Amit a rettegett zöldhályogról tudni kell

Szerző: Szentkuty Nikolett
A glaukóma (zöldhályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja. A leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely a fejlett országokban a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti.

A glaukóma fajtái:

Az elsődleges nyitott zugú glaukóma nem jár fájdalommal, és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. Jellemzője, hogy a perifériás látás fokozatosan és véglegesen megromlik. A betegség másik csoportját képező magas szemnyomással járó glaukóma típusok esetében a homályos látáson túl a szem, illetve a szem környéki csontok fájdalmát, fényforrások körüli szivárvány karikák látását okozhatják (ilyen például a glaukómás roham, ami zárt zugú glaukómában alakulhat ki). Leggyakoribb tünetei (akut zárt zugú glaukóma) esetén az alábbiak lehetnek: kivörösödő, kemény tapintású szem; látásromlás, időnként jelentkező homályos látás; esténként a látás egyik, vagy mindkét szemen homályossá válhat; fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthat a beteg; (enyhe) homloktáji, szemkörüli területen jelentkező fejfájás; átmeneti fájdalomérzet a szemben; hányinger, hányás.

Glaukómára hajlamosító tényezők:

- genetikai hajlam - glaukóma előfordult már a családban
- emelkedett szemnyomás
- nőknél, főleg idősebb korban gyakrabban fordul elő
- életkor
- már fennálló távollátás (hypermetropia)
- már fennálló szürkehályog
- szteroid tartalmú gyógyszeres kezelés

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg, ha szemészhez megy?

Glaukóma esetén a szemészeten az alábbi vizsgálatokat végzik el: látóélesség és látótér vizsgálatok, továbbá réslámpás (a szemorvosok által használt speciális mikroszkóp) vizsgálat történik, a szemfenék vizsgálatával kiegészítve. Szükség lehet a szemnyomás többszöri mérésére is, mivel ez napszakonként jelentősen ingadozhat a glaukómás betegeknél. A vizsgálat során fontos közölni, ha a vérrokonok között volt már glaukómás.

A glaukóma krónikus betegség; így kezelése élethosszig tarthat. A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Rendszerint elsőként a szemcseppes kezelést írják elő. Ha ez nem elégséges, akkor választhatóak a további lehetőségek.
Elképzelhető, hogy az operáció/lézer kezelés önmagában nem elegendő hatású, és utána is szemcseppeket szükséges használni. A glaukómás páciensek rendszeres szemészeti ellenőrzése az esetleges műtét után is nagyon fontos.

Kiemelt figyelmet kell fordítani az előírt gyógyszerek (szemcseppek) pontos alkalmazására. Operáció után, illetve azokban az esetekben, amikor már súlyos károsodások alakultak ki, az egyénre szabott tanácsokat szükséges figyelembe venni.  A kezelés hiánya, és az orvosi utasítások figyelmen kívül hagyása súlyos szövődményeket eredményezhet: a kezelés elmaradása a glaukómás károsodások előrehaladását, vagyis a látás visszafordíthatatlan romlását, legrosszabb esetben elvesztését vonja maga után.

Forrás: semmelweis.hu; rmcmedicina.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!