és a mozgásszegény életmód is. A magas és az alacsony vérnyomás is lehet veszélyes, a megelőzés szempontjából a közepes érték az ideális, 140/90 a kívánatos. Sajnos a stroke egészséges embernél is kialakulhat. Példa erre sok fiatal, akiknél egy érsérülés vagy véralvadási zavar miatt alakul ki a betegség, de többségében időskorú, beteg embereknél jellemző, és nincs különbség nők és férfiak között – hívja fel rá a figyelmet Óváry Csaba. Véleménye szerint 18 év fölött évente egy vérnyomás-ellenőrzéssel és egy laborvizsgálattal sokan elkerülhetnék ezt a betegséget. 60 év fölött szív- és érrendszeri problémák esetén félévente célszerű a szűrővizsgálatot elvégeztetni.

Forrás: feol.hu

A nyitólapról ajánljuk

Júniusi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 810 Ft

46,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres Porcerő Forte filmtabletta

60 + 60 db

6 590 Ft

54,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 260 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 380 Ft

29,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 070 Ft

207 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apetister junior Málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 050 Ft

67,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Jiangzhi Tongshu San Forte Szűztea kapszula

80 db

2 250 Ft

28,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 780 Ft

59,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Curiosa® sebkezelő gél

15 g

1 430 Ft

95,3 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum keringés tabletta

50 db

2 190 Ft

43,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 025 Ft

126,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

2 230 Ft

17,8 Ft/g
Kozmetikum
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el