Egzotikus állatok vonzásában

2019. 10. 28.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Both Zoltán mégis vadállatbefogó lett, méghozzá hüllőkre, kétéltűekre, veszélyes rovarokra specializálódott: egzotikus állatokra, amelyek sokakból félelmet vagy sajátos fóbiát váltanak ki, ám őt gyerekkorától mágnesként vonzzák. Ha megszöknek, vagy a tulajdonosuk megunja és – bármilyen hihetetlen – szabadon engedi például a krokodilját, kígyóját vagy épp madárpókját, a katasztrófavédők Both Zoltánt riasztják.

Gyerekkorodban milyen állatokkal kerültél kapcsolatba?

Budapesten nőttem fel, nem tartottunk semmilyen állatot. Nekem viszont úgy hatéves koromtól az volt a kedvenc tevékenységem, hogy kifeküdtem a töltés oldalára és nézegettem a siklókat, békákat, bogarakat, pókokat. Míg a többi gyerek focizott, hintázott, én elvonultam. Már alsóban tudtam, hogy felnőttként is hasonló állatokkal szeretnék foglalkozni. Az osztálytársaim folyton változtatták, milyen pályára készülnek, én soha. Anyukám mondogatta, hogy legyen rendes szakmám, a szabadidőmben meg bármit csinálhatok, de éreztem, hogy amit én szeretnék, az nem hobbi, hanem az életem. Tényleg soha semmi más nem kötött le. Felépítettem egy külön világot, amit mások nem értettek – a ’80-as évek végén a terrarisztikának sem volt még itthon hagyománya. A gyerekek kiközösítettek, én voltam nekik a bogaras fiú, a szüleim sem értették, honnan ez az indíttatásom. De én csak figyeltem és gyűjtögettem a kedvenc állataimat.

Haza is vitted, amiket begyűjtöttél?

Sokszor igen. Volt, hogy édesanyám sikítására ébredtem, mert a gyíkok, amiket befőttes üvegben elrejtettem az ágyam alatt, éjjel kimásztak, és birtokba vették a lakást – a plafonon is lógtak. Anyukám rám parancsolt, hogy szedjem össze őket. Akkor kezdődött az állatbefogó karrierem, ahogy ugráltam utánuk. Míg a 20-30 gyíkot megtaláltam, majdnem egy hetembe került. De nem adtam fel, vittem haza siklót is. Aztán megvettem az első különleges állatomat, majd a következőt, és nem tudtam betelni azzal, hogy gyönyörködöm bennük. Felsorolni is nehéz lenne, hány fajjal ismerkedtem meg, és mennyi egzotikus állatot tartottam azóta.

Kutyát, macskát, „hagyományos” háziállatot soha nem tartottál?

Nem. A feleségem mindig is kutyás volt, de én csak most lettem boldog kutyatulajdonos. Kezdetben nagyon furcsa és érdekes volt számomra a kutyák viselkedése, kommunikálása az emberekkel, na meg az is, miképpen tervezzük meg a napjainkat, szervezzük kutyával az életünket, hogyan éljünk állandó rendszer szerint. Ez elég nagy változással járt, de a felelős állattartás pontosan erről szól. A kígyó egészen más ellátást és figyelmet igényel. Mondhatni a kígyó akkor időigényes, ha érdeklődésből figyeljük, tanulmányozzuk a viselkedését, de az etetésen kívül többre nincs szüksége, pláne napi szinten. Sokkal fontosabb a megfelelő körülmények biztosítása, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy hüllő jól érezze magát. A biztonsági előírások betartásáról nem is beszélve, főként az etetési időkben. Én ezeknek az állatoknak a tartását szoktam meg.

Meg tudod fogalmazni, mi vonz az egzotikus állatokban? Melyikkel lehet például kommunikálni?

A gyíkfélékkel meg a teknősökkel lehet: ők hallják a hangokat, felismerik a gondozójukat, megvakargatom a teknős kis tokáját, tudja, mikor kap kaját. A kígyókkal nem. De nem ez számít. Lenyűgöz a misztikus világuk. Nehéz kiismerni őket, a természet remekművei – a színük, a mozgásuk, az életmódjuk egészen csodálatos. A kígyók minden nap tudnak meglepőt, újat mutatni, ha figyeled őket. A világukba csak az tud belépni, aki alázattal figyeli és igazán szereti őket. Aki ilyen állatokat divatból tart, vagy hogy felvágjon velük, fogalma sincs, milyenek valójában.

