Nem túl fényes jövő vár ránk!

A vidék fokozatosan elsorvad, elnéptelenedik, miközben a városiasodás egyre jelentősebb lesz – a szakértők szerint ilyen problémákra kell megoldást találnia a jövőben Magyarországnak.

Ijesztő jövő felé halad a magyar vidék, legalábbis ez rajzolódik ki a Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 című tanulmányból, melynek első részleteit most közölték a szakemberek.

"A napjainkban megélt környezeti válságot, akár csak a klímaváltozást, a biodiverzitás csökkenését, élőhelyek eltűnését, az inváziós fajok egyre nagyobb térhódítását tekintve rendkívül fontos lenne tudni, merre haladunk, mi vár ránk a jövőben" – idézi az Index az Ökológiai Kutatóközpont munkatársának, Báldi András szavait.

A tanulmány szerint a vidék fokozatosan elsorvad, elnéptelenedik, miközben a városiasodás egyre jelentősebb lesz. Számszerűsíteni nem lehet, hogy 30 év múlva hányan élnek majd sok tíz- vagy százezres városokban, de az már most valószínűsíthető, hogy a "falusi idill" eltűnik.

A szakértők szerint a lehetséges problémák közé tartozik az is, hogy eltűnik a változatosság, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, unalmas és egysíkú élőhelyek fogják uralni, eltűnnek a rétek sáskái, szöcskéi, a vadméhek és a madarak jó része.

Báldi szerint "a mai viszonyokhoz képest az ország kipusztul 2050-re, színtelenné válik, de a laikus ebből a saját szemével keveset lát majd. Ha valaki nem nézi, nem is veheti észre az apróságok eltűnését, hogy a kertben repkedő rovarok harminc fajt képviselnek-e vagy csak egyet". A tudományos tanácsadó, a Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője szerint ezek nyomán nemcsak más lesz az élővilág, de sokkal szegényebb is, az agresszívan terjeszkedő invazív élőlények ugyanis a legtöbb őshonos fajt kiszorítják élőhelyükről.

A szakértők abba egyetértenek, hogy az európai vezetők elég forrást biztosítanak a természetvédelem részére, de ez csak annak a néhány karizmatikus fajnak jelent megnyugvást, “amit meg akarnak védeni”. A vadgazdaság szempontjából fontos fajok, vagyis az őz, a szarvas, a róka, a fácán és vaddisznó ugyanakkor megmaradhatnak.

Báldi szerint az elkészült tanulmány hatására – a jövőkutatás folytatása mellett – fontos, hogy elkezdődjön a kutatási tervek készítése kinek-kinek a maga területén, illetve a döntéshozók meggyőzése, felkészítése a tudományos eredmények alapján.

Forrás: hvg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!