Szemünk fénye – tanácsok szemünk védelméhez 1.

Szerző: Szentkuty Nikolett
Dr. Horváth Nóra, a soproni Ezüst Kehely Gyógyszertár gyógyszerészének segítségével összegyűjtöttük, melyek azok a készítmények és eszközök, amelyek segíthetnek abban, hogy szemünk minden helyzetben a megfelelő védelmet kapja.

Dr. Horváth NóraA leggyakoribb szemészeti problémák

A fertőzés általában bakteriális és vírusos, de gomba is okozhatja. Legtöbbször mindkét szem vörös, viszket, szúr, váladékozik (sárgás gennyes/vizes váladék). Bakteriális fertőzések esetén antibiotikum-tartalmú szemcseppeket alkalmaznak, melyet az orvos receptre ír fel.

Virális fertőzés esetén korlátozottabb a gyógyszerkincs, főleg aciclovir hatóanyagot alkalmaznak. Ezen szemcseppeket orvos által javasolt ideig kell használni, ez jellemzően 7-10 nap. A sérülések lehetnek mechanikai vagy vegyi eredetűek, és felszíni, illetve mélyebb rétegeket érintőek is. Kisebb felszíni sérülést akár a kontaktlencse is okozhat, ha túl száraz a szemfelszín. Ilyenkor a regenerációt, hámosodást elősegítő készítmények javasoltak.

Az UV-fény okozta gyulladás például hegesztés, de akár napozás során is kialakulhat, kifejezetten jellemző rá az éjszaka jelentkező fájdalom, és a szúró érzet a szemben.

Allergia esetén mindkét szem érintett. A szemek vörösek, duzzadtak, égő érzet, viszketés és vizes váladékozás, könnyezés kíséri. Jellemzően a tavaszi-nyári időszakban jelentkeznek a tünetek, ennek oka a levegő pollentartalmának megemelkedése. Antihisztamin-tartalmú szemcseppeket érdemes használni, amelyek csökkentik a viszketést, égő érzést, ennek kiválasztásában érdemes gyógyszerész segítségét kérni. Súlyosabb esetekben azonban szteroid-tartalmú szemcseppekre is szükség lehet, ezt csak orvos írhatja fel.

A világon az emberek 5-34 %-a szenved szárazszem-betegségben. Tünetek: szemvörösség, égő, szúró, viszkető, idegentest-érzés, látászavar, fényérzékenység. Az elsődleges cél a könny pótlása. A helyes műkönny kiválasztása attól is függ, hogy a beteg visel-e kontaktlencsét, mivel ez bizonyos anyagokkal összeférhetetlen, így a műkönnyek skálája szűkül.

A zöldhályog alattomos betegség, hiszen amikor az emberek a látásromlással orvoshoz fordulnak, általában már jelentős a károsodás. A kialakult látásromlás nem gyógyítható, de a további károsodás megállítható. Zöldhályog esetén a szemnyomás megemelkedik, elégtelen lesz a vérellátás, ezáltal károsodik a retina és/vagy a látóideg. Bizonyos betegségek hajlamosíthatnak, pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, dohányzás, szteroid használat, fertőzés.

Bizonyos szemcseppeket nem tudunk vény nélkül vásárolni, ilyen pl. az antibiotikum-, szteroid-, egyes antihisztamin-tartalmú szemcseppek, és a zöldhályog kezelésére alkalmas készítmények. Ennek egyik oka, hogy nem megfelelő, indokolatlan használatukkal akár károsíthatjuk is szemünk egészségét. Csak azon szemcseppek érhetőek el recept nélkül, amelyek olyan betegség kezelésére alkalmasak, amelynél a beteg saját maga meg tudja állapítani, fel tudja ismerni betegségét.

Szemüvegek

A gyógyszertárakban forgalmazható termékeket a 2/2008. (I. 8.) Egészségügyi Minisztérium rendelete szabályozza, mely szerint UV-szűrő szemüvegek, munkavédelmi szemüvegek forgalmazhatóak, dioptriás olvasószemüvegek nem.

A drogériában vagy szupermarketben vásárolható dioptriás olvasószemüvegek rövid és hosszú távon is károsak. Céljuk az volt, hogy kisegítsék az embereket, ha éppen nincs kéznél az olvasószemüvegük. Sajnálatos módon sokan nem csak e célból használják a dioptriás szemüveget, ám ez nagyon káros. Mivel a két szemlencse fénytörése gyakran eltér, az egyendioptriás szemüveg erőlteti a szemet, így látásromláshoz vezet. Aki úgy érzi, látása nem tökéletes, forduljon szemészhez vagy optometristához, hiszen vizsgálatok nélkül nem megállapítható, hogy fénytörési probléma áll a háttérben vagy más szembetegség.

A napszemüveg vásárlásánál fontos a megfelelő UV-védelem (UV 400), hogy védjen a káros sugaraktól, hiszen az UV-sugarak közrejátszhatnak egyes szembetegségek kialakulásában, a másik fontos tényező pedig, hogy megfelelően takarjon, illeszkedjen az archoz, így növelve az UV-védelmet. A napszemüveg használata egész éven át hasznos, hiszen az UV-sugarak a felhőkön is átjutnak. A gyermekek szeme még érzékenyebb, mint a felnőtteké, de ma már számukra is elérhetőek jó minőségű UV-szűrős napszemüvegek.

Cikkünk folytatásában Dr. Horváth Nóra a szemvédő vitaminokról és ételekről, a kozmetikumok és a gyógyszerek szemre gyakorolt hatásairól mesél!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!