Szemünk fénye – tanácsok szemünk védelméhez 2.

Szerző: Szentkuty Nikolett
Cikkünk első részében Dr. Horváth Nóra a soproni Ezüst Kehely Gyógyszertár gyógyszerésze a leggyakoribb szemészeti problémákról mesélt, valamint a megfelelő szemüveg kiválasztásához adott segítséget. A folytatásban többek között azt is megtudhatjuk mely vitaminok segítik a látást.

Vitaminok és gyógyszerek

Látásunk megőrzését a lutein, zeaxantin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, cink, réz, omega-3 zsírsavak támogatják. Ezen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz táplálékkal vagy étrendkiegészítőkkel juthatunk hozzá. A szemerősítő vitaminok védenek az oxidatív folyamatok ellen, azaz antioxidánsok, segítik a szem megfelelő vérellátását, gátolják a retina károsodását, így a látásromlást.

Mindemellett javasolt a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mint pl. spenót, káposztafélék, sárgarépa, paradicsom, paprika, kukorica, piros bogyós gyümölcsök. Hasznos vitaminpótlás szempontjából még a hal, marhahús, tojás, olajos magvak fogyasztása.

Abban az esetben, ha az orvos által felírt új gyógyszer mellékhatásaként látásproblémát észlel a beteg, sohasem szabad önkezűleg abbahagyni a gyógyszer szedését, ilyenkor javasolt felkeresni kezelőorvosát, megkérdezni gyógyszerészét. Előfordulhat, hogy a felírt gyógyszer csupán szemszárazságot okoz, ez könnyen kezelhető, ám vannak gyógyszerek, melyek a szembelnyomást megemelhetik, ilyen esetben mindenképpen orvosi konzultációra van szükség.

Kozmetikumok

A szem környéki bőr nagyon vékony, érzékeny, esendőbb a külső hatásokkal szemben, így az idő múlása is hamarabb megmutatkozik ezen a területen. Ezek főként esztétikai bőrproblémák, így ha valakit nagyon zavar, érdemes beszerezni szemkörnyékápolót, akár a gyógyszertárból, de a kiválasztásánál fontos tisztában lennünk, milyen bőrtípussal rendelkezünk. Ezen készítmények hidratálják a szemkörnyéki bőrt, kisimítják a vízhiány okozta barázdákat, csökkentik az újabb ráncok kialakulását. A koffein tartalmúak csökkentik a szem körüli duzzanatot.

A szempillanövesztő szerek koffein tartalma a szempillák hagymáit aktivizálja, a hialuronsav és a pantenol hidratál és ápol, rugalmassá teszi a szempillákat, ellenállóbbak a fizikai hatások ellen.

A szem alatti sötét karikákat nehéz „eltüntetni”, mivel a vékony bőr alatt futó erektől is sötétebbnek tűnhet ez a terület. A tünetet okozhatja fáradtság, vashiány, hiperpigmentáció, ekcéma, dohányzás stb. A karikákat először pihenéssel, a szemkörnyék megfelelő hidratálásával, esetenként egy kis hűtéssel csökkenthetjük, ehhez akár hűthető szemmaszkot is be tudunk szerezni. Ha viszont huzamosabban jelen van, érdemes laborvizsgálatot kérni.

Bizonyos esetekben a kozmetikumok használata kerülendő, például műtétek előtt/után, fertőzések ideje alatt, ekcéma- vagy bármely kozmetikai segédanyag ellen kialakult allergia esetén, helyettük körömvirág kenőcs, vagy hidratáló-, viszketéscsillapító szemkörnyékápoló használata javasolt.

Cikkünk első fele itt olvasható!

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!