Az egzotikus állatok tartása mióta divat?

A ’90-es évektől, amikor az állatkereskedésekben legálissá vált az árusításuk. Miután egyre több veszélyes állat került ki utcára, a 2000-es évek elején szabályozták a tartásukat: csak képesítéssel, engedéllyel, chippel lehetséges, a törhetetlen üvegű, zárható terráriumra vonatkozó előírások betartásával. De gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, ki hoz be az autójával külföldről, és tart a négy fal közt ilyen állatokat. Nincs szaguk, sem hangjuk, semmi nem árulkodik az ottlétükről, csak ha baleset történik.

Ha mondjuk kígyómaráshoz hívnak mentőt?

Pontosan. A kígyótartó számára törvény írja elő, hogy érvényes szavatosságú ellenszérumot kell vásárolnia még az állat beszerzése előtt, a hűtőben tárolnia, és ha lejár, pótolnia. Egy 50 ezer forintos csörgőkígyónál 1.600.000 Ft egyetlen ampulla. Magyarországon csak két őshonos kígyófaj él, a keresztes és a parlagi vipera – ezek marására tartanak ellenmérget a nagyobb kórházak, főleg az élőhelyeik közelében: Somogyban és az Északi-középhegységben. A többi kígyó ellen viszont nincs itthon szérum, ami természetes – ne az adófizetők pénzéből szórakozzanak emberek kígyókkal. Egy marásnál akár 6-7 ampullát is be kell adni, számold ki, mennyire drága hobbi ez. Amikor kígyóharapáshoz megy ki a mentős, első dolga, hogy kiveszi a hűtőből a szérumot. Az injekciót csak orvos adhatja be, miután elvégeztek egy sor toxikológiai vizsgálatot. Az dönti el, szükséges-e ellenszérum és mennyi. A kígyó ugyanis szabályozza a méregleadását, ha csak elijeszteni akar, nem engedi beléd a mérgét – ez az ún. száraz marás. Általában csupán figyelmeztet, de ha piszkálják és félti az életét, mérget enged. A zsákmányszerző marásnál a méregmirigye jó részét kiüríti.

Téged mart meg valaha kígyó?

Én 23 kígyóharapáson vagyok túl. Megfelelő ismeretekkel, maximális odafigyeléssel nagyrészt ki lehet védeni a baleseteket, de előfordulnak kiszámíthatatlan helyzetek, az ember pedig hibázik. A legkomolyabb sérülésemet egy egyiptomi kobra okozta – pontosabban az én óvatlanságom. Kisbaba volt egyébként, meg sem tudott harapni, csak egy foggal karcolta a sípcsontomat, mégis újra kellett éleszteni. Leállt a szívem. 8 ampulla ellenszérumot kaptam az egy mm-es karcolásra, amit az orvosok nagyítóval kerestek. Fájdalmas sem volt, mert a kobrák mérge rengeteg fájdalomcsillapítót tartalmaz. A saját lábamon mentem be a kórházba, kobramarásnál késleltetve jelentkeznek a tünetek. A szemhéjam zsibbadni kezdett, ebből tudtam, hogy mérgezés történt. Mikor a kórházban befektettek, már nem éreztem a lábam, majd a bénulás fokozatosan terjedt fölfelé. Délutánra leállt a vesém, estére lélegeztetőgépre kapcsoltak, aztán elvesztettem a fonalat. Végig kell várni, hogy a méreg kifejtse a hatását, akkor adható ellenszérum. Reggel már csak maszk volt rajtam, 5-6 nap múlva ki is engedtek. A felépülést sokkal rosszabbul viseltem, mert az ellenszérum is kígyóméregből készül, így jó nagy dózist kapott a szervezetem. Az állati fehérje kicsapódott, szörnyű szag áradt az orromból, és minden létező betegséget elkaptam fél éven át, úgy legyengült az immunrendszerem. A vesém sajnos végleg károsodott.

Egy-egy baleset után nem fordult meg a fejedben, hogy „elég a kígyókból”?

Nem, soha. Minden harapás az én hibámból történt, az állat csak védekezik. Arra gondoltam, hogy legközelebb mit kell másképp csinálnom. Amit tiszta szívből szeret az ember, attól semmi nem veszi el a kedvét. Én ebben fanatikus vagyok. Egyébként olyan szakma, hogy „vadállatbefogó”, hivatalosan nem létezik, és a befogás módjait is csak kitapasztalni lehet.

