Mit tegyünk a kavicsgyűjteménnyel?

2010. 08. 03.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Talán más is tapasztalta már, hogy a kavicsok közt matatni az egyik legjobb relaxáció: pihentet és teljesen kikapcsol. A kérdés csak az, hogyan hasznosítható az a rengeteg szép kavics, ami feltétlenül velünk szeretne tartani, mikor hazaindulunk.


Tengerparti nyaralások alkalmával erősen megszaporodnak az elhelyezendő emléktárgyak: kavicsok, kagylóhéjak és más mészalakzatok. Azokat, amiket nem ajándékozok el, szín, forma, vagy éppen származási hely szerint, egyforma üvegekben szoktam tárolni egy e célra kiürített polcon – így egyben maradnak, és díszítik is a szobát.
Időnként előveszem őket, és kikapcsolva a külvilágot, magamról megfeledkezve matatok közöttük.

Bár legjobban a maguk természetes szépségében tetszenek, a formás kavicsokat lehet rajzzal, festéssel, írással, préselt virág ráragasztásával is díszíteni, ha ajándéknak szánjuk.

Néhány szép darab kifejezetten hasznos lakberendezési- vagy dísztárggyá lényegülhet: az apró színes kavicsok küllemük és más adottságaik miatt is remek alapanyagai egy díszes párologtatónak száraz levegőjű lakásokban; a fúrókagylók lyuggatta mesés rajzolatú tengeri kövek illatkőként, vagy éppen gombként funkcionálhatnak. A kerti asztalon a terítő sarkait pedig mi sem óvhatná jobban a szél erejétől, mintegy-egy a rácsíptetett tengerparti emlék...

Terítőnehezék a tengerpartról

A szél gyakran megtréfál, ha kertben terítünk ebédhez. Bár sokféle terítőnehezék kapható, egyik sem ér fel a kavicsgyűjteményünk néhány jeles darabjából saját kezűleg elkészíthető nehezékkel. Végre valódi praktikus dísszé válhatnak a kedvenceink!

Ha már úgyis kertben vagyunk, nézzünk körül, és használjuk fel alapanyagnak a kerti kötöző spárgát vagy vékony drótot, nehezéknek pedig megteszi négy, közel egyforma, szép kavics a kertből vagy a  tengerparti gyűjteményünkből. A kiválasztott kavicsokat tekerjük egyenként körbe a dróttal, vagy csomózzunk a spárgából kis hálót köréjük. (Lyukas kaviccsal még egyszerűbb a dolgunk, csak át kell fűzni egy madzagot rajta!) Az így előkészített „nehezéket" fűzzük fel egy függönycsipeszre, iratcsipeszre, ruhacsipeszre, vagy egy biztosítótűvel erősítsük az abrosz sarkához.

Bővebb leírást itt találsz.


Nagyobb, szép formájú
kavicsokat stílusos
szalvétanehezékként is alkalmazhatunk
a kerti asztalnál
a szeles napokon.

Kavicsok a párologtatóban

Sok fakó és közönséges kavics igazi szépséggé változik a vízben. Száraz lakásokban megoldja a párásítást, és gyönyörűen mutat a radiátoron üvegedényben elhelyezett kavicsgyűjtemény.

A porózus kavicsok jól magukba szívják a vizet, és nagy felületen képesek párologtatni.

Használjunk ioncserélt vizet, hogy elkerüljük a vízkövesedést, és időről-időre töltsünk utána, hogy mindig ellepje a kavicsokat.Lyukas kavicsok

Az otthont kereső fúrókagylók és hajóférgek a hajósok esküdt ellenségei, a kavicsgyűjtőknek viszont sok örömöt szereznek különlegeses művészeti teljesítményükkel. Hol elképesztő rajzok sokaságát fúrják a kövekbe, hol pedig szivacsosra lyuggatják apró járataikkal, vagy egy jókora lyukat rágva segítik a kavics további felhasználását.

Az ilyen köveket remekül lehet használni (mellék)helyiségek illatosítására vagy aromaterápiához, hiszen a porózus szerkezet a fához hasonlóan magába szívja és hosszan őrzi a rácseppentett illóolaj aromáját. A fúrókagyló által készített lyuk segítségével pedig felakaszthatjuk az illatkövünket.Ha találunk, gyűjtsünk néhány apróbb méretű, nagylyukú kavicsot is.

Madzagot fűzve egy-egy darabba,
egyedi és erős gombbal díszíthetünk
táskát, hátizsákot vagy a kertben,
pihenés közben a kötöző spárgából horgolt dobozkát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!