A gyerekkori elhízást meg kell állítani!

Fontos a gyerekkori elhízás és a túlsúly kialakulásának megakadályozása, amelyre számos hazai program, jó gyakorlat fellelhető - mondta az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár egy szakmai konferencián.

Csányi Péter kitért arra: a túlsúly és az elhízás világjárványnak tekinthető, az elhízás mértéke a következő évtizedekben emelkedni fog, ami egy sor krónikus megbetegedést - diabéteszt, keringési rendellenességet, daganatos elváltozást - okozhat felnőtt korban.
Ennek megakadályozását már gyermekkorban el kell kezdeni, ami egy fontos népegészségügyi kihívás, és a megelőzés már a családtervezés időszakában lényeges "színtér" - tette hozzá.

Az egészségügyi államtitkárság folyamatban lévő fejlesztéseinek egyik központi eleme a népegészségügy területe, ami vonatkozik a 113 egészségfejlesztési iroda létrehozására és a Három generációval az egészségért pályázatra, aminek már a második körét írták ki. A gyerekkori elhízás megakadályozását célzó programok szerves része a mozgás, aminek szintén be kell épülnie már gyermekkorban a mindennapokba.
Csányi Péter a programok közül kiemelte a vízfogyasztás népszerűsítését célzó - immár tízéves - Happy hét programot, amelyen idén közel ezer iskola vett részt 170 ezer iskolás bevonásával.

A gyerekkori elhízás előfordulása 2010 óta stagnál Magyarországon, de még minden negyedik, ötödik gyermek elhízott vagy túlsúlyos.

Forrás: MTI
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!