Mióta dolgozol a katasztrófavédők kötelékében, és hogyan kerültél kapcsolatba velük?

Egy akvarista ismerősöm rendszeresen szervezett kiállításokat. ’96-ban ő kért meg, hogy vigyek mutatóba egy kígyót is. Az embereknek tetszett, fényképezték, simogatták. A helyi lap megírta, és ezután sok helyre hívtak; elkezdtem én is kiállításokat szervezni. Vittem az állataimat, nagyon élveztem, hogy gyerekcsoportoknak mesélek róluk. A tévébe is egyre többet hívtak egzotikus állatok szakértőjeként – így találkoztak a nevemmel a katasztrófavédelemnél is. 2000 óta dolgozom a Mentésszervezési Főosztály megbízásából. Ha bárki hívja a 112-őt, hogy a profilomba eső veszélyes állatot látott, talált, riasztanak. Tehát ha valaki bejelent egy vaddisznót a Váci utcában, nem engem küldenek. Persze sok a vakriasztás is, mert az emberek nem tudják megkülönböztetni a siklót a kígyótól. Egyre többször kérnek segítséget különböző állatmentő szervezetek is, ha nem sikerül azonosítaniuk az általuk befogott hüllőt. 19 éve napi 24 órában vagyok hívható.

Így nehéz lehet bármilyen programot tervezni.

Egyedül én fogok be ilyen állatokat az országban, ami nagy felelősség. Vannak különböző eszközök, amiket mindig a kocsiban tartok riasztás esetére, szülinapi buliba is ezekkel megyek. Pl. kampók, amikkel kígyók alá lehet nyúlni, vagy csipesz a madárpókoknak. Nyáron alig akad szabadnapom, és a munkám évről-évre több. Egyre szaporodnak a beépített területek, így az állatok kiszorulnak az élőhelyükről. Másrészt rengeteg állatfajt lehet vásárolni, főleg külföldön, és a szabályokat sokan nem veszik komolyan. Amikor szembesülnek vele, hogy az állat tartása igen költséges és felelősséggel jár, megszabadulnak tőle: gyakran simán elengedik az utcán. Persze sokszor az állat szökik meg. Kígyók, aligátorteknősök, skorpiók és még sorolhatnám... Nemrég vándorcirkusztól szökött el egy krokodil, a gondozóinak fel se tűnt. Egy autós vette észre az országúton – nem hitt a szemének.

Hogy nem őzike. Melyik volt a legemlékezetesebb eset, amihez kihívtak?

Talán az, amikor 16 m2-en tartottak engedély nélkül rendkívül veszélyes kígyókat. Kb. 20 példányt kellett befognom, köztük köpködő kobrát, csörgőkígyót, gaboni viperát és puffogó viperát is. Megizzasztottak.

A feleséged meg tudta szokni az egzotikus állataidat és a munkád veszélyes oldalát?

Brigivel egy régóta dédelgetett közös produkció kapcsán találkoztunk, így kezdettől tudta, mi a hivatásom. Miután a munkakapcsolatunkból szerelem lett, úgy döntöttem, változtatok az életformámon, mert minden létező állatot tartottam már, amit valaha szerettem volna. A feleségem nem rajongott az egzotikus állatokért, de nagyon érdeklődő személyiség, és néha engem is meglep, mennyi mindent tud róluk. Szerintem nem lehet megszokni, ha az ember párjának a munkája veszélyes, de mindig minden esetet megbeszélek Brigivel, és jó érezni, hogy maximálisan bízik bennem.

Amikor nem bevetésen vagy, mivel telik egy napod?

Ősztől tavaszig iskolákban és óvodákban tartok előadásokat, természet- és állatvédelemről mesélek. Persze viszek magammal néhány egzotikus állatot: afrikai királypitont, szakállas agámát, afrikai törpesünt és sisakos kaméleont. Egy ismerősöm tartja őket, szép tágas helyen. Ha a gyerekek megismerik, megtanulják tisztelni és elfogadni ezeket a kevésbé ismert vagy népszerű fajokat. Nagyon szeretem a munkámnak ezt a részét is, mert a kicsikben még feltétel nélküli nyitottság és érdeklődés van – ha a felnőttek ki nem ölik belőlük.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el