Magyar rákkutatók nemzetközi elismerése

Ezekben napokban, tartották az ASCO az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának „Átütő új fejlesztések az onkológiában ”(Breakthrough Innovations in Oncology) című konferenciáját, ami olyan új területekkel foglalkozik, mint például a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása. Idén a konferenciát Bangkokban tartották, de volt magyar vonatkozása is, hiszen az Oncompass Medicine Hungary Kft. kutatói a szervezők különdíjának támogatásával a tudományos programban mutatják be azt a speciális orvosi szoftverüket, a „Realtime Oncology Treatment Calculator”-t, amelynek segítségével a kezelőorvosok a daganatos betegek számára a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján tudják személyre szabottan kiválasztani a legjobb célzott kezeléseket.

A hazai fejlesztésű szoftver, már az Európiai Unióban regisztrált orvosi eszköz, jelenleg 1200 hatóanyagból választja ki a legindokoltabb kezeléseket 24,000 orvosbiológiai szabály alapján. A rendszer a betegek precíziós onkológiai állátásának teljes folyamatát támogatja. A szoftver fejlesztése csatlakozik a Nemzeti Innovációs Onkogenomikai és Precíziós Onkoterápiás programhoz.

A most bemutatott rendszer tartalmazza a program több elemét és azokat a frissen kifejlesztett modulokat is, amelyeket az Oncompass Medicine Hungary Kft. egy most lezárult projekt keretében fejlesztett ki.

A projekt során olyan szoftver modulok fejlesztése valósult meg, amelyeket a molekuláris patológiai laboratóriumok és a molekuláris diagnosztikai laboratóriumok használhatnak arra, hogy vizsgálataik eredményeit standardizált és minőségbiztosított formában vigyék be a kollektív orvosi döntéstámogató rendszerbe. Ezek a modulok a molekuláris diagnosztika során leggyakrabban alkalmazott módszerek, a gének számát meghatározó FISH (fluoreszcens in situ hibridizáció), gének által kódolt fehérjék mennyiségét meghatározó IHC (immunhisztokémia) valamint a DNS mutációit detektáló NGS (újgenerációs szekvenálás) vizsgálatokból származó eredményeket integrálják a Calculatorba.

dr. Peták IstvánA fejlesztés jelentősége az, hogy ennek eredményekében többféle molekuláris diagnosztikai módszerrel és több helyen végzett vizsgálati eredményeit egységesen lehet felhasználni a legindokoltabb terápia kiválasztásához.

A fejlesztés további jelentősége az, hogy a beteg Calculatorban megtalálható adataihoz automatikusan, adatvesztés és hibalehetőség nélkül hozzáadódjon egy-egy új vizsgálat eredménye. Mivel a laboratóriumok közvetlenül a döntéstámogató rendszerbe viszik be az eredményeket, a rendszer garantálja, hogy azok eredménye nem kerülheti el az orvos figyelmét a személyre szabott kezelés kiválasztása során.

A harmadik nagyon fontos eredmény az, hogy a különböző laboratóriumukban végzett vizsgálatok eredményei jobban összehasonlíthatók és ezáltal egységes, valós tapasztalatokból tanuló rendszerek kialakítására van lehetőség.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. 

A projektről bővebb információt a www.molekularis-diagnosztika.hu oldalon olvashatnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!