Szerelmek és gyilkosságok Budapesten

2019. 10. 19.
Könyvsorozatokat azután érdemes elkezdeni, miután kijött az összes részük. Böszörményi Gyula hét kötetes sorozata – ebből kettő rövidebb, kiegészítő novella - az Ambrózy báró esetei tökéletes választás kamaszoknak és felnőtteknek is.

A történet a 19. század végén kezdődik, amikor is Hangay Emma a milleniumi ünnepség közepén eltűnik. Négy évvel később, húgával, Millivel folytatódik a történet, aki Ambrózy báróval, a különc detektívvel karöltve szeretné megtalálni Emmát, és lezárni a történteket. Ám a 20. század eleji Budapesten ez nem annyira egyszerű, Mili nem tudta, mi vár rá, amikor leszállt az Erdélyből érkező vonatról. Hogyan tud az 1900-as évek elején egy 18 éves lány boldogulni, érvényesíteni az akaratát, és megtalálni eltűnt nővérét?

Szerelem, ármány, gyilkosságok, ebben a regényben megtalálunk mindent, miközben megismerjük Budapest 100 évvel ezelőtti arcát, valamint számos ismert személyiség is felbukkan a könyvekben. (Erdős Renée költőnő, Krúdy Gyula, Széll Kálmán...)

Emellett teljesen hűen ábrázolja a korabeli Magyarországot. Az olvasó megismerheti a századfordulós budapesti életet, megtudhatja milyen lehetett akkor bárónak, bárónénak, polgárnak, cselédnek, bűnözőnek vagy éppen prostituáltnak lenni. Egy komplex, valós képet kap társadalomról, illemről és a mindennapi életről. A szereplőkkel együtt járhatja be a várost úgy, hogy közben lábjegyzetből megismerheti az épületek, utcák, városrészek rövid történetét, mai nevét, elhelyezkedését. A második kötet érdekessége, hogy a gyilkosságok, amelyekről a nyomozás folyik valóban létező ügyek voltak. A lábjegyzetekből kiderül, hogy a Pesti Hírlap melyik számában lehet róluk olvasni.

A könyveket olvasva talán nekünk is kedvünk szottyan felkerekedni, hogy végigjárjuk azokat a ma is létező helyeket, ahol Mili és Ambrózy báró nyomozott. Ez a sorozat letehetetlen lesz az irodalom-rajongóknak, a könyvmolyoknak, a krimi-bolondoknak, sőt, még az építész-vénával megáldottaknak is, ugyanis  rendkívül részletesen írja le az épülő világvárost.

Böszörményi Gyula József Attila-díjas író 2002-ben a Gergő-regények című könyvsorozatával lett országosan ismert. Sci-fi, fantasy és ifjúsági regényeket ír, melyekben mitológiai és népmesei elemeket is felhasznál.

A sorozat eddig megjelent kötetei:

1. Leányrablás Budapesten

2. A Rudnay-gyilkosságok

2,5. Beretva és tőr

3. Ármány és kézfogó

3,5. Bitó és borostyán

4. Nász és téboly

5. Szer'usz világ

Forrás: f21.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!